Του Άγγελου Προβολισιάνου
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι Αντιρατσιστικές Οργανώσεις τη μεταφορά των προσφύγων στο Βοτανικό, αποκαλώντας τη συγκεκριμένη λύση ως ημίμετρο, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι αναφορές Χριστοδουλοπούλου και Φλαμπουράρη για την αστυνομική επιτήρηση των προσφύγων, αλλά και για τη «διευκρίνιση» ότι ο νέος καταυλισμός θα βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου σε σημερινή της συνέντευξη στο MEGA διαχώρισε την Αμυγδαλέζα από το Βοτανικό, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ελεύθερου χώρου στον Ελαιώνα, σε αντίθεση με «το χώρο κράτησης της Αμυγδαλέζας», όπως η ίδια τον αποκάλεσε.
Αξίζει να προστεθεί πως η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε πως στην Αμυγδαλέζα κρατούνται πλέον μόνο όσοι μετανάστες έχουν προβεί σε κακουργηματικές πράξεις, αλλά και κάποιοι που δεν έχουν άδεια παραμονής, προκαλώντας έτσι πολλά ερωτηματικά.
Πρώτον, λόγω των -κατά κοινή ομολογία- εσπευσμένων και πρόχειρων διαδικασιών που δικάζονται οι μετανάστες δίχως συνήγορο ή μάρτυρες και δεύτερον για το αν η κράτηση μεταναστών που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, καθώς προβλέπονται ρητά από το νόμο εναλλακτικά περιοριστικά μέτρα, κάτι που είχαν εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσουν από το Φεβρουάριο οι αναπληρωτές υπουργοί Πανούσης και Χριστοδουλοπούλου.
«Σκέτη απογοήτευση η δήλωση Χριστοδουλοπούλου»
«Η υποδοχή των προσφύγων δεν λύνεται με μεσοβέζικα μέτρα, γι’ αυτό είχα ζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας από το δήμαρχο να πάρει την πρωτοβουλία να μισθώσουν ξενοδοχεία, καθώς το να δημιουργείται ένας ειδικός χώρος στο Βοτανικό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της φιλοξενίας, αλλά πρέπει επιτέλους να κατευθυνθούμε προς μία ριζική λύση, δημιουργώντας χώρους φιλοξενίας που είναι ανθρώπινοι» λέει στο koutipandoras.gr ο συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Πέτρος Κωνσταντίνου.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Οι σκηνές δεν είναι μόνιμη λύση. Εκεί θα ζήσουν γυναίκες και παιδιά. Τους εγγυώνται ότι θα τους δώσουν άσυλο με ταχύρρυθμο τρόπο; Όχι βέβαια».
Ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτηρίζει ως σκέτη απογοήτευση τη σημερινή δήλωση της κ. Χριστοδουλοπούλου, σύμφωνα με την οποία αφενός διατηρείται η Αμυγδαλέζα, αναγνωρίζοντας δηλαδή την ανάγκη να υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και αφετέρου ανακοινώνει «μπαλώματα» για τους πρόσφυγες, όπως είπε ο ίδιος.
Η εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Γιάννα Κούρτοβικ, τονίζει ότι ο Βοτανικός είναι ένας χώρος που με τις προσπάθειες όλων μας (οργανώσεων, αλληλέγγυων) μπορεί να καλύψει ανάγκες προσφύγων, ενώ για τις αστυνομικές περιπολίες που ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου, λέει πως «απ’ όσο γνωρίζουμε θα υπάρξει στοιχειώδης φύλαξη για να μην δημιουργηθούν τυχόν προβλήματα στο χώρο αυτόν. Προφανώς, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για να είναι αυτοί οι άνθρωποι υπό οποιαδήποτε κράτηση. Εκ των πραγμάτων θα είναι ένας χώρος που θα διαμένουν πάρα πολλοί άνθρωποι και θα χρειαστεί μία εποπτεία».
«Υιοθέτηση αντιμεταναστευτική ατζέντας από την κυβέρνηση»
Από τη μεριά του, ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, περιέγραψε τη λύση του Ελαιώνα ως ημίμετρο, που δεν λύνει το συνολικό πρόβλημα, ούτε καν των συγκεκριμένων ανθρώπων που διαμένουν στο Πεδίον του Άρεως. «Βέβαια, είναι απολύτως κρίσιμη η δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας αντί για τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα ως ¨λύση¨ της τελευταίας ώρας» συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας την αστυνομική επιτήρηση που θα έχει ο χώρος σημείωσε πως ούτε στο Πεδίον του Άρεως ούτε στο Βοτανικό αποτελεί λύση η αύξηση της αστυνομικής παρουσίας.
«Πιστεύω πως μετά και τη μεταφορά των προσφύγων στο Βοτανικό, όσοι από εκεί και πέρα φτάνουν στο Πεδίον του Άρεως θα καταλήγουν σε κρατητήρια, με το πρόσχημα να μην βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Είναι απαράδεκτη η λύση του Βοτανικού ως απόπειρα να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι από κατοικημένες περιοχές, γι’ αυτό άλλωστε είναι προβληματική και η δήλωση Φλαμπουράρη, υιουθετώντας δηλαδή τμήματα της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του συντηρητικού χώρου» επισήμανε.
«Να κλείσει τώρα το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας»
Η κ. Κούρτοβικ ανέφερε πως η Αμυγδαλέζα απαραδέκτως διατηρείται, καθώς υπήρχε δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κλείσει. «Είναι απαράδεκτο για το νομικό μας επίπεδο και τα κεκτημένα δικαιώματα που έχουμε ως κοινωνία να υπάρχουν στρατόπεδα κράτησης. Η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρθηκε στους μετανάστες που έχουν ποινική παραβατικότητα, με κάποιους από αυτούς να έχουν δικαστική απέλαση, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν διαπράξει αδικήματα για τα οποία η αστυνομία τους θεωρεί επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη. Εμείς, λέμε πως και με αυτούς τους όρους η κράτηση σε στρατόπεδα είναι απαράδεκτη, αφού δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια μιας κοινωνίας με τον εγκλεισμό των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με εναλλακτικούς τρόπους, όπως τα περιοριστικά μέτρα και η παρουσία σε αστυνομικό τμήμα ανά κάποια διαστήματα» είπε.
Για τον κ. Κωνσταντίνου η κυβέρνηση αποδέχεται το πλαίσιο που κληρονόμησε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όπου τα μνημόνια δεν είχαν μόνο λιτότητα, αλλά και ρατσισμό.
«Ισχύει εν μέρει αυτό που ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου σχετικά με αυτούς που είναι έγκλειστοι στην Αμυγδαλέζα τώρα, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και το ποια είναι τα ποινικά αδικήματα, αφού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν φορτωθεί στην πλάτη τους όλο τον ποινικό κώδικα και καταδικάζονται χωρίς δικηγόρους και μάρτυρες, θεσμοποιώντας εν ολίγοις το ρατσισμό, ενώ μην ξεχνάμε ότι φυλακίζονται άνθρωποι επειδή δεν ξέρουν ποια είναι τα έγγραφα τα οποία και θα έπρεπε να έχουν» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Κούρκουλας δήλωσε πως «είμαστε μπροστά στον κίνδυνο η Αμυγδαλέζα και τα άλλα στρατόπεδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μετατραπούν σταδιακά στην φτηνή λύση για παντός είδους κράτηση. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς χρειάζεται πολιτική απόφαση που θα την κλείσει τώρα».