Τους ανωγειανούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τίμησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τα Ανώγεια στη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου είχαν καθοριστικό ρόλο στους αγώνες κατά των ναζί.
Του ολοκαυτώματος των Ανωγείων το 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα, προηγήθηκαν δύο ακόμα ισοπεδωτικά ολοκαυτώματα του χωριού. Το πρώτο ήταν το 1822 και το δεύτερο το 1867. Σήμερα, 70 χρόνια μετά το τελευταίο Ολοκαύτωμα, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού θυμούνται τα γεγονότα που τους σημάδεψαν την ψυχή.
Χθες το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννη, χoροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, στην πλατεία Αρμί.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ενώ αποσπάσματα από το τραγούδι της Ειρήνης Αναγνωστάκη απέδωσαν οι Μαρίνα Δακανάλη και ο Βασίλης Δραμουντάνης.
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παρέστη στις εκδηλώσεις τιμώντας τη μνήμη των νεκρών και δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση βρισκόμαστε στα μαρτυρικά και περήφανα Ανώγεια για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Τώρα, που εκείνοι που πολέμησαν τότε χάνονται σιγά σιγά, η ευθύνη όλων μας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Να προστατεύσουμε την ιερή τους μνήμη, να αναδείξουμε την ιστορία μας και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές».
Ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε:
«Σήμερα είναι μέρα μνήμης και τιμής για αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι και να ζούμε με αξιοπρέπεια και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σαν χώρα τα τελευταία χρόνια να μάθουμε από τη δράση τους για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Τα δύσκολα τα αφήνουμε πίσω και με το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα θα μπορέσουμε τους επόμενους μήνες σαν χώρα να πατήσουμε γερά στα πόδια μας και να έχουμε τη θέση που μας αξίζει παγκοσμίως».
Ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής Νότης Μαριάς, που έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις, επικεντρώθηκε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων: « Η Γερμανία θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής δεν πρόκειται να αποδεχθούν «τα καθρεφτάκια προς ιθαγενείς» που σχεδιάζει να τους προσφέρει ο Γκάουκ μέσω του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον το οποίο αναμένεται να δρομολογήσει τη δράση του τον επόμενο μήνα.
Στέλνουμε από εδώ, από τα Ανώγεια, αποφασιστικό μήνυμα στο Βερολίνο ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού σύντομα θα αναγκάσει τη Γερμανία να καταβάλει τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής που εκτέλεσαν χιλιάδες αμάχους στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ήδη πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις θέσαμε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 14 Ιουλίου 2014 το εθνικό ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ύψους τουλάχιστον 162 δις ευρώ συν τόκους».
Και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι ο λαός μας δεν έχει δεχθεί ούτε ένα επίσημο συγγνώμη από το γερμανικό κράτος. «70 χρόνια σήμερα, μνήμης ενός λαού που δεν έχει ακόμα δεχθεί έμπρακτη και ουσιώδη συγγνώμη από το επίσημο γερμανικό κράτος ωστόσο είναι όρθια μια κοινωνία ολόκληρη, παλεύει, δημιουργεί και πορεύεται με σταθερό βλέμμα προς το μέλλον».
Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
«Η φετινή επέτειος του ολοκαυτώματος των Ανωγείων, σηματοδοτεί τη μεγάλη ευθύνη του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας να διεκδικήσουν τις απαράβατες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού από την Γερμανία. Δηλαδή τις αποζημιώσεις για τα θύματα, το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών. Ο ελληνικός λαός προσέφερε τα μέγιστα για την απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό και αυτό είναι κάτι που η σημερινή δημοκρατική Γερμανία οφείλει να μην ξεχνάει», είπε.