21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

«Βόμβες» Τζόρτζι: «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» – Τι αποκάλυψε ο σύντροφος της Καϊλή

Ημερομηνία:

Να «κελάηδησε» κανονικά στους Βέλγους εισαγγελείς φέρεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, καθώς ο ίδιος, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αλλά και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσιέρι βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatargate που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τζόρτζι απαντούσε επί ώρες στις ερωτήσεις των Βέλγων ανακριτών, παρέχοντας στοιχεία για το δίκτυο που περιστρεφόταν γύρω από τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του οποίου ήταν βοηθός μέχρι το 2019.

Οι αποκαλύψεις του Τζόρτζι, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, επέτρεψαν στη βελγική αστυνομία να επεκτείνει την έρευνα σε έναν άλλο σοσιαλιστή βουλευτή, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπελά, που δηλώνει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει, αλλά έχει ήδη τεθεί σε αναστολή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Φοβάμαι ότι θα εμπλακούν και άλλοι βουλευτές», λέει η Χάνα Νόιμαν, ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων και πρόεδρος του Darp, της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, της οποίας αντιπρόεδρος ήταν ο Ταραμπελά.

Κι ενώ ο Τζόρτζι κατέθετε στις Βρυξέλλες, η ιταλική οικονομική αστυνομία επέστρεφε στο σπίτι του στο Αμπιατεγκράσο, κοντά στο Μιλάνο, για να βρει άλλες 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, που έρχονται να προστεθούν στο ήδη κατασχεθέν ενάμιση εκατομμύριο στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate. Συνολικά, σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από τον Τζόρτζι και την Καϊλή και κάπου 600 χιλιάδες που βρέθηκαν στην κατοικία του Παντσέρι.

La Republica: Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα, φέρεται να είπε ο Τζόρτζι

Εν τω μεταξύ, οι ομολογίες  του Τζόρτζι κατά την ανάκρισή του είναι εκρηκτικές. Σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ, η ομάδα των Παντσέρι, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα και Λούκα Βισεντίνι (ο οποίος ισχυρίζεται, πάντως, ότι δεν έχει σχέση με την έρευνα) κινούνταν γύρω από τη ΜΚΟ “Fight Impunity”, που είχε στόχο να ευνοήσει δύο χώρες: το Κατάρ και το Μαρόκο. «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα», φέρεται να είπε ο Τζόρτζι σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Η ομάδα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, ανέλαβε δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021. Τα εγκλήματα που τους αποδίδονται είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η κύρια σχέση ήταν με το Κατάρ. Στα έγγραφα γίνεται για παράδειγμα αναφορά στον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ αλ Μάρρι τον οποίο η Εύα Καϊλή συνάντησε την 1η Νοεμβρίου.

Στόχος της «ομάδας» Καϊλή, Τζιόρτζι, Παντσέρι και Νικολό Ταλαμάνκα ήταν, σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, να αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και τις Αρχές του Κατάρ με ειδική στόχευση το μουντιάλ και την ανάγκη της κυβέρνησης της Ντόχα να μιλήσει θετικά για «μεταρρυθμίσεις» σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις. «Γι’ αυτό το λόγο η ΜΚΟ του Παντσέρι οργάνωσε τους τελευταίους μήνες μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για κάποιες μέρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ονόματα βοηθών, που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντσέρι, όπως επί παραδείγματι η Αλεσάντρα Μορέτι από το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού η βοηθός της, Φραντσέσκα Γκαρμπανάτι, είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Παντσέρι», σημειώνει η Repubblica.

Oι πιέσεις του Κατάρ στους ευρωβουλευτές ήταν επίμονες. «Κι εμένα με πλησίασαν αξιωματούχοι από την πρεσβεία του Κατάρ», λέει μεταξύ άλλων ο Ντίνο Τζιαρούσο, πρώην ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων. «Με εντυπωσίασε ο μελωδικός και διφορούμενος τρόπος, οι υπαινιγμοί για τις ενώσεις Φίλων του Κατάρ και τα ταξίδια που θα διοργανωθούν πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μύριζε άσχημα η υπόθεση και αρνήθηκα».

Αλλά και την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από τις συλλήψεις, πολλοί ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων αρκετοί από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήταν καλεσμένοι της πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες για δεξίωση, όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η Μαρία Κολεόνι και η Σίλβια Παντσέρι, η σύζυγος δηλαδή και η κόρη του πρώην ευρωβουλευτή, θα εμφανιστούν ενώπιον του εφετείου της Μπρέσια. Για να αποφύγουν την έκδοση στο Βέλγιο θα πρέπει να εξηγήσουν την προέλευση των 17 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά που κατασχέθηκαν στο σπίτι τους.

Το Κατάρ αρνήθηκε την ευθύνη για υποθέσεις διαφθοράς σε ένα πενιχρό υπόμνημα που κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες της χώρας που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχουν πει λέξη για την έρευνα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...