15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

4 φορές περισσότεροι οι φτωχοί και μαύροι στις ΗΠΑ που πεθαίνουν από κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Καμία μεμονωμένη κρίση ή γεγονός στην πρόσφατη Ιστορία δεν έχει μεγιστοποιήσει τόσο έντονα τις φυλετικές ανισότητες, όπως ο κορωνοϊός. Ούτε οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Μαρία», οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο και την καταστροφή κυρίως σε έγχρωμους ανθρώπους.

Ο κορωνοϊός είναι πανταχού παρών. Έχει μολύνει ανθρώπους σε κάθε χώρα, σε μεγάλες πόλεις και αγροτικές κοινότητες και από κάθε οικονομική τάξη. Έχει μολύνει και σκοτώσει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και όλων των φυλών.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ανακοινώσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι Αφροαμερικανοί και άλλοι έγχρωμοι άνθρωποι επωμίστηκαν «ένα δυσανάλογο φορτίο ασθένειας και θανάτου» από την Covid-19.

Μια νέα μελέτη αυτή την εβδομάδα, με επικεφαλής τη σχολή δημόσιας υγείας Rollins School of Public Health του Πανεπιστημίου Amfar and Emory, διαπίστωσε ότι στις μαύρες κομητείες, που αντιπροσωπεύουν το 22% όλων των πολιτειών, σημειώθηκε το 52% των κρουσμάτων κορωνοϊού και το 58% των θανάτων από Covid-19.

Αντίστοιχη έρευνα, που διεξήγαγε στη Μεγάλη Βρετανία το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, έδειξε ότι οι μαύροι είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να πεθάνουν από κορωνοϊό απ’ όσο οι λευκοί.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος και φόβο στην παρούσα φάση, πόσο μάλλον οι έγχρωμοι άνθρωποι. Ο ιός αυτός δεν αναδεικνύει μόνο πόσο διαδεδομένες είναι οι ανισότητες, αλλά και πώς η καθημερινή ζωή με τον ρατσισμό δημιουργεί αυτό το άγχος.

Η βρετανική έρευνα

Οι μαύροι έχουν πάνω από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την Covid-19 απ’ ότι οι λευκοί, σύμφωνα με αυστηρά επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτουν μια δραματική απόκλιση στον αντίκτυπο της πανδημίας κορωνοϊού στην Αγγλία και την Ουαλία.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών διαπίστωσε ότι η διαφορά στον αντίκτυπο του ιού δεν προκλήθηκε μόνο από προϋπάρχουσες διαφορές στον πλούτο, την υγεία, την εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων. Αφού έλαβε υπόψη την ηλικία, τα δεδομένα υγείας και αναπηρίας και άλλα κοινωνικά – δημογραφικά χαρακτηριστικά, διαπίστωσε ότι οι μαύροι είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19.

Οι άνδρες του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την Covid-19 απ’ όσο οι λευκοί άνδρες. Οι γυναίκες από αυτές τις εθνοτικές ομάδες είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό απ’ όσο οι λευκές. Ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 για άτομα από κινεζικές και μεικτές εθνοτικές ομάδες βρέθηκε να είναι παρόμοιος με αυτόν των λευκών.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στη θνησιμότητα του Covid-19 είναι εν μέρει αποτέλεσμα κοινωνικοοικονομικού μειονεκτήματος και άλλων περιστάσεων, αλλά ένα υπόλοιπο της διαφοράς δεν έχει ακόμη εξηγηθεί» αναφέρει το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Ο Zubaida Haque, αναπληρωτής διευθυντής του Runnymede Trust, μιας ομάδας σκέψης για την ισότητα των αγώνων, χαρακτήρισε τα ευρήματα ανησυχητικά:

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι φυλετικές διακρίσεις και οι φυλετικές ανισότητες, για παράδειγμα στη στέγαση, ακόμη και μεταξύ φτωχότερων κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη στα περισσότερα στατιστικά μοντέλα των παραγόντων κινδύνου Covid-19».

Οι ανισότητες

"google ad"

Ο Darren Hutchinson, καθηγητής Νομικής του κολεγίου Νομικής Levin, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, πιστεύει ότι οι λευκοί Αμερικανοί μπορούν να μάθουν ένα ή δύο πράγματα για τον ρατσισμό μέσα από την πανδημία. Ο καθηγητής, που μελετά τις επιπτώσεις του νόμου στη φυλή και το φύλο, απαντά σε όσους ισχυρίζονται ότι μπορείτε να οπλιστείτε ενάντια στον ρατσισμό με την προσωπική ευθύνη:

«Ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να είναι ο καλύτερος που μπορεί σε ατομικό επίπεδο, αλλά η ευκαιρία δεν είναι απλώς προϊόν ατομικής προσπάθειας. Αντίθετα, αφορά τους πόρους που έχει κανείς κατά τη γέννησή του και το πώς η κοινωνία και οι θεσμοί της ανταποκρίνονται σε αυτόν.

Οι λευκοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό επίπεδο προνομίων κατά τη γέννηση και ιδρύματα που τα υποστηρίζουν. Έχουν διαφορετικές εμπειρίες πλοήγησης σε ιδρύματα».

«Έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος και ασφάλισης, οι έγχρωμοι άνθρωποι έλαβαν διαφορετική ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης λόγω της σιωπηρής προκατάληψης. Οι μαύρες γυναίκες έχουν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό θανάτου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Υπάρχουν εξωτερικοί περιορισμοί σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν και να έχουν οι έγχρωμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας» προσθέτει.

Για το ζήτημα της εργασίας επισήμανε:

«Ο ιός αποκάλυψε ότι, ακόμη και όταν έγχρωμοι άνθρωποι απασχολούνται, συχνά απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που πληρώνουν λιγότερα και δεν τους δίνουν χώρο να αναπτυχθούν όσον αφορά τη θέση τους σε θέσεις διαχείρισης ή υψηλότερης ειδίκευσης, θέσεις που θα τους επέτρεπαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα εισοδημάτων. Επίσης είναι οι πρώτοι που απολύονται, όταν πρόκειται για απολύσεις.

Ακόμη και εκείνοι που έχουν θέσεις εργασίας που τους επιτρέπουν να εργάζονται από το σπίτι, εάν αυτές οι εταιρείες αρχίσουν να απολύουν άτομα, προβλέπω ότι θα υπάρξει φυλετική ανισότητα στο ποιος απολύεται, για διάφορους λόγους. Το μοντέλο επαγγελματικής εξέλιξης χαρακτηρίζεται από διακρίσεις πάντα σε έγχρωμους ανθρώπους».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ