22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις – Λαχανικά

Ημερομηνία:

Μπάμιες καυτερές
Ένα κιλό μπάμιες, δύο κιλά ντομάτες πολύ ώριμες, λάδι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2-3 καυτερές πιπερίτσες ν’ ακούγονται. Να είναι καυτερό το φαγητό. Μισοτηγανίζομε τις μπάμιες. Ψιλοκόβομε στο χέρι τις ντομάτες, ρίχνομε μια φλυτζάνα τηγανόλαδο αλάτι, το σκόρδο ψιλοκομμένο και ψήνομε τη σάλτσα. Προς τα μισά ρίχνομε τις μπάμιες και τις πιπερίτσες. Δοκιμάζομε πόσο καυτερό είναι γι’ αυτό τις βάζομε τις πιπερίτσες από λίγες. Και κανονίζομε όπως μας αρέσει. Πόλύ νόστιμο φαγητό.

Μπάμιες με αρνάκι – κατσικάκι ή κοτόπουλο
Τσιγαρίζομε το κρέας ως συνήθως. Με μια φλυτζάνα λάδι και ένα κρεμμύδι ξερό. Τρίβομε στον τρίφτη 2-3 ντομάτες ώριμες τις ρίχνομε στο κρέας. Αν θέλομε όταν μαραθούν οι ντομάτες ρίχνομε και μια κουταλιά ντοματοπελτέ διαλυμένο σε μια φλυτζάνα νερό. Ψήνομε το φαγητό. Το νερό το προσθέτομε πάντα όταν χρειάζεται από λίγο. Όταν είναι σχεδόν ψημένο και δεμένη η σάλτσα όχι νερουλή, ρίχνομε τις μισοτηγανισμένες μπάμιες και ψήνονται όλα μαζί προσέχοντας μη σπάσουν οι μπάμιες. Γι’ αυτό ανακατεύομε κουνώντας το τσικάλι. Όχι με κουτάλα.

Κολοκυθοφάι
Τρία κολοκύθια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη, ένα τέταρτο μυζήθρα, τετρακόσια γρ τυρί φέτα, τρία με τέσσερα αυγά, μία κρέμα γάλακτος.
Η κρέμα γάλακτος είναι σαν τη στάκα που την χρησιμοποιούσαμε και χρησιμοποιούμε στην Κρητική Διατροφή.
Ένα κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο, πιπέρι, λίγο λάδι, λίγο αλάτι, μια κουταλιά αλεύρι.
Τρίβω το κολοκύθι από βραδύς, το στραγγίζω. Τα ανακατεύω όλα μαζί. Λαδώνω ένα πυρέξ, και ρίχνω αλεύρι να καλύψει καλά τον πάτο. Ρίχνω το υλικό και πάλι αλεύρι να σκεπαστεί και από πάνω ραντίζω με λάδι.

Ανθοί κολοκύθας γεμιστοί με ρύζι
Πέρνομε τους ανθούς, τους πλένομε, με προσοχή, κόβομε τον στήμονα από μέσα. Η μαμά μου, στους ντολμάδες που φτιάχναμε, μας έβαζε με τα χεράκια μας επειδή τότε ήταν μικρούλια και κόβαμε τους στήμονες χωρίς να σπάσουμε τους ανθούς. Η γέμιση γίνεται: Ρύζι Καρολίνα, ντομάτε ξυσμένες, κρεμμύδια ξυσμένα, λάδι, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνιθο ή μάραθα, δυόσμο και βέβαια φρέσκο βασιλικό αρκετό, ψιλοκομμένο. Τους γεμίζομε και τσο τσικάλι ή στον φούρνο. Στο τσικάλι τους καλύπτομε με νερό λεμόνι και ένα πιάτο. Στον φούρνο βάζομε δυό δάχτυλα νερό και τους σκεπάζομε με ελαφρά βρεγμένη λαδόκολλα. Προς το τέλος βγάζομε την λαδόκολλα. Μία ώρα ψήσιμο, φωτιά μέτρια.

Κολοκύθια – μελιτζάνες τηγανητές με κουρκούτι
Κόβομε σε ροδέλες τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες. Βουτάμε στο χυλό και τηγανίζομε. Ο χυλός γίνεται: Δύο αυγά, 1 φλυτζάνα γάλα, μίαμιση φλυτζάνα αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικι, αλάτι

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ