10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

8ο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Το  8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί παράλληλα σε Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα,  Λάρισα,  Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Σύρο, Τρίκαλα και Χανιά, την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 ,  και το Σάββατο 21 Απριλίου 2018.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες του ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας Σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού / διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τα μαθητικά έργα που παρουσιάζονται από τους ίδιους τους μαθητές, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα παρουσιάζουν τη δημιουργική και εκλαϊκευμένη εκδοχή της επιστήμης της Πληροφορικής μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων και εργαστηριακών σεμιναρίων (workshops) για μαθητές και γονείς.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση δίνει, επίσης, την ευκαιρία:

α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (194888/Δ2/13-11-2017).

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έδρα τους, με την επισήμανση ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής και οι συνεργάτες τους, οι οποίοι μαζί με τους μαθητές τους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, εκπροσωπώντας το σχολείο τους, να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.digifest.info για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής (Προϋποθέσεις Συμμετοχής).

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στην  τοπική οργανωτική επιτροπή της πόλης στην οποία  επιθυμείτε να παρουσιαστεί η δουλειά των μαθητών (Δηλώσεις Συμμετοχής). Η αποδοχή ή όχι εξ αποστάσεως συμμετοχών είναι αποκλειστικά απόφαση της κάθε πόλης. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός των εξ αποστάσεως συμμετοχών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Παράλληλα, για το σχολικό έτος 2017-18 προκηρύσσεται μαθητικός διαγωνισμός για τη δημιουργία ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σποτ για το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ένα τηλεοπτικό ή ένα ραδιοφωνικό σποτ χρησιμοποιώντας υλικό, λογισμικό και άλλα ψηφιακά ή αναλογικά εργαλεία της επιλογής τους. Η επιλογή της ιδέας του σποτ είναι ελεύθερη για τους μαθητές, όμως θα πρέπει να νοηματοδοτεί το μήνυμα και τις αξίες που διαχέει ως δράση το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα τη συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Για αναλυτικές πληροφορίες και όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό επισκεφθείτε τη σελίδα: http://digifest-spot.blogspot.gr/2018/01/2.html.

Θα χαρούμε να σας δούμε σε μια από τις διοργανώτριες πόλεις!

Στοιχεία του περυσινού 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Kατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017 πραγματοποιήθηκε το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο οποίο 6706 μαθητές με την υποστήριξη 795 εκπαιδευτικών από 546 σχολεία, σε 16 πόλεις, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν 546 ψηφιακά έργα. Στοιχεία των έργων βρίσκονται αναρτημένα στα τοπικά ιστολόγια του Φεστιβάλ (Τα έργα των μαθητών). Το Φεστιβάλ υπολογίζεται ότι το επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι πολίτες.

Το Φεστιβάλ διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (158058/Δ2/27-09-2016), ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού κ. Γαβρόγλου στην τηλεσυνάντηση μεταξύ των πόλεων, ο οποίος εξέφρασε την αρωγή του στον θεσμό αλλά και στην αξία της διδασκαλίας της επιστήμης της Πληροφορικής (Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας (βίντεο)). Επιπλέον, το Φεστιβάλ, για μια ακόμη χρονιά, έλαβε την υποστήριξη  Συλλόγων και Ενώσεων Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ, ΕΠΥ, ΕΤΠΕ)  καθώς και Τοπικών Φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.τ.λ.).

Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή

Γεώργιος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Κρήτης (Συντονιστής της Δράσης)

Τσαμπίκα Καράκιζα Προϊσταμένη Επιστ. και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ. Κυκλάδων
Γεώργιος Γώγουλος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτ. Κρήτης
Τιμολέων Θεοφανέλλης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου & Δωδεκανήσου
Δημήτριος Κολοκοτρώνης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Λάρισας και Καρδίτσας
Λένα Μπαμπαλώνα, Σχολικός Σύμβουλος  Πληροφορικής Αν. Μακεδονίας & Θράκης
Αθανάσιος Μπασούνας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πρέβεζας και Θεσπρωτίας
Ιωάννα Μπέλλου, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ιωαννίνων και  Άρτας
Θεόδωρος Μπίρμπας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αχαΐας και Ηλείας
Σπύρος Παπαδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας
Γεράσιμος Πολυμέρης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ιονίων Νήσων
Γεωργία Σπάλα, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Μεσσηνίας και Λακωνίας
Χαράλαμπος Σταχτέας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Μαγνησίας & Τρικάλων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...