Η ακρίβεια δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά και ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα, πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντικό εργαλείο για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει ως μια «επικοινωνιακού τύπου» πρωτοβουλία και εμπαιγμό.
Ομως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ θεωρούνται έτσι κι αλλιώς ακριβό «σπορ», καθώς οι τιμές των προϊόντων που βρίσκονται εκτός καλαθιού, τραβούν την… ανηφόρα και πολλοί καταναλωτές επισημαίνουν ότι «δεν τα βγάζουν πέρα».
Κάνοντας μια μικρή έρευνα για το τι συμβαίνει σε Γαλλία και Βρετανία, συγκρίναμε τις τιμές σε πέντε βασικά προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να δούμε τι πληρώνουν τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στο ύψος των μισθών, τη φορολογία και γενικά το κόστος ζωής.
Συγκρίναμε τις τιμές ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος, ενός πακέτου με μακαρόνια 500 γραμμαρίων, ενός πακέτου με ρύζι 500 γραμμαρίων, του γαλλικού καφέ (500 γραμμαρίων) και χαρτιού υγείας με 24 ρολά.
Η ανταποκρίτρια του Realfm 97,8 στη Γαλλία, Μαρία Δεναξά και ο ανταποκριτής του Realfm στη Βρετανία, Ισαάκ Καρυπίδης μιλώντας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή περιέγραψαν τι ξοδεύει ένα νοικοκυριό για τα παραπάνω προϊόντα.
Στη Γαλλία το γάλα κοστίζει περίπου 1,37 ευρώ, στη Βρετανία κοστίζει 1 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το βρίσκουμε στα 1,30 ευρώ.
Η τιμή στα μακαρόνια στη Γαλλία αρχίζει από τα 0,65 ευρώ στα ιδιωτικής ετικέτας και φτάνει στα 0,97 ευρώ στα επώνυμα, όταν στην Ελλάδα η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 0,73 και 0,84 ευρώ και στη Βρετανία κοστίζουν 0,26 ευρώ.
Στη Γαλλία το ρύζι (500 γραμ.) ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 1,16 ευρώ και το επώνυμο 2,63 ευρώ. Στην Ελλάδα κυμαίνεται από 1,28 ευρώ έως 1,84 ευρώ και στη Βρετανία κοστίζει 0,51 ευρώ.
Όσον αφορά στον γαλλικό καφέ, στη Γαλλία ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 3,91 ευρώ, ενώ επώνυμης φίρμας και ποσότητας 250 γραμμαρίων έχει τιμή 3,47 ευρώ. Στην Ελλάδα τα 500 γραμμάρια κοστίζουν 8,57 ευρώ και στη Βρετανία 6,72 ευρώ.
Τέλος «πρωταθλήτρια» ακρίβειας είναι η Ελλάδα στην τιμή του χαρτιού υγείας αφού τα 24 ρολά σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και τα 16 ευρώ. Στη Γαλλία χαρτί ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 4,41 ευρώ και επώνυμης φίρμας 8,67 ευρώ. Στη Βρετανία η τιμή του διαμορφώνεται στα 7,5 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Μαρία Δεναξά, στη Γαλλία ο βασικός μισθός είναι 1.400 ευρώ μεικτά , όμως «φωτιά» έχουν πάρει τα ενοίκια καθώς, όπως είπε, για έναν χώρο 30 τ.μ. χρειάζεται κάποιος 1.000 ευρώ.
Ο Ισαάκ Καρυπίδης τόνισε ότι στη Βρετανία πάντα ήταν πιο φθηνό το σούπερ μάρκετ. Το ωρομίσθιο είναι 11 ευρώ εκτός από το Λονδίνο όπου ανέρχεται στα 12,7 ευρώ. Ωστόσο και οι Βρετανοί πιέζονται πολύ φορολογικά, ενώ είναι πολύ ακριβά τα ενοίκια αλλά και οι μεταφορές. Πολύ ακριβή είναι και η έξοδος.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.