15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πάει για νέα αναβολή η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για τον Παλίγκρεμνο

Ημερομηνία:

Για την Παρασκευή 8 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ενάντια στην επένδυση στον Παλίγκρεμνο, ωστόσο φαίνεται ότι η υπόθεση θα πάρει νέα αναβολή, λόγω κρούσματος κορονοϊού σε δικαστή.

Η υπόθεση φαίνεται ότι οδεύει σε νέα αναβολή, με πιθανή ημερομηνία την 14η Ιουλίου, ωστόσο η τελική απόφαση θα παρθεί την Παρασκευή.

Παρ όλα αυτά, είναι ήδη προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 8:30 το πρωΐ της Παρασκευής έξω από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, ανεξαρτήτου αναβολής.

Την εξέλιξη αυτή έκαναν γνωστή μέλη της «Κίνησης για την προστασία του Παλίγκρεμνου» μέσω της σελίδας «Save Paligremnos-SOS Plakias», τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν σε εγρήγορση και ετοιμάζονται να οργανώσουν νέα συγκέντρωση έξω από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου, όποτε κι αν προσδιοριστεί η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης για την Παρασκευή 8 Ιουλίου:

«Αυτή την Παρασκευή 8 Ιουλίου εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Αγίου Βασιλείου κατά της κατασκευής τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά Ρεθύμνου.

Αυτή την Παρασκευή 8 Ιουλίου συμπληρώνονται, επίσης, δυο μήνες από την ημέρα που η εμφάνιση χωματουργικών μηχανημάτων στον Παλίγκρεμνο σήμανε συναγερμό σε ολόκληρη την Κρήτη με αποτέλεσμα την συγκρότηση μέσα σε λίγες ώρες μιας πολυπληθούς κίνησης πολιτών με πανελλήνια κινητοποίηση και διεθνή συμπαράσταση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου.

Ένας από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης που η σημασία του έχει καταδειχθεί από πολλά άρθρα και κείμενα επιστημονικών φορέων αλλά και παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις που απαγόρευαν την οικοδομική δραστηριότητα σ αυτή την περιοχή, το γεωλογικό μνημείο – τοπόσημο του Πλακιά κινδυνεύει από την επενδυτική αδηφαγία.

Μια “μικρή”, όπως παρουσιάζεται από τον επενδυτή, μονάδα υπόσκαφων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων που σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και άλλων επιστημονικών φορέων θα έχει ανυπολόγιστα μεγάλες επιπτώσεις στο γεωλογικό μνημείο.

Μια “ήπια” επέμβαση στο περιβάλλον, όπως την χαρακτηρίζει ο επενδυτής που ξεκίνησε καταστρέφοντας ένα παλιό μονοπάτι προκειμένου να κατασκευάσει δρόμο πρόσβασης στο “τυφλό” και άρα μη οικοδομήσιμο γεωτεμάχιο που ωστόσο πήρε άδεια οικοδομής επάνω στον Παλίγκρεμνο.

Και είναι πράγματι απορίας άξιο πώς η υπηρεσία που ενέκρινε την άδεια οικοδομής δεν γνώριζε την γεωλογική σημασία του Παλίγκρεμνου και κυρίως, αγνόησε την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον βασικό κανόνα της πολεοδομικής νομοθεσίας κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν κοινό όριο (πρόσωπο) με κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη και μη προκύψασα από ιδιωτική βούληση.

Ο Δήμος Αγ. Βασιλείου κατέθεσε αμέσως αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την παύση των εργασιών και υπογράφει εντός των ημερών σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εκπόνηση μελέτης αναγνώρισης του Παλίγκρεμνου ως μνημείου της φύσης. Παράλληλα, κάτοικοι του Πλακιά μαζί με τον Δήμο, φορείς της Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατέθεσαν στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας οικοδομής επάνω στον Παλίγκρεμνο.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου ζητώντας να διακοπούν οι εργασίες εκσκαφών στο δρόμο και μέσα στο γήπεδο για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής και να απαγορευτεί η διέλευση των βαρέων οχημάτων από τον δρόμο που παρανόμως διάνοιξαν οι επενδυτές διαπλατύνοντας ένα παλιό μονοπάτι.

Αυτή την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 8.30 το πρωί ας είμαστε όλοι απέξω από τα Δικαστήρια Ρεθύμνου να στηρίξουμε με την παρουσία μας τον αγώνα για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου.

Ο Παλίγκρεμνος μας χρειάζεται».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...