20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Ακριβό μου» σούπερ μάρκετ: Τί ξοδεύουν τα νοικοκυριά σε Ελλάδα, Γαλλία και Βρετανία

Ημερομηνία:

Η ακρίβεια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά και ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα, πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντικό εργαλείο για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει ως μια «επικοινωνιακού τύπου» πρωτοβουλία και εμπαιγμό.

Ομως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ θεωρούνται έτσι κι αλλιώς ακριβό «σπορ», καθώς οι τιμές των προϊόντων που βρίσκονται εκτός καλαθιού, τραβούν την… ανηφόρα και πολλοί καταναλωτές επισημαίνουν ότι «δεν τα βγάζουν πέρα».

Κάνοντας μια μικρή έρευνα για το τι συμβαίνει σε Γαλλία και Βρετανία, συγκρίναμε τις τιμές σε πέντε βασικά προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να δούμε τι πληρώνουν τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στο ύψος των μισθών, τη φορολογία και γενικά το κόστος ζωής.

Συγκρίναμε τις τιμές ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος, ενός πακέτου με μακαρόνια 500 γραμμαρίων, ενός πακέτου με ρύζι 500 γραμμαρίων, του γαλλικού καφέ (500 γραμμαρίων) και χαρτιού υγείας με 24 ρολά.

Η ανταποκρίτρια του Realfm 97,8 στη Γαλλία, Μαρία Δεναξά και ο ανταποκριτής του Realfm στη Βρετανία, Ισαάκ Καρυπίδης μιλώντας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή περιέγραψαν τι ξοδεύει ένα νοικοκυριό για τα παραπάνω προϊόντα.

Στη Γαλλία το γάλα κοστίζει περίπου 1,37 ευρώ, στη Βρετανία κοστίζει 1 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το βρίσκουμε στα 1,30 ευρώ.

Η τιμή στα μακαρόνια στη Γαλλία αρχίζει από τα 0,65 ευρώ στα ιδιωτικής ετικέτας και φτάνει στα 0,97 ευρώ στα επώνυμα, όταν στην Ελλάδα η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 0,73 και 0,84 ευρώ και στη Βρετανία κοστίζουν 0,26 ευρώ.

Στη Γαλλία το ρύζι (500 γραμ.) ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 1,16 ευρώ και το επώνυμο 2,63 ευρώ. Στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1,28 ευρώ έως 1,84 ευρώ και στη Βρετανία κοστίζει 0,51 ευρώ.

Όσον αφορά στον γαλλικό καφέ, στη Γαλλία ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 3,91 ευρώ, ενώ επώνυμης φίρμας και ποσότητας 250 γραμμαρίων έχει τιμή 3,47 ευρώ. Στην Ελλάδα τα 500 γραμμάρια κοστίζουν 8,57 ευρώ και στη Βρετανία 6,72 ευρώ.

Τέλος «πρωταθλήτρια» ακρίβειας είναι η Ελλάδα στην τιμή του χαρτιού υγείας αφού τα 24 ρολά σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και τα 16 ευρώ. Στη Γαλλία χαρτί ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 4,41 ευρώ και επώνυμης φίρμας 8,67 ευρώ. Στη Βρετανία η τιμή του διαμορφώνεται στα 7,5 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Μαρία Δεναξά, στη Γαλλία ο βασικός μισθός είναι 1.400 ευρώ μεικτά , όμως «φωτιά» έχουν πάρει τα ενοίκια καθώς, όπως είπε, για έναν χώρο 30 τ.μ. χρειάζεται κάποιος 1.000 ευρώ.

Ο Ισαάκ Καρυπίδης τόνισε ότι στη Βρετανία πάντα ήταν πιο φθηνό το σούπερ μάρκετ. Το ωρομίσθιο είναι 11 ευρώ εκτός από το Λονδίνο όπου ανέρχεται στα 12,7 ευρώ. Ωστόσο και οι Βρετανοί πιέζονται πολύ φορολογικά, ενώ είναι πολύ ακριβά τα ενοίκια αλλά και οι μεταφορές. Πολύ ακριβή είναι και η έξοδος.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...