12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Το πιο ματοβαμμένο αθλητικό τουρνουά (μουντιάλ) της πιο διεφθαρμένης ομοσπονδίας (FIFA) οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες

Ημερομηνία:

Καλοκουστουμαρισμένοι και φρεσκοξυρισμένοι, τους βλέπουμε στις οθόνες μας και δεν υπάρχει αμφιβολία: οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν τον σεβασμό μας. Όμως, πίσω από τα κουστούμια υπάρχει σήψη και βρωμιά, χρήμα και δουλία. Διαφθορά. Θάνατος.

Η επανεκλογή Μπλάτερ, ενός ανθρώπου που θα έπρεπε να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα κάποιας φυλακής υψίστης ασφαλείας στην κεφαλή της πιο ισχυρής αθλητικής Ομοσπονδίας του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο, του ποδοσφαίρου, δεν είναι απλά ένα θέμα που αφορά τους φιλάθλους. Αφορά όλο τον κόσμο.

Σήμερα είναι μία μαύρη ημέρα. Έχασε το ποδόσφαιρο και εκείνοι που το αγαπούν. Δεν μπορεί κάποιος να καθοδηγεί τη FIFA έχοντας καθαρίσει τις πιο βασικές αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Ο κύριος Μπλάτερ γνώριζε και ανεχόταν τη διαφθορά. Η επανεκλογή του αποδεικνύει πως ο οργανισμόε FIFA είναι άρρωστος. Εάν ο Μπλάτερ ανησυχούσε σοβαρά για το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να παραιτηθεί στις επόμενες ημέρες.

Εγώ δεν μετανιώνω για τίποτα, εγώ πάλεψα και επέμεινα για την αναγέννηση μίας οργάνωσης που πρέπει να αλλάξει πορεία.

Ζούμε σε μία επείγουσα κατάσταση και το ποδόσφαιρο έχει επηρεαστεί βαριά από την υπάρχουσα κατάσταση”‘, τόνισε με έμφαση ο Λουίς Φίγκο ο οποίος απέσυρε μόλις την περασμένη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της FIFA, ενώ από την πλευρά του ο Μισέλ Πλατινί είπε δημόσια “ευχαριστώ” σε όσους αντιτάχτηκαν στον Ζεπ Μπλάτερ στη ψηφοφορία της FIFA που διεξήχθη στη Ζυρίχη.

“Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η UEFA υπερασπίστηκε και στήριξε μία κίνηση υπέρ της αλλαγής στο εσωτερικό της FIFA. Ήταν ένα αναγκαίο βήμα εάν η FIFA ήθελε να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Δίνω τα συγχαρητήριά μου στον Πρίγκηπα Αλί, ευχαριστώ τις ομοσπονδίες που τον υποστήριξαν”.

Δήλωση με υπονοούμενο κατά του προέδρου της FIFA έκανε και ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος υποστήριξε: “Μην ξεχνάμε πως η FIFA είναι η πλευρά που ζημιώθηκε. Ο Πρίγκηπας Αλί ήταν πολύ γενναίος.Το να πάρει 73 ψήφους ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Όμως ο Μπλάτερ είναι Μπλάτερ”.

Αξίζει να σημειωθεί πως θέση κατά του Μπλάτερ πήρε και Γκάρι Λίνεκερ, με τον Άγγλο παλαίμαχο άσο να “κράζει” τους ανθρώπους που επέτρεψαν με την ψήφο τους να παραμείνει για πέμπτη διαδοχική φορά στον προεδρικό θώκο.

“Τόσο προβλέψιμο όσο και θλιβερό. Όλα αυτά τα μέλη της FIFA ψήφισαν τον Μπλάτερ, προδίδοντας το παιχνίδι που υποτίθεται ότι υπηρετούν. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτός ο αποκρουστικός οργανισμός είναι αν οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες αποχωρήσουν. Ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικές μπάλες…”

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι εκπρόσωποι της FIFA βάζουν διαρκώς εμπόδια στην Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για κάθαρση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ούτε μπορεί να προκαλεί σοκ οι εκθέσεις για το μέγεθος του εγκλήματος που συντελείται στο Κατάρ, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εργασίας στη Ντόχα.

Μέσω στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις πληροφορίες που έδωσαν οι πρεσβείες της Ινδίας και του Νεπάλ, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC) εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας.

Η έκθεση, σύμφωνα με τη Huffington Post, αποκαλεί το Κατάρ μια χώρα με «πρόσοψη κυβέρνησης» και αναφέρει ότι εξαθλιωμένοι μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό ζουν σε άθλιες συνθήκες και εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, οι οποίοι ελέγχουν τις κάρτες ταυτότητας τους και τις βίζα τους. Η εργασία στην «απίστευτη ζέστη» έξι ημέρες την εβδομάδα οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των θανάτων των μεταναστών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης .

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ μεσίτες έχουν επιλέξει να χτίσουν μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους»

Τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ στο Γαλλικό πρακτορείο;

«Εχουμε κάποια ευθύνη , αλλά δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιμένουμε ότι οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως στο κράτος του Κατάρ και δευτερευόντως στις εταιρείες που απασχολούν τους εργαζόμενους» και προσθέτει ότι ελπίζει «η FIFA να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος μέσα από το ποδόσφαιρο.»

Και με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία τα οποία παρουσίασε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ αναφέρουν ότι από τις άθλιες συνθήκες εργασίας από τον Γενάρη μέχρι και τα μέσα Νοέμβρη του 2014 έχασαν τη ζωή τους 188 Νεπαλέζοι. Αντίστοιχα στοιχεία από υπηρεσία του Νεπάλ προσδιόριζαν τον αριθμό θανάτων σε 157. Όμως, και πάλι ο ρυθμός των θανάτων είναι συγκλονιστικός: Ένας νεπαλέζος εργάτης πεθαίνει κάθε δύο μέρες

Οι περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από την εντατική δουλειά κάτω από υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πάνω από 65 εργάτες υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, ενώ περισσότεροι από 30 πέθαναν σε δυστυχήματα στο χώρο εργασίας.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι και με εργασιακές σχέσεις βγαλμένες από τις πιο μαύρες στιγμές της δουλοκτησίας: Το σύστημα «Kafala» επιτρέπει στους εργοδότες να έχουν τους εργαζόμενους, ουσιαστικά στην ιδιοκτησία τους έως και πέντε χρόνια, ενώ συνήθης είναι και η μέθοδος της παρακράτησης των διαβατηρίων τους, προκειμένου να μην μπορούν να φύγουν.

Τα τελευταία στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους θανάτους των εργατών από την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές, που οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι περισσότερο από ένα άτομο κάθε μέρα.

Άλλωστε, έκθεση του υπουργείου Εργασίας του Κατάρ, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάη ανέφερε ότι 964 εργαζόμενοι από το Νεπάλ, την Ινδία και το Μπαγκλαντές έχασαν τη ζωή τους στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2012 και το 2013. Δηλαδή τα προηγούμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον ένας εργάτης κάθε μέρα έχανε τη ζωή του στα σύγχρονα κάτεργα.

«Η FIFA μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας στην κατάργηση της Kafala και στο σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί στο Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022» τόνισε ο Σάραν Μπάροου γενικός γραμματέας της ITUC .

Μετά όμως όλα αυτά μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να περιμένει παρέμβαση από τη FIFA;

Δείτε τον πίνακα των νεκρών:

CGGFKZ2WoAASnke

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...