Η νέα Διοίκηση της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων

Κανένα σχόλιο

Με μεγάλη επιτυχία, όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Χανίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Συγκεκριμένα ψήφισαν 412 συνάδελφοι από 259 το 2019, εκλέγοντας 14 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (από 9 το 2019) και 4 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Οικοδόμων (από 3 το 2019). Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές έρχεται να επιβεβαιώσει την σημαντική προσπάθεια που έκανε η απερχόμενη Διοίκηση ώστε να βρεθεί στο πλάι όλων των συναδέλφων μας στον κλάδο για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει

"Sponsored links"

Αυτά τα 3 χρόνια το σωματείο μας έδωσε πολλές μάχες με αποκορύφωμα την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο κλάδο. Πραγματοποίησε πάνω από 10 κλαδικές απεργίες, χειρίστηκε δεκάδες εργατικές διαφορές, απλήρωτες υπερωρίες, μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς αλλά ανέδειξε και όλα τα εργατικά ατυχήματα με διεκδίκηση αποζημιώσεων και δικαιωμάτων στηρίζοντας στην πράξη που τους συναδέλφους που έμειναν στο κρεβάτι για μήνες. Βρέθηκε δίπλα στους αγώνες του λαού, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στους αγώνες άλλων κλάδων όπως των συναδέλφων μας υγειονομικών. Καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε ότι η διοίκηση έκανε ένα πλατύ άνοιγμα έχοντας σταθερή επαφή σε πάνω από 50 γιαπιά και εργοτάξια συνομιλώντας και ακούγοντας τους συναδέλφους μας.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η εργατική τάξη μόνο ενωμένη και με σωστό πλαίσιο πάλης μπορεί να έχει αποτελέσματα. Αυτή η επιτυχία οφείλεται στο ότι ενωμένοι Έλληνες, Αλβανοί, Σύριοι, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και άλλες εθνότητες, σαν μια γροθιά διεκδικούσαμε τα δικαιώματα μας. Αυτή η πείρα πρέπει να αξιοποιηθεί για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη ώστε να παραλύσει όλος ο κλάδος απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Σε διευρυμένη συνεδρίαση του το νέο Δ.Σ. την Τρίτη 12/10/2022  που εκλέχτηκε αποφάσισε την εξής συγκρότηση:

1 ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2 CARGU ASTRIT ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3 ΛΟΥΝΤΖΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4 ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΜΕΙΑΣ
5 KAFA ALI ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
6 ΜΥΛΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΛΟΣ
7 ΤΑΒΕΡΝΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ

Τι λέει η Ένωση για την ρύθμιση σχετικά με τους χειριστές κλαρκ 

“Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλάρκ” αναφέρει σε άλλη ανακοίνωσή της η Ένωση και τονίζει:

“Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης σε νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, να καταργήσει την προϋπόθεση άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλάρκ.

Στην πράξη η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις και στις μεγαλοκατασκευαστικές να δίνουν κλαρκ, με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων να τα χειρίζεται ο καθένας. Θυσιάζοντας ακόμη και την ζωή των εργαζομένων στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στις κατασκευές, των logistics, των μεγάλων βιομηχανιών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Στους χειριστές των κλάρκ, που μετράνε τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανοίγεται ο δρόμος στις επιχειρήσεις για να βάζουν ανειδίκευτους εργάτες να χειρίζονται κλαρκ, δηλαδή να μεταφέρουν και να ανυψώνουν φορτία  2,5 τόνων χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία προϋπηρεσία! Κάτω από την πίεση και την ανάγκη για το μεροκάματο, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαλυμένο ΣΕΠΕ θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων που θα αναλάβουν το χειρισμό επικίνδυνων και απαιτητικών μηχανημάτων με κίνδυνο για τους ίδιους και τους γύρω τους. Οι ανειδίκευτοί εργάτες θα τσακιστούν στην εντατικοποίηση, εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο και θα τους ζητάνε και την ευθύνη.

Εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους για τους νέους εργαζόμενους, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο ώστε η εκάστοτε εργοδοσία να ξεμπερδεύει με εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και από τα κατοχυρωμένα βαρέα του κλάδου.

"Sponsored links"

Ανοίγει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις συνολικά της εργοδοσίας προκειμένου να απαλλαγεί και από δικαιώματα που αφορούν σε άλλες κατηγορίες μηχανημάτων.

Οι εργαζόμενοι χειριστές έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτό το αίσχος. Η λογική αναμονής, της αδράνειας και της ανάθεσης αφοπλίζουν τους εργαζόμενους στη μάχη απέναντι σε αυτή την επίθεση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων στέκεται αλληλέγγυο στο σωματείο Χειριστών Ν. Χανίων και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σταματήσει αυτό το μέτρο. Η κοινή δράση και πάλη των σωματείων είναι αυτό που θα μας βγάλει στην αντεπίθεση. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στην απεργία στις 9/11 10:00 στην πλατεία της Αγοράς

ΤΩΡΑ χωρίς καμία καθυστέρηση οι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση!

Οι εργαζόμενοι χειριστές δεν είναι μόνοι τους.

Να μην περάσει η ρύθμιση για κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλάρκ”.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live