22.8 C
Chania
Τετάρτη, 29 Απριλίου, 2026

CINEphil_101: 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου στο Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Το 2ο CINEphil_101 Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου επιστρέφει στο Ηράκλειο από τις 3 έως τις 10 Μαΐου 2026, συνεχίζοντας τη δυναμική της πρώτης του διοργάνωσης και ενισχύοντας τον χαρακτήρα του ως ενός θεσμού που συνδέει τον σύγχρονο κινηματογράφο με τον φιλοσοφικό στοχασμό. Για οκτώ ημέρες, η πόλη μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης δημιουργών, ακαδημαϊκών και κοινού, μέσα από ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα προβολών, συζητήσεων και εκπαιδευτικών δράσεων.

Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η Ζακλίν Λέντζου, μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές του ελληνικού κινηματογράφου, με διεθνή πορεία και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ όπως οι Κάννες, το Βερολίνο και το Λοκάρνο. Η δημιουργός θα παρουσιάσει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία και θα συνομιλήσει με το κοινό, ενώ παράλληλα θα προβληθούν και μικρού μήκους έργα της, που αναδεικνύουν τη χαρακτηριστική κινηματογραφική της γλώσσα.

Σημαντική παρουσία στο φεστιβάλ έχουν επίσης η διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, γνωστή για τη συμβολή της σε σύγχρονες ευρωπαϊκές παραγωγές, καθώς και ο καθηγητής φιλοσοφίας Παύλος Κόντος, που συμβάλλει στη θεωρητική διάσταση του φεστιβάλ μέσα από τη σύνδεση κινηματογράφου και φιλοσοφικής σκέψης. Μαζί τους, ο Scott Walden, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας από τη Νέα Υόρκη, εμπλουτίζει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης με παρεμβάσεις γύρω από την ηθική διάσταση της εικόνας και της καλλιτεχνικής πράξης.

Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει πέντε ταινίες μεγάλου μήκους από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές και πραγματεύονται κρίσιμα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα. Οι ταινίες ξεχωρίζουν για τη θεματολογία τους, που κινείται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συλλογική εμπειρία, αλλά και τις αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου.

Παράλληλα, το πρόγραμμα εκτός διαγωνιστικού περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ και ειδικές προβολές που εστιάζουν σε ζητήματα όπως η έμφυλη ταυτότητα, η μνήμη και η κοινωνική αλλαγή, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Ενότητες όπως το Young Talents και τα Heraklion Shorts αναδεικνύουν νέες κινηματογραφικές φωνές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύοντας τη σχέση του φεστιβάλ με την τοπική και διεθνή δημιουργική σκηνή.

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι αποτελούν οι εκπαιδευτικές δράσεις, που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων και αξιοποιούν τον κινηματογράφο ως εργαλείο καλλιέργειας κριτικής σκέψης και ενσυναίσθησης. Μέσα από οργανωμένες προβολές και συζητήσεις, οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Με δράσεις όπως το CINEMATHERAPY, τις φιλοσοφικές συζητήσεις για τη φωτογραφία και τον διαγωνισμό «Νέοι CINE-Φιλόσοφοι», το φεστιβάλ διευρύνει τη σχέση τέχνης και σκέψης, προτείνοντας έναν πιο βιωματικό τρόπο προσέγγισης του κινηματογράφου. Στόχος του CINEphil_101 είναι να λειτουργήσει ως ένας ανοιχτός χώρος διαλόγου, όπου ο κινηματογράφος δεν είναι απλώς θέαση, αλλά αφορμή για προβληματισμό και κατανόηση του κόσμου.

Με ελεύθερη είσοδο και δράσεις που απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη, το Ηράκλειο για δεύτερη χρονιά μετατρέπεται σε ένα ζωντανό εργαστήριο ιδεών, όπου φιλοσοφία και κινηματογράφος συναντιούνται δημιουργικά.

Αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στο https://cinephil101.gr/el/

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ζελένσκι απειλεί Ισραηλινούς με κυρώσεις για κλεμμένα σιτηρά σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απείλησε να επιβάλει κυρώσεις...

Προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» στα Χανιά από την Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη την Κυριακή 3/5 στον κινηματογράφο Ελληνίς.

SAVE SOUGIA: Ανοιχτή συζήτηση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών

Κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση το Σάββατο 23 Μαΐου, στις...

Στη ΜΕΘ Παίδων 5χρονο παιδί μετά από ατύχημα σε πισίνα στη Χερσόνησο

Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στο θώρακα μεταφέρθηκε στο...