41 φορείς λένε «όχι» στην Eldorado Gold

Κανένα σχόλιο

«Δηλώνουμε ότι θέλουμε τον τόπο μας, τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, που έχουμε αποκτήσει με κόπο και θυσίες και θα μας βρουν απέναντί τους για μια ακόμη φορά, αυτοί που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Σ’ αυτή τη χώρα ευτυχώς δεν εξαγοράζονται οι πάντες».

Με τα λόγια αυτά 41 φορείς της ΒΑ Χαλκιδικής δηλώνουν την αγανάκτησή τους για την αποικιοκρατικού τύπου τροποποιημένη σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει το Δημόσιο με την Eldorado Gold.

Οι φορείς υπενθυμίζουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την αδυναμία της εταιρείας να εκπληρώσει βασικούς όρους της υπάρχουσας σύμβασης, όπως η καθετοποιημένη παραγωγή καθαρών μετάλλων. Η εταιρεία απαίτησε, όπως λένε, και η κυβέρνηση αποδέχτηκε την υπογραφή μιας νέας σύμβασης, οι όροι της οποίας είναι καταφανώς υπέρ της εταιρείας και ενάντια στην περιοχή και το δημόσιο συμφέρον.

"Sponsored links"

Τονίζουν ακόμη πως κάποιοι όροι της σύμβασης έγιναν γνωστοί από διαρροές και καταχωρήσεις σε φιλικά προς την εταιρεία ΜΜΕ και «από κάποιες “αλήθειες” του Δημάρχου μας, που ενώ δεν έχει λάβει γνώση της Σύμβασης καθώς αποκλείστηκε από την συζήτηση, είναι ωστόσο ικανοποιημένος από τα ανταποδοτικά οφέλη και … “ αν είναι όπως ακούγεται, συμφωνεί”». Κυβέρνηση, εταιρεία και δήμαρχος αποφαίνονται ότι «δεν υπάρχουν αντιρρήσεις στην περιοχή» ενώ δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαβούλευση.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να αποφασίζουν για τον μέλλον του τόπου μας με κύριο γνώμονα τις επενδύσεις για τα κέρδη μιας πολυεθνικής. Επιθυμούμε επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης που θα εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών μας στην πατρίδα τους.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλα ψέματα για εργοστάσια μεταλλουργίας χρυσού με την μέθοδο flash smelting, για λιμάνια στο Στρατώνι, για σήραγγα μεταφοράς στο Στρατονικό Όρος, για μετροπόντικα στην Στρατονίκη, για «προστασία του περιβάλλοντος» και για «εταιρική κοινωνική ευθύνη».

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία νέα σύμβαση με μία εταιρεία που παραβίασε ό,τι είχε υπογράψει προηγουμένως, και με ένα Υπουργείο του οποίου μοναδικός σκοπός είναι η διευκόλυνση της Εταιρείας και τα κέρδη των μετόχων της.

Η περιοχή μας, η πατρίδα του Αριστοτέλη, η πύλη του Αγίου Όρους με τα καταπληκτικά δάση της, τις πανέμορφες παραλίες της, την Ιστορία και την παράδοσή της, έχει το χρυσάφι στην επιφάνειά της και όχι στις στοές από όπου περιμένουν κέρδη τα αρπακτικά των εταιρειών» δηλώνουν μεταξύ άλλων, διαβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι οι διώξεις, οι απειλές και τα δικαστήρια έχουν κάμψει τις αντιστάσεις τους, «ότι είναι τουλάχιστον γελασμένοι».

Όσον αφορά στην «τήρηση της νομιμότητας» εκ μέρους της εταιρείας θυμίζουν πως στελέχη της έχουν καταδικαστεί για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ρύπανση των υπογείων υδάτων τον Οκτώβριο του 2020 ενώ παράλληλα οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν παραπεμφθεί σε βαθμό κακουργήματος για τις ίδιες αιτίες. Σε εξέλιξη είναι επίσης εισαγγελική έρευνα για τον οικισμό της Στρατονίκης και τις ζημιές που έχει υποστεί.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των 41 φορέων της ΒΑ Χαλκιδικής

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με αγωνία και αγανάκτηση το ίδιο έργο που σαν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής έχουμε ζήσει τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια.

Η καναδική εταιρεία ELDORADO GOLD, μη μπορώντας να εκπληρώσει βασικούς όρους της υπάρχουσας σύμβασης, απαιτεί και η κυβέρνηση αποδέχεται υπογραφή νέας, που οι όροι της είναι καταφανώς υπέρ της εταιρείας και ενάντια στην περιοχή και το δημόσιο συμφέρον.

"Sponsored links"

Ήδη είχαμε μάθει κάποιους όρους της σύμβασης από «διαρροές» και δηλώσεις του Υπουργείου, από πληρωμένες καταχωρήσεις της εταιρείας στα ΜΜΕ και από κάποιες «αλήθειες» του Δημάρχου μας, που ενώ δεν έχει λάβει γνώση της Σύμβασης καθώς αποκλείστηκε από την συζήτηση, είναι ωστόσο ικανοποιημένος από τα ανταποδοτικά οφέλη και… « αν είναι όπως ακούγεται, συμφωνεί».

Όλοι δε ανεξαιρέτως, κυβέρνηση, εταιρεία και Δήμαρχος, στις συνεντεύξεις τους αποφαίνονται ότι «δεν υπάρχουν πια αντιρρήσεις στην περιοχή» για το… «θεάρεστο» έργο τους.

Εμείς λοιπόν που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να τους γνωστοποιήσουμε τα εξής:

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να αποφασίζουν για τον μέλλον του τόπου μας με κύριο γνώμονα τις επενδύσεις για τα κέρδη μιας πολυεθνικής. Επιθυμούμε επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης που θα εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών μας στην πατρίδα τους.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλα ψέματα για εργοστάσια μεταλλουργίας χρυσού με την μέθοδο flash smelting , για λιμάνια στο Στρατώνι , για σήραγγα μεταφοράς στο Στρατονικό Όρος, για μετροπόντικα στην Στρατονίκη, για «προστασία του περιβάλλοντος» και για «εταιρική κοινωνική ευθύνη».

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία νέα σύμβαση με μία εταιρεία που παραβίασε ό,τι είχε υπογράψει προηγουμένως, και με ένα Υπουργείο του οποίου μοναδικός σκοπός είναι η διευκόλυνση της Εταιρείας και τα κέρδη των μετόχων της.

Η περιοχή μας, η πατρίδα του Αριστοτέλη, η πύλη του Αγίου Όρους με τα καταπληκτικά δάση της , τις πανέμορφες παραλίες της, την Ιστορία και την παράδοσή της, έχει το χρυσάφι στην επιφάνεια της και όχι στις στοές από όπου περιμένουν κέρδη τα αρπακτικά των εταιρειών.

Θέλουμε να βεβαιώσουμε όλους αυτούς που νομίζουν ότι με τις επιδρομές της Αστυνομίας, τις απειλές, τις διώξεις και τα δικαστήρια σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας έχουν κάμψει τις αντιστάσεις μας, ότι είναι τουλάχιστον γελασμένοι.

Δεν μας έπεισε ποτέ ο ισχυρισμός της εταιρείας για «την εφαρμογή των παγκοσμίως βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών» και δεν μας πείθει ούτε τώρα η υπόσχεση της για «πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τη στιγμή κατά την οποία έχει φτιάξει ένα φράγμα τοξικών αποβλήτων φαραωνικών διαστάσεων πάνω από ενεργό σεισμογενές ρήγμα κι έχει ερημοποιήσει τεράστιες εκτάσεις αρχέγονου δάσους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής μας.

Δεν ακούγεται ωστόσο ούτε λέξη για τα στελέχη της εταιρείας που καταδικάστηκαν για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ρύπανση των υπογείων υδάτων τον Οκτώβριο του 2020, ούτε ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν παραπεμφθεί σε βαθμό κακουργήματος για τις ίδιες αιτίες (η δίκη την 21/4/2021). Ούτε βέβαια για την εισαγγελική έρευνα που είναι σε εξέλιξη και αφορά τον Οικισμό της Στρατονίκης και τις ζημιές που έχει υποστεί.

Βέβαια ξέρουμε τα επιχειρήματα τους: «Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι προκατειλημμένοι» , «το Ελληνικό κράτος δεν έχει σαφείς νόμους», οι αντιδρώντες εξυπηρετούν συμφέροντα κλπ.

Δηλώνουμε ότι θέλουμε τον τόπο μας, τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, που έχουμε αποκτήσει με κόπο και θυσίες και θα μας βρουν απέναντι τους για μια ακόμη φορά, αυτοί που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Σ’ αυτή τη χώρα ευτυχώς δεν εξαγοράζονται οι πάντες.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»

Δ.Α.Σ.Ε (ΔΑΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ) ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ-ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 2020

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ «ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ «ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ»

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΚΑΝΘΟΣ» ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ «ΚΑΡΔΟΣ»

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΤΛΑΣ” ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΥΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΚΥΤΤΑΡΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΝΙΚΗ” ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΕΩΝ ΡΟΔΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΡΟΔΩΝ “ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΡΟΔΩΝ «ΞΕΡΞΗΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΝΕΩΝ ΡΟΔΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΩΝ ΡΟΔΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΜΑΤΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΔΑ.Σ.Ε (ΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ) ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ»

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live