14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Άντα Κολάου: Αυτή είναι η “τρομοκράτης” κατά Ραχόι, ηγέτης του κινήματος κατά των εξώσεων που κέρδισε τις εκλογές στη Βαρκελώνη και θέλει να αλλάξει την Ευρώπη | Φωτός

Ημερομηνία:

Τα τελευταία χρόνια διασχίζει τους δρόμους της Βαρκελώνης σε διαδηλώσεις ενάντια της λιτότητας. Σήμερα, είναι πιθανό να είναι η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης.

Πρόκειται για την Ada Colau, μια 41χρονη ακτιβίστρια που έγινε γνωστή με τους αγώνες της στα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς στην Ισπανία.

Την Κυριακή κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις δημοτικές εκλογές και το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα κατορθώσει να δημιουργήσει ένα συνασπισμό με άλλα μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσει την Βαρκελώνει.

Αν τα καταφέρει, αν γίνει η πρώτη από τη γενιά των “Αγανακτισμένων” που εκλέγεται σε θέση εξουσίας, θα είναι πέραν αυτού και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της Βαρκελώνης!

Και έτσι, η Κολάου, θα έχει διασχίσει τη διαδρομή από τη διαμαρτυρία για όσα συμβαίνουν στους διαδρόμους της εξουσίας στο να γίνει η ίδια εξουσία και να αποφασίζει.

AdaColau

Κατέβηκε υποψήφια ως επικεφαλών της κίνησης Barcelona En Come (Η Βαρκελώνη που μοιραζόμαστε), μία συμμαχία κινημάτων πολιτών στο οποίο συμμετέχουν και στελέχη των Podemos.

Οι αντίπαλοί της, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, λένε ότι δεν είναι τίποτά άλλο από μία λαϊκίστρια, μία επικίνδυνη ριζοσπάστρια ενώ δίνουν βαρύτητα στην έλλειψη εμπειρίας σε ζητήματα διακυβέρνησης.

Αλλά την Κυριακή περισσότεροι από 176.000 άνθρωποι αψήφισαν την κινδυνολογία και την ψήφισαν

“Είναι καλό ότι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την πολιτικοί, αλλά είναι εξαιρετικά άπειροι και ιδεολιστές”, είπε ο 54χρονος Juli Montero, 54 ετών, που ψήφισε στη Βαρκελόνη την Κυριακή

Nueva-imagen3

Όμως ένας άλλος ψηφοφόρος, ο Jordi Martinez, 36 ετών είπε ότι “η έλλειψη εμπειρίας μπορεί να είναι κάτι καλό, ένας φρέσκος αέρας στην πολιτική”.

Η Κολάου είπε στο Associated Press πριν τις εκλογές ότι θέλει να κάνει την Βαρκελώνη “το δόρυ της δημοκρατικής αλλαγής στην Ισπανία και στη νότια Ευρώπη”.

Έχοντας γίνει ευρύτερα γνωστή ως η ηγέτης της Πλατφόρμας για τα θύματα Δανείων, η Κολάου έδωσε όρκο ότι οι πρώτες αποφάσεις που θα λάβει εφόσον εκλεγεί θα είναι να υπερασπιστεί αυτές τις φτωχές οικογένειες.

"google ad"

Η αστυνομία εισβάλλει σε 95 σπίτια κάθε μέρα μόνο το 2014, για να πετάξει έξω φτωχούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τα δάνειά τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πέραν αυτών υπάρχουν αμέτρητες άλλες περιπτώσεις οικογενειών που πετιούνται έξω από τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας πληρωμής ενοικίων ή για κατάληψη εγκατελλειμένων χώρων.

Iglesias-sprijina-pe-Ada-Colau-la-alegerile-pt-Barcelona

Η Κολάου προτείνει τη μετατροπή άδειων σπιτιών σε κοινωνικές εστίες. Επίσης θέλει να θέσει ένα μίνιμουμ μηνιαίο μισθό στα 600 ευρώ και να πιέσει ώστε να μειωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο, στο νερό και το ρεύμα.

Με καμία εμπειρία στην εξουσία ή δεσμούς με κόμματα του κατεστημένου, έχει δώσει όρκο να μην αποδεχθεί τα οφέλη που έρχονται από τη θέση της.

Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον μισθό του δημάρχου στα 2.200 ευρώ το μήνα, από 11.000 ευρώ που είναι τώρα.

Ο προηγούμενος δήμαρχος, Xavier Trias του συντηρητικού καταλανικού εθνικιστικού κόμματος κέρδιζε 143.000 ευρώ τον χρόνο.

SpainElectionsBarcelona-0bbfd

Με κοντά καταστανά κατσαρά μαλλιά, και με απλά μπλουζάκια και τζην, η Κολάου μοιάζει σα τον κάθε άλλο πολίτη.

Πληρώνει νοίκι για ένα διαμέρισμα το οποίο μοιράζεται με τον σύντροφό της που είναι επίσης ακτιβιστής, και με τον 4χρονο γιο τους.

Η Κολάου θέλει να ταξιδεύει με τις δημόσιες μεταφορές και έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τη χρήση των αμαξιών που έχει ως δήμαρχος.

Υποσχέθηκε να μειώσει σε 2 τον αριθμό των θητειών ως δήμαρχος.

Η Κολάου σπούδαζε φιλοσοφία όμως παράτησε τις σπουδές της για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένειά της.

Έχει εργαστεί σε μία σειρά από χαμηλόμισθες δουλειές πριν προσληφθεί σε ένα ινστιτούτου κοινωνικής έρευνας το 2007.

Λέει ότι ποτέ δεν έχει κερδίσει πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα.

1024x1024

Η τέταρτη κόρη ενός γραφίστας και μίας εμπορικής αντιπροσώπου, γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1974, την ίδια ημέρα όπου ο τελευταίος φυλακισμένος του καθεστώτος Φράνκο, ένας καταλανός ακτιβιστής, εκτελέσθηκε.

“Η μητέρα μου του θυμίζει κάθε φορά που έχω γενέθλια”, είπε. “Αυτό με σημάδεψε στην αφοσίωσή μου για να πολεμώ για την κοινωνική αλλαγή”.

Η μητέρα της την πήρε στην πρώτη της διαδήλωση όταν ήταν μόλις 5 ετών. Από τότε δε σταμάτησε ποτέ να πηγαίνει.

Ενεργή στα φοιτητικά κινήματα, στις διαδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και ειδικά στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.

Η ομάδα της υποστηρίζει ότι έχει αποτρέψει πάνω από 1.000 εξώσεις.

Αυτό τη μετέτρεψε σε εχθρό για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι. Ένα μέλος του μάλιστα είπε πως είναι τρομοκράτης.

Κείμενο μεταφρασμένο από thelocal.es

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ