Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ και πλήθος άλλων επισήμων, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Καντάνου.
Οι εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Καντάνου Σελίνου και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, περίπου στις 10.30, με την αρχιερατική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Καντάνου.
Εκεί ήταν και οι βουλευτές Χανίων κ.κ. Βαγιωνάκη και Μπαλωμενάκης, ο βουλευτής νομού Ηρακλείου ΚΚΕ κ. Συντυχάκης, οι δήμαρχοι Χανίων κ. Βάμβουκας, Καντάνου – Σελίνου κ. Περράκης, Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, Σφακίων κ. Ζερβός, Αποκόρωνα κ. Κουκιανάκης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης.
Κατόπιν, επίσημοι και πολίτες κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία της Καντάνου όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην οποία κατάθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11.30 στο πρώην Δημαρχείου Καντάνου με ομιλίες από τον Δήμαρχο Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνη Περάκη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Μαργαρίτη. Η εκδήλωση τελείωσε με το ριζίτικο της Καντάνου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Καστανιά”
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καντάνου – Σελίνου, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Πρ. Παυλόπουλος: “Η Κάντανος μου δείχνει, τον δρόμο της αποστολής και του χρέους”
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για “αυτονόητο εθνικό χρέος να μην υποστείλω τη σημαία της δικαίωσης και των σεπτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Καντάνου, ιδίως στέλνοντας και υπηρετώντας το διπλό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά”.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στην υπόθεση Ρίχτερ μιλώντας για “απομονωμένους ανιστόρητους γερμανούς ιστορικούς” που “δεν αισχύνονται να αρνούνται ιδίως την σφαγή της Καντάνου και της Βιάννου από τον γερμανικό στρατό κατοχής” ενώ κάλεσε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας “να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τις διακρίσεις που απονέμουν”.
Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι “οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες”.
Ο κ. Παυλόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι:
“Η Κάντανος μου δείχνει, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τον δρόμο της αποστολής και του χρέους. Να είσθε βέβαιος ότι θα τον ακολουθήσω, δίχως παρεκκλίσεις κι εκπτώσεις, ως το τέλος της θητείας μου, αλλά και πέραν αυτής”
Αντώνης Περράκης: “Να αφαιρεθεί ο τίτλος του Χρυσού Φοίνικα από τον Χάινς Ρίχτερ”
Ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου από την πλευρά του, αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό των γεγονότων αναφέρθηκε στο σήμερα, 75 χρόνια μετά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
“Σήμερα 75 χρόνια μετά, για να μην κληθούμε να γιορτάζουμε επετείους χωρίς αντίκρισμα και χωρίς ουσία, πρέπει να αναστοχαστούμε την ιερή παρακαταθήκη αυτών που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα λεύτεροι.
Έχουμε το χρόνο αλλά και την καθαρή ματιά να δούμε την πορεία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και των πολιτισμών;
Ή μήπως η ρύπανση της ψυχής μας από το κυνήγι του κέρδους, της απάθεια και της ιδιώτευσης δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά τ΄ αρχικά μηνύματα αυτών των αγώνων;
Η λογική των δυνάμεων της αγοράς και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, με την επιβολή προγραμμάτων δομικής προσαρμογής σε όρους ελεύθερου εμπορίου, μετασχηματίζει τα αξιακά πρότυπα, προκαλώντας φθορά των αξιών και των σημασιών της κοινωνίας μας.
Έτσι το 1% του πληθυσμού της γης, που κατοικεί στα εξωτικά νησιά, κατέχει το 70% περίπου του παγκόσμιου πλούτου, ενώ η ανθρωπότητα σιωπηρά εγκαταλείπει τους σπουδαίους ιστορικούς στόχους οικοδομώντας μια Ευρώπη σιδερένια, με τοίχους, φράχτες, πνιγμένους πρόσφυγες , μπίζνες, μίζες, τόκους, φόβο και υποταγή.
Αυτοί που βραβεύονται με το νόμπελ ειρήνης πυροδοτούν εστίες πολέμου σε όλη την υφήλιο, δημιουργώντας στρατιές μεταναστών και προσφύγων.
Οι θιασώτες του εκσυγχρονισμού καλλιεργούν νέους σκοταδισμούς, μέσα από τη ξενοφοβία, την άγνοια και τη δεισιδαιμονία.
Η συρρίκνωση της ελευθερίας μας παρουσιάζεται ως η έλευση νέων ελευθεριών, ενώ όλο και λιγότεροι άνθρωποι αποφασίζουν για τις ζωές τους μέσα από την άσκηση μιας υπερεθνικής οικονομικής και τεχνολογικής εξουσίας.”
Ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κατέληξε κάνοντας και αυτός μία αναφορά στον Χάινς Ρίχτερ, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφαιρέσει τον τιμητικό τίτλο με του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα που δόθηκε στον Χάινς Ρίχτερ το 2000 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
Γιώργος Μαργαρίτης: “Δεν είναι θέμα συγγνώμης η Δικαιοσύνη”
Από την πλευρά του ο καθηγητής ιστορίας κ. Γιώργος Μαργαρίτης, αφού ανέλυσε διεξοδικά το ιστορικό του Ολοκαυτώματος της Καντάνου σημείωσε καταλήγοντας:
“Δεν είναι θέμα συγγνώμης η Δικαιοσύνη. Ούτε αίτημα συμφιλίωσης μέσα από τη λήθη, από τον μηδενισμό της ιστορίας. Η ιστορία του δικού μας λαού εξάλλου είναι πολύ μεγάλη, δε μπορεί να μηδενιστεί. Ζήτημα αποκατάστασης αμοιβαίου σεβασμού και ουσιαστικής ισότητας είναι. Πολύ σημαντικά πράγματα σε μια Ενωμένη Ευρώπη που, όπως ισχυρίζεται στα καταστατικά της έγγραφα, είναι ένωση ισότιμων εταίρων. Αφού το λέει στα χαρτιά, ας το αποδείξει στην πραγματικότητα, αρχίζοντας από την Κάνδανο, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Οραντούρ, τα χωριά της Σερβίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας”
Για να καταλήξει:
“Δεν ζητούμε τη συγγνώμη κανενός. Δεν συμψηφίζουμε το δίκηο του κατακτητή και δήμιου με το αντίστοιχο των υπερασπιστών της λευτεριάς μας. Την έμπρακτη ζητούμε αναγνώριση οφειλών και αποζημιώσεων. Όπως συνηθίζεται στον “πολιτισμένο κόσμο”, τμήμα του οποίου διακηρύσσουμε πως είμαστε και εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί.”
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε περιήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο μουσείου με τα εκθέματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και από το Ολοκαύτωμα της Καντάνου ενώ η εκδήλωση τελείωσε με τραπέζι που παρατέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε όλους τους επίσημους στην πλατεία της Καντάνου.
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Περράκης, σε συνομιλία που είχαμε επαλήθευσε ότι το επόμενο διάστημα, το θέμα με το γερμανικό μνημείο στα Φλώρια θα συζητηθεί διεξοδικά στο Δημοτικού Συμβούλιου και θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.