24.8 C
Chania
Sunday, June 30, 2024

Στη Βουλή η οριοθέτηση του αιγιαλού στα Ταμπακαριά

Ημερομηνία:

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της ορθής οριοθέτησης του αιγιαλού στην περιοχή των Ταμπακαριών, προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή  να συντηρήσουν και αναπαλαιώσουν τα ιστορικά κτίρια, κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρεται:

“Σε ομηρία βρίσκονται εδώ και 2 χρόνια τα 43 διατηρητέα κτίρια στην περιοχή των Ταμπακαριών Χανίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες τους από την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων, που αρνείται, στα πλαίσια μιας παρελκυστικής τακτικής, να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ΣτΕ για επανακαθορισμό των οριογραμμών του παλαιού αιγιαλού στην ιστορική συνοικία.

Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει τις συνοικίες Αγία Κυριακή και Βιβιλάκη, πήρε το όνομά της από τα ταμπακαριά, δηλαδή τα βυρσοδεψία που λειτουργούσαν εκεί από τον 18ο αιώνα.

Από αυθαίρετες και εσφαλμένες αποφάσεις της Νομαρχίας Χανίων κατά τα έτη 1984 και 1985 καθορίστηκαν οι γραμμές παραλίας και παλαιού αιγιαλού πίσω από τα ιστορικά κτίρια των βυρσοδεψίων, θεωρώντας ότι αυτά σκεπάζονταν από θάλασσα και ορίστηκε ότι βρίσκονται μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, άρα σύμφωνα με τον νόμο ήταν ιδιοκτησία του κράτους.

Αν και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων από το 2018, απευθύνθηκαν στην Κτηματική Υπηρεσία του νομού, ζητώντας να αποκατασταθεί η αδικία και να επανακαθοριστούν τα όρια του αιγιαλού και παραλίας, εντούτοις η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έπραξε κάτι τέτοιο, αναγκάζοντας τους πληττόμενους ιδιοκτήτες των ιστορικών κτιρίων, που σημειωτεόν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, να προσφύγουν στο ΣτΕ, το οποίο με τις αποφάσεις 43/2022 και 44/2022 υποχρεώνει τη διοίκηση να εξετάσει τα υποβληθέντα από 16.08.2018 αιτήματα επανακαθορισμού των οριογραμμών παλαιού αιγιαλού.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να αποδείξουν το εσφαλμένο των αποφάσεων που προηγήθηκαν το 1984 και 1985, υποβάλανε την Ερευνητική Μελέτη ομάδας επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία τεκμηριώνεται ότι δεν υπήρξε ποτέ παλαιός αιγιαλός στις διαφιλονικούμενες θέσεις. Ωστόσο, αν και έπειτα από συνεχείς οχλήσεις από τους ενδιαφερόμενους προς την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων αυτή συνεδρίασε στις 17/02/2023, εντούτοις δεν έχει έως σήμερα προβεί σε καμία γνωστοποίηση απόφασης.

Η αγανάκτηση των ιδιοκτητών είναι πρόδηλη, αφού η καθυστέρηση αυτή από πλευράς Κτηματικής Υπηρεσίας από τη μια συνιστά παράβαση καθήκοντος και από την άλλη εξαναγκάζει τους προαναφερόμενους σε οικονομική ζημιά, καθώς δε δύνανται να προβούν σε εργασίες αναπαλαίωσης και συντήρησης των κτιρίων που τελούν υπό κατάρρευση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και να οριοθετηθεί ορθώς ο αιγιαλός στην περιοχή των Ταμπακαριών, αποδίδοντας στους νόμιμους ιδιοκτήτες το δικαίωμα να συντηρήσουν και αναπαλαιώσουν τα ιστορικά κτίρια, τα οποία αποδεδειγμένα αποτελούν περιουσία τους και μάλιστα καταβάλλουν γι’ αυτά τους νόμιμους φόρους που τους αναλογούν;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου...

Τσίπρας σε Κασσελάκη: «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία – Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα»

Στην τελετή αποφοίτησης του Koc University στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Αλέξης...

Φωτιά στην Παχιά Άμμο της Παλαιόχωρας

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική από φωτιά που εκδηλώθηκε αργά...