11.8 C
Chania
Sunday, December 29, 2024

5 ταινίες για την πυρηνική καταστροφή της Χιροσίμα

Ημερομηνία:

Στις 6 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από τη ρήψη της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, αφήνουμε εδώ μία λίστα με κάποιες εκπληκτικές ταινίες και animation – πέρα από το πολύ γνωστό Dr. Strangelove – που ασχολήθηκαν με το θέμα της πυρηνικής βόμβας:

  • Barefoot Gen (1983):

Εξαιρετικά συγκινητικό animation από την Ιαπωνία βασισμένο στο ομώνυμο manga. O Gen και η οικογένειά του ζουν στη Χιροσίμα, στην περίοδο λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πατέρας του Gen θεωρεί ότι ο πόλεμος δε μπορεί να κερδηθεί. Αντιμετωπίζει την οργή των αρχών που τον θέτουν στο περιθώριο. Σύντομα, το φαγητό για την οικογένεια του Gen λιγοστεύει, και η ζωή γίνεται πολύ δύσκολη. Όλα αυτά τα προβλήματα όμως ωχριούν μπροστά στην φρίκη που απλώνεται όταν ο αμερικάνικος στρατός εξαπολύει την τελευταία του επίθεση στην Ιαπωνία με το νέο υπερ-όπλο: την πυρηνική βόμβα.

  • Threads (1984):

Aριστουργηματική ταινία γυρισμένη στη μορφή ντοκιμαντέρ. Βλέπουμε την καθημερινότητα μιας ζωής σε μια εργατική συνοικία στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Η πτώση μίας πυρηνικής βόμβας, αλλάζει ριζικά τις ζωές όσων επιβιώνουν ενώ επανακαθοριζει την ίδια την πολιτισμική εξελιξη. Μια πραγματική κοινωνιολογική μελέτη των ημερών που θα ακολουθούσαν μια πυρηνική καταστροφή. Η ταινία αρχίζει με την εικόνα ενός ιστού αράχνης και τα εξής λόγια:

”Σε μία αστική κοινωνία, όλα συνδέονται. Οι ανάγκες του ενός ανθρώπου εξαρτώνται από τις ικανότητες των υπόλοιπων. Οι ζωές μας συνδέονται σα κλωστές σε ένα ύφασμα. Όμως οι δεσμοί που κάνουν την κοινωνία μας τόσο ισχυρή, την κάνουν ταυτόχρονα και τόσο εύθραυστη’’

  • Fail Safe (1964):

Με παρόμοια θεματολογία όπως το Dr. Strangelove, η ταινία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και επισκιάστηκε από το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Όμως αποτελεί μία εξαιρετική ταινία του Sydney Lumet που παρουσιάζει μια σειρά από πιθανές επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν στα πλαίσια μίας εύθραυστης ψυχροπολεμικής ισορροπίας και πως κάποια λάθη μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα.

  • The Quiet Earth (1985):

Ένας άνθρωπος ξυπνά για να συνειδητοποιήσει ότι έχει μείνει μόνος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκινά ένα ταξίδι για να βρει επιζώντες αλλά και για να ανακαλύψει τι συνέβη. Πολύ ατμοσφαιρική ταινία επιστημονικής φαντασίας σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σύμπαν. Γυρισμένο στη Νέα Ζηλανδία.

  • The War Game (1965):

Άλλη μία αριστουργηματική ταινία από την Αγγλία, γυρισμένη σε μορφή ντοκιμαντέρ. Παρακολουθούμε μέσα από τη ματιά συνηθισμένων Άγγλων σε μια τυπική αγγλική πόλη πώς αλλάζουν οι ζωές τους μετά την πτώση μίας πυρηνικής βόμβας. Γυρίστηκε για το BBC αλλά απαγορεύτηκε επειδή το περιεχόμενό της θεωρήθηκε εξαιρετικά βίαιο για να προβληθεί.

 

Καποιες επιπλέον προτάσεις: Το animation “When the Wind Blows” (1986), το αμερικάνικο “The Day After” (1983), το σοβετικό “Dead Man’s Letter” (1986) και το “The Atomic Cafe” (1982). Τα τελευταία δύο δεν τα έχω δει.

Mία τελευταία πρόταση είναι το αριστουργηματικό animation Grave of the Fireflies. Mπορεί να μη συνδέεται άμεσα με την ρήψη της πυρηνικής βόμβας όμως περιγράφει τις δυσκολίες της ζωής ενός νεαρού παιδιού και της μικρής αδελφής του καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς Ιαπωνία λίγο πριν την παράδοσή της. Ένα πραγματικό διαμάντι που θα έπρεπε να προβάλλεται στα σχολεία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ