Η Άννο Βιλμς / Anno Wilms (1935-2016) είναι μια φωτογράφος απο το Βερολίνο.
Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Φωτογραφίας στο Αμβούργο, η Anno Wilms έλαβε κρατικό πτυχίο στο Lette Verein στο Βερολίνο. Εργάστηκε ως ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, εστιάζοντας στις κοινωνικές μειονότητες και στις τέχνες του θεάματος. Στην αναζήτηση μιας συνολικής κατανόησης της ταυτότητας στο πεδίο της έντασης μεταξύ πραγματικότητας και οράματος, το κύριο ενδιαφέρον της ήταν ο άνθρωπος στις ατομικές του, αλλά και στις εξωτερικά καθορισμένες συνθήκες ζωής του.
Η καλλιτεχνική περιουσία της φωτογράφου, που περιλαμβάνει περίπου 40.000 prints και περισσότερες από 6.000 αρνητικές ταινίες, μεταφέρθηκε σε ίδρυμα όσο ζούσε. Το Ίδρυμα Anno Wilms βρίσκεται στην πρώην κατοικία της καλλιτέχνιδος στο Βερολίνο.
Το θέμα των κοινωνικών μειονοτήτων παίρνει μια πρώιμη και κεντρική θέση στο έργο της. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, η συνεχώς ανήσυχη ταξιδιώτης φωτογράφιζε οικογένειες Ρομά σε όλη την Ευρώπη, αναζητούσε καταυλισμούς Βεδουίνων στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και αργότερα έζησε με τους Ρασταφάρια στην Τζαμάικα για εβδομάδες. Για κάποιο καιρό, το 1963, βρέθηκε και στην Κρήτη.
Μέρος αυτού του φωτογραφικού της υλικού που τραβηξε στην Κρήτη ανέρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η Ελένη Σημανδήρη και σας το παρουσιάζουμε.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.