Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ “p_public 2Ο16”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Ιουνίου 2Ο16. Φέτος, θα εστιάσουμε στην σχέση παιδιού και δημόσιου χώρου, μέσω συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και δράσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους της πόλης των Χανίων, άμεσα συνδεδεμένων με τον θεματικό άξονα του φεστιβάλ.
Ο δημόσιος χώρος αποτελεί πεδίο ουσιαστικής δραστηριότητας και έκφρασης, ατόμων και κοινωνικών ομάδων, όλων των ηλικιών. Τα παιδιά, από τη φύση τους, έχουν την τάση να μεταλλάσουν τον δημόσιο χώρο, να επεμβαίνουν σε αυτόν νοητικά και να τον αναδιατάσσουν. Ο σημερινός τρόπος χρήσης του όμως, τείνει να περιορίσει την ελεύθερη και απρόσκοπτη οικειοποίησή του. Βασική επιδίωξη του φετινού φεστιβάλ, είναι η βελτίωση της σχέσης αλληλεπίδρασης των παιδιών με το δημόσιο χώρο, μέσω των τρόπων αντιμετώπισης της ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης του.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του p_public καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν και να προβληματιστούν, να εκφραστούν και να συμμετάσχουν ενεργά στις δημόσιες συζητήσεις και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Χανίων το διήμερο 4 & 5 Ιουνίου 2Ο16.
Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι η Αντιπεριφέρεια Χανίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων και του Λιμεναρχείου Χανίων.
Ποια είναι η ομάδα p_public
Η ομάδα p_public συστάθηκε το 2010 από νέους αρχιτέκτονες. Είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το πνεύμα λειτουργίας της οποίας, είναι αμιγώς εθελοντικό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν όλα τα μέλη της ομάδας και οι συμμετέχοντες στις δράσεις της. Η ομάδα είναι ανοιχτή και μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά.
Υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, διοργανώνει μια φορά ετησίως το πολυήμερο φεστιβάλ “p_public”, το οποίο περιλαβάνει το συνέδριο νέων επιστημόνων και τη διεξαγωγή δρώμενων σε δημόσιους χώρους της πόλης των Χανίων.
Κύριοι στόχοι της ομάδας είναι η ενεργοποίηση αναξιοποίητων ή/και εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων και η αλλαγή της μόνιμης ή/και δεδομένης χρήσης εκείνων που λειτουργούν, αλλά και της αντίληψης των χρηστών τους. Παραδείγματα και μέθοδοι επίτευξης των προαναφερόμενων στόχων παρουσιάζονται και συζητούνται στις διαλέξεις, αλλά και γίνονται πράξη μέσα από τα δρώμενα και τις εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την πόλη των Χανίων.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Έναρξη 10:30 | Λήξη 13:45
_Έγγραφες (10:30 – 10:45)
_Χαιρετισμοί (10:45 -11:00)
_Προβληματισμοί γύρω από τον ορισμό, το σχεδιασμό, τη χρήση, τη συντήρηση και τη διαχείριση των δημοσίων χώρων παιχνιδιού στον Δήμο Χανίων (11:00 – 11:15)
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χανίων_ Ανδρουλάκη Μ., Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, ΜSc, PhD, Βαγιανού Λ., Αρχιτέκτων Μηχ. ΑΠΘ, ΜSc, PhD cand, Κτιστάκη Ε., Τοπογράφος Μηχ. ΑΠΘ, Παπαδάκη Α., Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, Χατζηευαγγέλου Κ., Πολιτικός Μηχ. Παν. Θεσσαλίας, ΜSc
_ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ: Δρόμοι, προτεραιότητες, συμπερι- φορές και αλληλεπίδραση, “Πορτοκαλί Φανάρια” (11:15 – 11:30)
ΤΕΕ – τμήμα Δυτικής Κρήτης_ Κοπάσης Λευτέρης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc, Πρόεδρος ΤΕΕτΔΚ
_Σχεδιάζοντας έναν παιχνιδότοπο (11:30 – 11:45)
Μπουγά Δήμητρα, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ
_Συζήτηση (11:45 – 12:15)
_Διάλειμμα (12:15 – 12:30)
_Παιχνίδι και υπαίθριος χώρος (12:30 – 12:45)
Νουκάκη Αναστασία, Αρχιτέκτων Μηχ. & MSc ΕΜΠ
_Σχεδιασμός ενός ‘καινοτόμου’ αλλά και ταυτόχρονα πανάρχαιου μοντέλου σχολικής αυλής (12:45 – 13:00)
Θ. Κυριαφίνη – Φ. Λυμπεριάδου & ΣΙΑ Ε.Ε. / ‘Αρχιτεκτονική του Ευ Ζην’, Αρχιτέκτονες
_Η αρχιτεκτονική ως εκπαιδευτική διαδικασία: προς την επαν-οικειοποίηση του δημόσιου χώρου (13:00 – 13:15)
Αγάθης Π. – Λάγγη Ζ. – Παπαγιαννάκης Γ., Αρχιτέκτονες,
Βορδοναράκης Μ., κατασκευαστής – designer, Πύρρου Ι., θεατροπαιδαγωγός
_Συζήτηση (13:15 – 13:45)
/ΔΡΩΜΕΝΑ
Έναρξη 17:00 | Λήξη 22:00
Εργαστήριο_ Σκηνογραφώντας την πλατεία! (17:00 – 18:30)
Στο Convento του Αγίου Νικολάου – Σπλάτζια.
Φουστέρη Αθηνά, Διακάκη Ζωή
Σκοπός της δράσης-εργαστηρίου είναι η ανάγνωση και αναμόρφωση -υπό κλίμακα- του υπάιθριου χώρου της μονής του Αγίου Νικολάου, όπως αυτό διαφαίνεται μέσα από την οπτική των παιδιών. Τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι μια μακέτα-σκηνικό, με την τεχνική του paper-theater.
Εγκατάσταση_ Balloonise now! (18:30 – 20:00)
Διαδρομή από το Convento του Αγίου Νικολάου έως την Πλατεία Κατεχάκη.
Σαμίου Μαντώ
Tα μπαλόνια χρησιμοποιούνται ευρέως ως επικοινωνιακό εργαλείο στις συνεδρίες ψυχοθεραπείας για παιδιά.
Σε αυτή την ”site-specific” εγκατάσταση, ένα υβριδικό παιχνίδι με μπαλόνια ξεδιπλώνεται σταδιακά στην πόλη.
Δημιουργείτε μία διαδρομή με 5 στάσεις, ενώ σε κάθε στάση εκτυλίσσονται διαφορετικές δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις σε σχέση με τα μπαλόνια παρέχοντας μία ευκαιρία για αυθόρμητη συμμετοχή, συναισθηματικές αντανακλάσεις και τελικά, την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου.
Εργαστήριο _Γίνε κι εσύ δημιουργός! (20:00 – 22:00)
Στο Πάρκο της οδού Δευκαλίωνος.
Διαμαντούλη Ελίκη-Αθανασία, Τατσίδου Τάνια
Είσαι μεταξύ 5-11 χρονών?
Είσαι λάτρης της κατασκευής?
Θα ήθελες να δημιουργήσεις μία κατασκευή σε πραγματική κλίμακα?
Το εργαστήριο θέλει να εισάγει τα παιδιά στην έννοια της πραγματικής κλίμακας μέσω της συναρμολόγησης προκατασκευασμένων χάρτινων στοιχείων με εγκοπές ή τη μέθοδο του σφηνώματος, δημιουργώντας αυθαίρετες μορφές και σε πραγματική κλίμακα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Έναρξη 18:00 / Λήξη 20:45
_Διερευνώ, επικοινωνώ, συνεργάζομαι και μαθαίνω βιωματικά στο δημόσιο χώρο
(18:00 -18:15)
Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη Πόπη, Δρ. Επιστημών της Αγωγής
_Το Spielraum : βιώνοντας τον χώρο της πόλης μέσα από το παιχνίδι (18:15 – 18:30)
Κατσαβουνίδου Γαρυφαλλιά, Αρχιτέκτων Μηχ. ΑΠΘ, SMΑrchS MIT, PhD Παν. Θεσσαλίας
_Το παιχνίδι σαν την άμμο στο λιθόστρωτο της μετα- πολεμικής αρχιτεκτονικής
(18:30 – 18:45)
Πολυχρονοπούλου Χριστίνα, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ
_Συζήτηση (18:45 – 19:15)
_Διάλειμμα (19:15 – 19:30)
_«Η Άνοιξη της Κοραή», μια προσπάθεια επαναπροσδιο- ρισμού της σχέσης των μαθητών με τον ιστορικό πεζόδρομο (19:30 – 19:45)
Αθανασάκης Αντώνης, MSc & PhD εκπαιδευτικός, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Χανίων
_Οι 35 πόλεις των μαθητών (19:45 – 20:00)
Ζορμπά Θωμαΐς, φοιτήτρια, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ
_Παρουσίαση της συμμετοχικής διαδικασίας σχεδιασμού της σχολικής αυλής στο 6ο Δημοτικό του Δήμου Αιγάλεω (20:00 – 20:15)
AREA (Architecture Research Athens)_Δαούτη Σ. – Μητρούλιας Γ. – Ραυτόπουλος Μ., Αρχιτέκτονες
_Συζήτηση (20:15 – 20:45)
/ΔΡΩΜΕΝΑ
Έναρξη 10:00 | Λήξη 23:00
Δράση_Με τα παιχνίδια του χθες στις γειτονιές του σήμερα. (10:00 – 12:00)
Στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου – Οδός Δαγκλή.
Περουλάκη Ειρήνη, Μιχαλογιάννη Ιωάννα- Νηπιαγωγός,
Συμμετοχή των παιδιών της 5ης τάξης 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και του 27ου Νηπιαγωγείου Χανίων.
Μέσα από τη δράση που προτείνουμε, σκοπός μας είναι να ζωντανέψουν οι γειτονιές της πόλης μας με τα ίδια τα παιχνίδια που μαζί τους έπαιζαν χιλιάδες χρόνια πριν μικροί μα και μεγάλοι. Τα παιδιά να γνωρίσουν και να παίξουν παιχνίδια από την αρχαιότητα που έχουν διατηρηθεί μέχρι και τα χρόνια τα σημερινά. Παράλληλα να μάθουν να χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους διάφορα υλικά για να δημιουργούν τα δικά τους παιχνίδια.
Δράση_Τα παιδιά προτείνουν παίζοντας. (12:00 – 14:00)
Στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Σύλλογος Γονέων και Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας.
Σκοπός της δράσης αυτής είναι να δούμε τους ελεύθερους χώρους μέσα από τα μάτια των παιδιών και να “ανοίξουμε” ένα διάλογο με τους “χρήστες” των χώρων αυτών – τα παιδιά δηλαδή. Παιδιά και μεγάλοι θα παίξουμε, θα ζωγραφίσουμε, θα φυτέψουμε λουλούδια, θα συνδιαμορφώσουμε και θα εκφράσουμε προτάσεις, χρήσεις αλλά και προβληματισμούς για τον δημόσιο χώρο. Ας αφήσουμε τα παιδιά να μας πουν, με τον τρόπο τους, πως θα ήθελαν το χώρο του παιχνιδιού τους, τα πάρκα.
Δράση_p_p_play στην παιδική χαρά της γειτονιάς μας! Ο Μυστικός Παιδόκηπος.
Στην Παλιά Ηλεκτρική. (17:00 – 18:30)
Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χανίων, Ανδρουλάκη Μαρία, Μαρινάκη Μαρίαα, Παπαδάκη Αφροδίτη, Χατζηευαγγέλου Κυριακή, Βακάλης Περικλής, Ευθυμίου Γιώργος, Τσιραντωνάκης Σοφοκλής,
Συμμετοχή του 12ου και 18ου Νηπιαγωγείου Χανίων.
Παίζουμε φτιάχνοντας!
Φτιάχνουμε παίζοντας!
Στο πλαίσιο του p-public 2016 ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το 12o -18ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Χανίων διαμορφώνει την παιδική χαρά της γειτονιάς του.
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες σχεδιάζουν παίζοντας και παίζουν σχεδιάζοντας.
Δράσεις_”Σκάκι” και “Η Κυρία Κυκλοφοριακή Αγωγή”. (19:00 – 20:30)
Στην οδό Μιχαήλ Αφεντούλιεφ και Αγίου Μάρκου.
Συμμετοχή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.
1) Oι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν τη «βιτρίνα» ενός τόπου. Η πρότασή μας αφορά την ύπαρξη χώρων με σκακιέρες και πιόνια. Το σκάκι έχει πλάκα!!! Ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Ποτέ δε γίνεται βαρετό. Είναι ταυτόχρονα προβλεπτό και απρόβλεπτο. Ιδιαίτερα όταν τα πιο––pΨνια έχουν ζωντάνια και ψυχή, όπως οι μαθητές-τριες της Δ1 τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, που θα σας παρουσιάσουν με ένα ξεχωριστό τρόπο την πρότασή τους και….
2) Η Κυρία Κυκλοφοριακή Αγωγή έχει χαθεί ανάμεσα σε νόμους, παραβάσεις και έχει μπερδευτεί στο πλήθος των κανόνων!!! Ποιος λοιπόν θα τη βοηθήσει για να τα καταφέρει και με ασφάλεια στο σπίτι της να γυρίσει;;; Οι μαθητές-τριες της Γ2 τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων θα σας δώσουν τα φώτα τους.
Υπαίθρια Προβολή Ταινίας _“O Τερματισμός”. (21:30 – 23:00)
Στην Aυλή της Πύλης Sabbionara.
Φρατζεσκάκης Ματθαίος, “Η Πυξίδα της Πόλης”.
Διασχίζοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη , το νέο αυτό συναθλιτικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν. Οι τρεις τους μοιράζονται μία εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Ο μόνος λόγος που αγαπούν τη γραμμή του τερματισμού είναι γιατί τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό.
*παράλληλα, όλο το διήμερο και στον Α’ όροφο του Κ.Α.Μ. θα διεξάγεται έκθεση πινακίδων με θέματα από τις φετινές συμμετοχές.