25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Παέλια με θαλασσινά (Ισπανία )
Καλαμαράκια φρέσκα ψιλοκομμένα, γαλέος ψιλοκομμένος χωρίς κόκκαλα, γαρίδες, καβούρια, μύδια βρασμένα και ελαφρά αλατισμένα. Κρατάμε το ζουμί. Μια – δυο ντομάτες κομμένες, μισή πιπεριά πράσινη, μισή πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένες, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο σκελίδες σκόρδο.
Βάζομε τα λαχανικά με λίγο λάδι στο σκεύος για παέλια να μαραθούν. Γίνεται και σε μεγάλο τηγάνι τεφάλ. Το βάζετε στο μάτι της κουζίνας, όχι στον φούρνο. Όταν χυλώσει η σάλτσα προσθέτομε ένα – δύο φύλλα δάφνης και ρίχνομε τα καλαμάρια με τον γαλέο. Μετά από λίγο τις γαρίδες, τα καβούρια, τα μύδια. Ανακατεύομε με ξύλινη σπάτουλα. Μετά ρίχνομε ρύζι (3 φακελάκια μπάρμπα Μπεν) αλλά γίνεται καλύτερη με μαλακό ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα μου άρεσε περισσότερο. Τα τσιγαρίζετε όλα μαζί και ρίχνετε το ζουμί από τις βρασμένες γαρίδες, καβούρια, μύρια. Υπολογίζετε τόσο ζουμί ώστε να ψηθεί και να τραβήξει τα υγρά. Αν χρειασθεί προσθέτετε κι άλλο ζουμί που πρέπει να είναι χλιαρό. Προσθέτετε σαφράν. Όταν τραβήξει τα υγρά και είναι ψημένο το ρύζι κατεβάζετε από τη φωτιά και σκεπάζετε για λίγο με πετσέτα.

Χταπόδι ξυδάτο
Δύο κιλά χταπόδι, τρεις κουταλιές ξύδι, 150 γρ. λάδι, ρίγανη, πιπέρι, τρία μεγάλα κρεμμύδια.
Πλένομε πολλά νερά το χταπόδι. Το βάζομε στην κατσαρόλα χωρίς νερό, χωρίς αλάτι. Βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Μαζί με το χταπόδι ρίχνομε και τα κρεμμύδια χαραγμένα στα τέσσερα. Όταν βράσει καλά και ‘’λιποθυμήσει’’ και πέφτει από το πιρούνι τότε ρίχνομε το λάδι, το ξύδι , την ρίγανη και το πιπέρι. Αφήνομε να πήξει η σάλτσα και κατεβάζομε.

Χταπόδι ξυδάτο (2η συνταγή)
Δύο κιλά χταπόδι, λάδι, ρίγανη, πιπέρι, ξύδι.
Βράζομε όπως στην πρώτη συνταγή το χταπόδι. Μέσα δεν ρίχνομε τίποτα. Όταν βράσει καλά το τραβάμε, κόβομε τα άκρα απ’ τα πλοκάμια και σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα χοντρά κομμάτια. Ρίχνομε από πάνω ξύδι, λάδι, ρίγανη και πιπέρι.

Χταπόδι κρασάτο
Δύο κιλά χταπόδι, μια μέτρια κουτάλα μαγειρέματος λάδι, μισό κιλό κρεμμύδια, τέσσερα πράσα, το λευκό μόνο, 15-20 σκελίδες σκόρδο. 2-3 φύλλα δάφνη, 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο, πιπέρι ολόκληρο, μπαχάρι ολόκληρο.
Πλένομε πολλά νερά το χταπόδι, αφαιρούμε τα μάτια, αναποδογυρίζομε την σακούλα και την καθαρίζομε και την κόβομε. Το αφήνομε να βράσει χωρίς νερό και χωρίς αλάτι. Το γυρνάμε συχνά πάνω – κάτω. Όταν μετά από μια – μιάμιση ώρα βγαίνουν οι βεντούζες του απ’ τα πλοκάμια, τότε σταματάμε το βράσιμο. Σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι κομμένο μέτρια κομμάτια. Όταν μαραθεί ρίχνομε το πράσο κομμένο όπως το κρεμμύδι και τα σκόρδα ολόκληρα. Κόβομε το χταπόδι 4-5 πόντους κομμάτια και το ρίχνομε στην κατσαρόλα με το ζουμί. Ρίχνομε το κρασί, το πιπέρι, το μπαχάρι, τη δάφνη και σκεπάζομε. Ψήνομε σε σιγανή φωτιά. Όταν θα πήξει η σάλτσα, κατεβάζομε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

27 στις 50 επέστρεψαν στη βίαιη σχέση λόγω… φτώχειας και έλλειψης δομών φιλοξενίας

Ελλείψει υποστήριξης, οι κακοποιημένες γυναίκες επιστρέφουν στην πλειονότητά τους...

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή για το τραγικό δυστύχημα στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Γαλατά

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας...

Νέο αίτημα Μαλανδράκη για δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο λιμάνι Κολυμπαρίου

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, επανέρχεται με νεότερο...