7.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

50 καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες δημιουργούν για τον Ερωτόκριτο

Ημερομηνία:

Το εμβληματικό έργο της Κρητικής Αναγέννησης, το έμμετρο μυθιστόρημα «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου αφηγείται την άδολη αγάπη της Αρετούσας με τον Ρωτόκριτο.

Επειτα από τόσους αιώνες παραμένει δημοφιλές και θεωρείται πλέον έργο κλασικό με μεγάλη απήχηση στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Επηρεάστηκαν από λογοτέχνες, μουσικοί, ερμηνευτές, μέχρι ζωγράφοι. Ιδιαίτερα η γενιά του ’30 που ζωγράφισε την ένδοξη αγάπη του Ερωτόκριτου.

Εργα δημιούργησαν από τον Θεόφιλο, τον Μποστ, τον Ευγένιο Σπαθάρη, μέχρι τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Νίκο Εγγονόπουλο.

Παραμένει αγαπημένο θέμα για τους σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς. Σχεδόν 50 καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με ζέση και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής αλλά και γλυπτά, κοσμήματα ακόμα και κεντήματα για την εικαστική έκθεση «“μόνον εσέ, Ρωτόκριτε”: ένας εικαστικός διάλογος με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου».

Η επιμέλεια έγινε από την Ιριδα Κρητικού και η έκθεση δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την περασμένη άνοιξη και τώρα μεταφέρεται στην καρδιά της Κρήτης, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, με την υποστήριξη του δήμου και στο πλαίσιο του φεστιβάλ«Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

«Ο “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου, που ζωγραφίζει, καθώς σημειώνει ο Σεφέρης, “και τις ρίζες και το λουλούδι μαζί” των μικρών πραγμάτων του τόπου, σέρνει τις μνήμες και τα αρώματα της Κρήτης ολόκληρης.

Με την ίδια λαχτάρα καταπιάστηκαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Εξερευνώντας την αιώνια αγάπη και τους φραγμούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, προσμένοντας ο ένας τον άλλον, επιχειρούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Ζωγραφίζοντας τη χλωρή κρητική φύση και το αμάθητο άγουρο που με τρόπο ανιδιοτελή ανακαλύπτει τον έρωτα και εξ αυτού, αναπόφευκτα, την οδύνη.

Την ορμητική γενναιότητα της τροπαιούχου νεότητας που, συγκρουόμενη με τη φρόνηση, θριαμβεύει», σημειώνουν η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Τασούλα Μαρκομιχελάκη και η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού.

«Ο Ερωτόκριτος» χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα, και μέχρι το 1713, που τυπώθηκε για πρώτη φορά, κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα.

Εχει έκταση περίπου 10.000 στίχους και είναι γραμμένος στο ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο δίστιχο της νεοελληνικής παράδοσης.

Ο ποιητής πήρε την υπόθεση από μια ιταλική διασκευή μιας γαλλικής ιπποτικής μυθιστορίας του 15ου αιώνα. Τη μεταμόρφωσε σε ένα θερμό ποιητικό δημιούργημα, με δραματικές και συγκινητικές σκηνές, μετρικά άψογους στίχους, μια καταπληκτική ποικιλία από σχήματα λόγου και πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες που κερδίζουν, ανάλογα με τις περιστάσεις, τον θαυμασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη μας.

Η δράση τοποθετείται στην Αθήνα, σ’ έναν α-χρονικό ελληνικό κόσμο με στοιχεία που παραπέμπουν σε διάφορες σημαντικές εποχές του ελληνικού παρελθόντος.

Ο ποιητής αφηγείται την άδολη αγάπη της Αρετούσας, της κόρης του βασιλιά, με τον Ρωτόκριτο, τον γιο ενός συμβούλου του πατέρα της. Η αγάπη τους θα έμενε καταδικασμένη από τις κοινωνικές συμβάσεις, αν ο νέος δεν επέστρεφε από την εξορία για να πολεμήσει και να νικήσει ηρωικά τον εχθρό που απειλούσε το βασίλειο και αν η κοπέλα δεν ήταν εξοπλισμένη με υπομονή και ελπίδα τα πέντε χρόνια που τον περίμενε, φυλακισμένη από τον πατέρα της για την άρνησή της να δεχτεί μια πρόταση γάμου με το βασιλόπουλο του Βυζαντίου…

Εργο της Μαρίας ΠαπαδημητρίουΕργο της Μαρίας Παπαδημητρίου |

Στην έκθεση μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Γιώργος Αυγέρος, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μανόλης Γιανναδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Εύα Κουτσούκου, Μιχάλης Μαδένης, Χρήστος Παλλαντζάς, Μαρία Παπαδημητρίου, Γιώργος Ρόρρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης, Αντώνης Τσακίρης, Αντώνης Χουδαλάκης κ.ά.

Παράλληλα διοργανώνεται η έκθεση «20+1 εικαστικές προσεγγίσεις στον Ερωτόκριτο» όπου συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του εργαστηρίου Χαρακτικής του ΑΠΘ υπό τον συντονισμό και την επιμέλεια του Μανόλη Γιανναδάκη, καθηγητή Χαρακτικής.

Συμμετέχουν οι: Αντωνιάδη, Βαφόπουλος, Γεωργιτσέλη, Ζέππου, Θεοχάρους, Κουρτέσα, Ιγγλέση, Καλλία, Καφετζής, Ματζάρη, Μπογιατζής, Μπουρνά, Νικολακοπούλου, Παπαδημητρίου, Παπαδούλη, Σχοινά, Ταϊγανίδου, Τόπακα, Τσίτσελα, Χατζηνεοφύτου.

Info:

Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης.

Διάρκεια από Πέμπτη 27/8 έως 27/9

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε...

Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του

«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης...

Η χώρα που σχεδόν μηδένισε τις συναλλαγές με χρήμα

Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι...

“Θαύμα” στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων: Οι γιατροί έσωσαν νέο άνθρωπο στο “παρά πέντε”

Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να...