14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο Κανάκης Γερωνυμάκης, ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους της λαϊκής παράδοσης των Σφακίων και της Κρήτης – Δείτε ντοκιμαντέρ για την ζωή του

Ημερομηνία:

Απώλεια για τη λαογραφία των Σφακιων και τον πολιτισμό της Κρήτης. Ο Κανάκης Γερωνυμάκης, ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους της λαϊκής παράδοσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ημερών.

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης ήταν μια από τις  σημαντικότερες μορφές της λαϊκής μας παράδοσης, γνωστός κυρίως μέσα από τα βιβλία του όπου καταγράφει και διατηρεί μνήμες του παρελθόντος, περί λαογραφίας, λαϊκής ιατρικής, παραδοσιακών παραμυθιών κ.α

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης γεννήθηκε στο Βουβά Σφακίων το 1926. Αν και δεν πήγε ούτε σε γυμνάσιο, αγαπούσε τη μελέτη και μέσω της παρατήρησης άρχισε να καταγράφει αυτά τα οποία ερέθιζαν το πνεύμα του. Κρατούσε στην τσέπη του μολύβι και μπλοκάκι και κατέγραφε τις παροιμίες, τις ευχές, τις κατάρες που άκουγε, τα ήθη και έθιμα και ακόμα ότι παρατηρούσε και το θεωρούσε αξιοσημείωτο από τη συμπεριφορά των ζώων και των φυτών, και αυτά σε εποχή που δεν νόμιζε ότι κάποτε θα τολμούσε ο ίδιος να γράψει βιβλία.

Τα κατέγραφε για να τα διασώσει με πρόθεση, τότε, να τα δώσει σε άλλους ερευνητές, όμως τελικώς το υλικό αυτό αποτέλεσε την ύλη για κάποια από τα πολλά βιβλία του.

Εργάστηκε από μικρό παιδί στις ελιές, στα αμπέλια αλλά και ως χτίστης.

Διετέλεσε σε ηλικία 35 ετων γραμματέας στην Κοινότητα Ασφένδου.

Έχει κυκλοφορήσει δεκάδες βιβλία για τη λαϊκή ποίηση, τα παραμύθια, τη λαογραφία, τα έθιμα.

Παράλληλα με την κοινότητα Ασφένδου υπηρέτησε και την κοινότητα Αγίας Ρουμέλης για 17 χρόνια.

Ήτανε πρόεδρος του Γ.Π. Συν/σμού Ασφένδου 17 χρόνια.

Τιμήθηκε από τον στρατό με πολεμικό σταυρό ενώ είχε αναγνωριστεί ως Εθνικός Αγωνιστής.

Εργάστηκε πρωταγωνιστικά σε κάθε προοδευτικό έργο που έγινε στην κοινότητά του. Ήταν μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, της Ι.Λ.Α.Ε. Κρήτης, της Παγκρητίου Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Στιχουργών Χανίων.

Έχει λάβει από την Ακαδημία των Αθηνών τον πρώτο και δεύτερο έπαινο ενω έλαβε είκοσι τιμητικά διπλώματα από Νομικά Πρόσωπα Ι.Δ. και Δ.Δ. και από διακρίσεις από τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια:

"google ad"

1) Το 2000 στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Λαϊκής Ιατρικής στο Ρέθυμνο

2) Το Κρητικό Παραμύθι το 2010 στο Καστέλι Πεδιάδος

3) Διεθνές συνέδριο, Χανιά και Κουστογέρακο, ο 16ος αιώνας στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη

4) Το 2015 στα Ανώγεια τα Κρητικά Μοιρολόγια

5) Στους Λάκκους και στου Καράνου Κυδωνίας το 2015 το Ριζίτικο Τραγούδι.

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης όμως αρθρογραφούσε τακτικά και σε εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ αυτών και στον “Αγώνα της Κρήτης” σχολιάζοντας την επικαιρότητα αλλά και με άρθρα για την πολιτισμική παράδοση του τόπου μας. Επίσης αρθογραφούσε για τον “Αγώνα” της Λευκωσίας, το περιοδικό “Κρήτη” της Αμερικής και εφημερίδες της Αυστραλίας. Μεταξύ άλλων και επί σειρά ετών παρουσίαζε και εκπομπή για την λαϊκή παράδοση στην Κρήτη στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ1.

Διαβάστε ΕΔΩ σειρά άρθρων του Κανάκη Γερωνυμάκη στον “Α.τ.Κ.”

Δείτε εδώ και ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του λαογράφου Κανακη Γερωνυμακη σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Καλογεράκη – Γναφάκη

Συλληπητήρια Δήμου Σφακίων

Με ανακοίνωσή του και ο Δήμος Σφακίων αναφέρεται σε “απώλεια” που “αφήνει το πνευματικό κόσμο του τόπου φτωχότερο”.

Πιο αναλυτικά ο Δήμος Σφακίων αναφέρει:

Ο Δήμαρχος Σφακίων και το Δημοτικό συμβούλιο, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για το θάνατο του εκλεκτού χωριανού τους, Κανάκη Γερωνυμάκη.

Η απώλεια του, αφήνει το πνευματικό κόσμο του τόπου φτωχότερο, μιας και η συμβολή του εκλιπόντα όντας λαογράφος, ζωγράφος και συγγραφέας ήταν βαρύνουσας σημασίας.

Τίμησε τα Σφακιά με τη παρουσία του σε όλους τους χώρους και τις θέσεις που υπηρέτησε.

Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων

Και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών ν. Χανίων αποχαιρετά τον Κανακη Γερωνυμάκη:

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη θλίψη την είδηση της απώλειας του εκλεκτού μέλους της Σφακιανού Λαογράφου και συγγραφέα Κανάκη Γερωνυμάκη.

Ο εκλιπών υπηρέτησε ευδοκίμως την Τοπική Αυτοδιοίκηση για 30 χρόνια, αλλά σ’ ολόκληρη τη ζωή του ασχολήθηκε ενεργά και αποδοτικά τόσο με την κρητική παράδοση και διάλεκτο, όσο και με λαογραφικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα, έγραψε πολλά βιβλία, αλλά και κόσμησε με εκατοντάδες δημοσιεύματά του τον τοπικό Τύπο. Στα κείμενά του σκιαγραφείται η νοοτροπία του χωρικού της Κρήτης πριν πολλά χρόνια και ο τρόπος ομιλίας του, ενώ παρουσιάζεται και ο τρόπος ζωής, αλλά και ο τρόπος της σκέψης του, συχνά σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες και τα δικά του βιώματα.

Σίγουρα ο αγαπητός σε όλους Κανάκης, με την αποχώρησή του, αφήνει μεγάλο κενό τόσο στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του επαρχία, τα Σφακιά, αλλά και σ’ όλους εμάς, τα μέλη της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών, που τον γνωρίσαμε από κοντά και συνεργαστήκαμε επί δεκαετίες μαζί του.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο , εκτιμώντας την προσφορά και τη συμβολή του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τα θερμά, ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντα και να τιμηθεί η μνήμη και η προσφορά του σε μια των εκδηλώσεων της ΕΠΔΧ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...