Λικέρ δυόσμος – μέντα
Το λικέρ δυόσμος και το λικέρ μέντα γίνονται με τον ίδιο τρόπο.
Παίρνομε ένα μάτσο δυόσμο ή ένα μάτσο μέντα. Απ’ την γνήσια μέντα όμως. Εγώ έχω σε γλάστρα αλλά θα πρέπει να έχουν και στις λαϊκές. Εκεί που βρίσκετε φρέσκο κόλλιαντρο θα βρείτε υποθέτω και μέντα.
Ένα κιλό ούζο, ένα κιλό ζάχαρη, 4 ξυλάκια κανέλα, 10 γαρύφαλλα και ένα μάτσο δυόσμο ή μέντα.
Κλείνομε τον δυόσμο ή μέντα με τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα σ’ ένα μπουκάλι και το αφήνομε στον ήλιο για 20 ημέρες. Μετά ρίχνομε το ούζο και το αφήνομε ξανά στον ήλιο για 40 ημέρες. Στραγγίζομε και φυλάμε σε γυάλινα μπουκάλια.
Το χρώμα που θα πάρει το λικέρ δεν είναι το έντονο πράσινο που θυμόμαστε στις ονομαστικές γιορτές των μπαμπάδων μας. Θα έχει το χρώμα του ξερού φύλλου της μέντας. Μπορείτε να ζητήσετε σε μαγαζί με είδη ζαχαροπλαστικής για την ποσότητα του λικέρ το ανάλογο πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Εγώ πάντως δεν το κάνω ζωηρό πράσινο. Το αφήνω χωρίς το χρώμα.
Σορμπέ φράουλας
Υλικά για 4 άτομα: ¾ φλιτζανιού ζάχαρη κάστερ, ¾ φλιτζανιού νερό, 4 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες (κομμένες), ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι, τον χυμό από μισό λεμόνι, μερικές ολόκληρες φράουλες για γαρνίρισμα.
Ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνετε να βράσει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Βγάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο και το αφήνετε για 1- ώρες.
Ρίχνετε τις κομμένες φράουλες και τον χυμό πορτοκαλιού στο μπλέντερ, και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το παγωμένο σιρόπι, και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη. Το βάζετε στην κατάψυξη για μια ώρα περίπου. Στη συνέχεια ρίχνετε ξανά το μείγμα στο μπλέντερ και το χτυπάτε πάλι. Βάζετε ξανά το μείγμα στο μεταλλικό μπολ, το σκεπάζετε με την πλαστική μεμβράνη και το παγώνετε 2 ώρες ακόμη, το λιγότερο. Σερβίρετε το σορμπέ σε μικρά μπολ ή ποτήρια. Γαρνίρετε με φρέσκες φράουλες.
Φράουλες γλυκό
(πολύ ωραίο)
Ενάμιση κιλό φράουλες μεγάλες και σκληρές, ενάμιση κιλό ζάχαρη, μισή κούπα χυμό λεμονιού, πέντε κούπες νερό, μισό κιλό γλυκόζη βανίλια.
Σε ανοιχτή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου επτά λεπτά. Προσθέτω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά. Τις αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα. Τις τοποθετώ σε τρυπητό να στραγγίσουν. Στο σίτοι προσθέτω το χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και τη βανίλια. Τα βράζω μέχρι να δέσει. Ξαναβάζω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά ακόμα.
Τούρτα Φράουλα
Για το παντεσπάνι: 2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 βανίλια, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 100 γραμμ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη 5 αυγά, λίγο κονιάκ, ½ φλιτζάνι γάλα.
Για την κρέμα: 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 5 κρόκους αυγών, ½ φλιτζάνι αλεύρι, ½ λίτρο γάλα, 1 βανίλια, 750 γραμμ. φράουλες, 2 κουταλιές βούτυρο.
Εκτέλεση:
Για το Παντεσπάνι: Στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγη – λίγη τη ζάχαρη, έναν – έναν τους κρόκους, τη βανίλια, το βούτυρο λιωμένο και τμηματικά εναλλάξ με το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (ή στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί) απλώνουμε πάνω το μείγμα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε 3 οριζόντια κομμάτια. Το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση το κόβουμε σε μεγαλύτερο πάχος, το ενδιάμεσο πιο λεπτό και ακόμα πιο λεπτό το τελευταίο κομμάτι. Όλα τα κομμάτια τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και μισό φλιτζάνι γάλα.
Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το γάλα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις για να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, προσθέτουμε τις φράουλες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. (Προαιρετικά μπορούμε να προσθέτουμε στην κρέμα ένα φλιτζάνι σαντιγί).
Για την διακόσμηση: 1 ½ φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, 250 γραμμ. σαντιγί, 1 ½ κιλό φράουλες.
Βάζουμε στη βάση μιας πιατέλας το πιο χοντρό παντεσπάνι. Χωρίζουμε την κρέμα στα τρία. Απλώνουμε κρέμα στο πρώτο παντεσπάνι, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και απλώνουμε κρέμα. Στρώνουμε το τελευταίο παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Στρώνουμε το τελευταίο παντεσπάνι και απλώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί στην κορυφή και στα πλαϊνά της τούρτας. Καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες και διακοσμούμε την τούρτα με φράουλες κομμένες στη μέση.