Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο νέος θόλος υψηλών προδιαγραφών και νέας τεχνολογίας στο Αστεροσκοπείο Σκίνακας

Κανένα σχόλιο

Δεν κρύβουν την χαρά τους οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ για τις εξελίξεις σχετικά με την λειτουργία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα καθώς όπως έγινε γνωστό ένας νέος θόλος υψηλών προδιαγραφών και νέας τεχνολογίας θα αντικαταστήσει τον παλαιό που προστατεύει εδώ και χρόνια στο Αστεροσκοπείο το τηλεσκόπιο 1.3μ, το πιο παραγωγικό ερευνητικά τηλεσκόπιο της χώρας μας!

Όπως αναφέρεται μάλιστα το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς!

Αναλυτικά επισημαίνεται:

"Sponsored links"

Το 2022 υπήρξε μια εντυπωσιακή χρονιά για το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Όπως ενημέρωσε με ενθουσιασμό, ο καθηγητής και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Βασίλης Χαρμανδάρης (Vassilis Charmandaris), «μέσα στη χρονιά ολοκληρώθηκε το νέο κτίριο με θόλο διαμέτρου 5.3μ χάρη στη χρηματοδότηση από ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος και σε ίδια χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ έγινε η παραγγελία αγοράς ενός νέου οπτικού τηλεσκοπίου με το όνομα «200+» και με διάμετρο κατόπτρου 1μ χάρη στη χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο θα τοποθετηθεί στο νέο θόλο.»

Επιπλέον αυτών μας πληροφόρησε ότι ξεκίνησαν, χάρη στην συνεχιζόμενη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων, τα έργα διαπλάτυνσης και συντήρησης με νέο οδόστρωμα του δρόμου μέχρι την κορυφή γεγονός που καθιστά πιο ασφαλή την επίσκεψη όλων μας στο Αστεροσκοπείο.

Φαίνεται όμως ότι τα πλάνα των αστρονόμων στον Σκίνακα για την ανάπτυξη της μοναδικής αυτής κορυφής θα συνεχιστούν δυναμικά και το 2023 με το πρώτο έργο να ξεκινά τα μεσάνυχτα παραμονή της πρωτοχρονιάς!

Ένας νέος θόλος υψηλών προδιαγραφών και νέας τεχνολογίας θα αντικαταστήσει τον παλαιό που προστατεύει εδώ και χρόνια το τηλεσκόπιο 1.3μ, το πιο παραγωγικό ερευνητικά τηλεσκόπιο της χώρας μας. Ο Κωνσταντίνος Τάσσης (Konstantinos Tassis), καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστής του διεθνούς προγράμματος ΠΑΣΙΦΑΗ (Pasiphae) εξηγεί. «Η τεχνολογία του νέου θόλου είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να διεξάγουμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις μας μετρώντας την πόλωση μακρινών αστεριών με το υπερευαίσθητο όργανο WALOP που κατασκευάσαμε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.» και συνεχίζει «Τόσο το ειδικής σύνθεσης ερυθρό χρώμα, όσο και η βαμβακερή μόνωση του νέου θόλου μας δίνουν ένα πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Ειδικά το εξάρτημα του θόλου που μοιάζει σε κάποιο βαθμό με ‘’φούντα’’ θα κόβει τον ισχυρό άνεμο που αρκετές φορές πνέει στην κορυφή και δυσχεραίνει τις παρατηρήσεις».

Η νέα τεχνολογία του θόλου όμως προβληματίζει τον κ. Γιώργο Πατεράκη, εδώ και 23 χρόνια τεχνικό του Αστεροσκοπείου. «Προσωπικά δε μου αρέσουν όλοι οι νέοι ηλεκτρονικοί αυτοματισμοί του θόλου» αναφέρει «παραδοσιακά χρησιμοποιώ καραβόσκοινα και κολλητική ταινία διπλής όψης, όταν θέλω να ασφαλίσω τους θόλους μας, αλλά οι καιροί αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.»

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live