28.7 C
Chania
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026

5η «Παραδοσιακή Στράτα» στα Χανιά: Αυλαία την Τρίτη 16 Ιουνίου

Ημερομηνία:

Την Τρίτη 16 Ιουνίου 2026 στις 20.00 ανοίγει η αυλαία της 5ης «Παραδοσιακής Στράτας» του Δήμου Χανίων, στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, σε μια διοργάνωση που έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της κρητικής πολιτιστικής ταυτότητας. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, του Αντιδημάρχου Τουρισμού Νεκτάριου Ψαρουδάκη και εκπροσώπων των παραδοσιακών Συλλόγων που συμμετέχουν στο δρώμενο.

Η φετινή διοργάνωση εμπλουτίζεται με ένα νέο στοιχείο, την αναβίωση της «Αντικριστής Μαντινάδας», ενός παραδοσιακού δρώμενου που αναδεικνύει τη λαϊκή έκφραση της Κρήτης. Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη συνέχιση ενός θεσμού που έχει πλέον καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, «τον οποίο έχει αγκαλιάσει ο κόσμος και έχουν υποστηρίξει τα δεκάδες σωματεία και οι παραδοσιακοί Σύλλογοι του τόπου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα, ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε ότι η διοργάνωση εξελίσσεται διαρκώς, με εμπλουτισμένες δράσεις που εκτείνονται πλέον πέρα από τον Ενετικό Λιμένα και σε άλλες περιοχές του Δήμου Χανίων, αναδεικνύοντας τον πλούτο της κρητικής παράδοσης και τους ανθρώπους που τη διατηρούν ζωντανή.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος συνεχάρη όλους τους Συλλόγους και τους συμμετέχοντες για τη διαχρονική προσφορά τους, υπογραμμίζοντας πως «ο πολιτισμός και η παράδοση της Κρήτης έχει παρελθόν, έχει παρόν αλλά κυρίως έχει ένα δυναμικό μέλλον».

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα της εναρκτήριας εκδήλωσης, γνωστοποιώντας ότι χορευτές, χορεύτριες και Ριζίτες θα κινηθούν σε διαφορετικά σημεία του Ενετικού Λιμένα, καταλήγοντας στο Γιαλί Τζαμί, όπου θα πραγματοποιηθούν χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις. «Στις 20.00 οι Κρητικοί θα βρίσκονται στον λιμενοβραχίονα και θα ετοιμάζονται να χορέψουν το περήφανο πεντοζάλι της Κρήτης. Την ίδια στιγμή θα βλέπουμε τις κοπέλες να περιδιαβαίνουν την Ενετική Ζώνη και να φτάνουν στην πλατεία δίπλα στο Γιαλί Τζαμί, ετοιμάζοντας και αυτές τον δικό τους χορό, ενώ οι Ριζίτες θα προχωρούν στην οδό Χάληδων, με στόχο και αυτοί να φτάσουν στο ίδιο σημείο», περιέγραψε ο κ. Ψαρουδάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νέο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης, την αναβίωση της «Αντικριστής Μαντινάδας»: «Ομάδες Κρητικών θα αναβιώσουν άλλο ένα παλιό έθιμο, τη Μαντινάδα αντικριστά, η οποία θα έχει να κάνει με τις ομορφιές, τους τόπους και τις παραδόσεις της Κρήτης». Ο κ. Ψαρουδάκης κάλεσε πολίτες και επισκέπτες να συμμετάσχουν στην εναρκτήρια εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι στην έναρξη θα συμμετάσχουν μέλη από 19 διαφορετικούς Συλλόγους, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται η παρουσία και συμμετοχή Κρητικών πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου τοποθετήθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Χανίων και μέλος της ομάδας Ριζίτικου «Αστέριος», Ευτύχιος Κοπασάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάδειξη των ριζίτικων τραγουδιών ως αναπόσπαστου στοιχείου της πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης. Τοποθετήθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Ρόδο», Νίκος Μαθιουδάκης, καθώς και η δασκάλα του Μουσικοχορευτικού Ομίλου «Αροδαμός», Στέλλα Παπαδοκοκολάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της «Παραδοσιακής Στράτας».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάμος: Αντιδράσεις για τη μεταφορά 300 μεταναστών από την Κρήτη

Περίπου 300 περίπου μετανάστες έφτασαν λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ...