Η Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Θαλασσίων Χελωνών στο Ακρωτήρι Χανίων εντόπισε στην παραλία του Καλαθά στις 29 Νοεμβρίου με τη βοήθεια κατοίκων του Ακρωτηρίου περίπου 40 αυγά από θαλάσσια χελώνα. Κάποια από αυτά βρίσκονταν σε συγκεκριμένο σημείο και άλλα διάσπαρτα, πιθανότατα λόγω της έντονης κακοκαιρίας της περιόδου εκείνης. Από ότι φαίνεται από την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα αυγά, ένας σημαντικός αριθμός νεοσσών δεν μπόρεσε να εκκολαφτεί. Όπως συμβαίνει σε αρκετές φωλιές, κάποια αυγά δεν εκκολάπτονται για αδιευκρίνιστους λόγους.
Η παραλία του Καλαθά αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες των Χανίων. Το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας είναι καλυμμένο με ομπρελοκαθίσματα, ενώ στην αρχή του καλοκαιριού μηχανήματα μπαίνουν στην παραλία με στόχο να ισιώσουν την άμμο.
Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα μας εντοπίζει στην άμμο του Καλαθά ίχνη θαλάσσιας χελώνας, αν και είχαμε υποψίες ότι πιθανότατα γεννούν και σε αυτήν την παραλία, καθώς μέσα στο νερό έχουμε δει πολλές φορές θαλάσσιες χελώνες και μάλιστα σε ρηχά σημεία και σε σημεία κοντά στο νησάκι του Καλαθά. Τα προηγούμενα 10 χρόνια είχαμε δει νεκρές χελώνες σε βράχια του Καλαθά και είχαμε ειδοποιήσει το Λιμενικό.
Η ομάδα μας έστειλε φωτογραφικό υλικό στον σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και καταχώρησε τις πληροφορίες στη φόρμα αναφοράς του συλλόγου αναφορικά με την σποραδική ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινότητα, να μην μπαίνουν οχήματα μέσα στην παραλία και να περιοριστεί ο αριθμός των ομπρελοκαθισμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι παραλίες σποραδικής ωοτοκίας είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας αλλά και για να εκτιμηθεί το πόσο ενδεχομένως επηρεάζεται η διατήρηση του πληθυσμού από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.