Του Αντιναύαρχου ε.α. Κωνσταντίνος Μανιουδάκης Π.Ν.
Α.- Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ
84 χρόνια πέρασαν από την Μάχη της Κρήτης ( ΜτΚ ), την φοβερή εκείνη τιτανομαχία , και η σκέψη μας στρέφεται προς τους νεκρούς ήρωες της Μεγάλης Θυσίας ,Έλληνες , Άγγλους , Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς . Στους Κρητικούς , άνδρες γυναίκες και παιδιά και γέρους που τρόμαξαν τον κατακτητή χτυπώντας τον με ότι πρόχειρο βρήκαν μπροστά τους , και που αργότερα δεν λύγισαν όταν στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα , για να πεθάνουν τραγουδώντας για την λευτεριά .
Σε εμάς που μείναμε πίσω κληρονόμοι της μεγάλης θυσίας , μένει το μεγάλο χρέος να θυμόμαστε και να τιμούμε πάντα τους Ηρωικούς Νεκρούς .
Έκφραση του χρέους αυτού , αποτελεί το Διασυμμαχικό Μνημειακό Συγκρότημα ( ΔΜΣ ) .
Β.- Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ
Σκίρτησαν οι καρδιές μας όταν , προς εκπλήρωση του μεγάλου αυτού χρέους τον Μάϊο 1991 , κατά τον εορτασμό της 50ης επετείου της ΜτΚ , θεμελιώθηκε σε λόφο του Γαλατά από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη , το Διασυμμαχικό Μνημείο της ΜτΚ κυρίαρχο στοιχείο του Συγκροτήματος . Στη θεμέλια πλάκα αναγράφεται ότι θα αποτελεί « Σύμβολο αγώνα , θάρρους , αυτοθυσίας και αποφασιστικότητας , για την επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.» . Ο Πρωθυπουργός συγχρόνως επιβεβαίωνε με επίσημο μήνυμά του , ότι « το ΔΜΣ με την ολοκλήρωσή του τίθεται στην ακατάλυτη καταξίωση της αιωνιότητας…».
Με ιδιαίτερη σοβαρότητα οι εκπρόσωποι των συμμαχικών κρατών τοποθέτησαν τις μνημειακές πλάκες των κρατών τους , εκφράζοντας βαθύτατη εκτίμηση για τον υψηλό στόχο της ολοκλήρωσης από την Ελλάδα του ΔΜΣ , το οποίο περιλαμβάνει και σύγχρονο Μουσείο καθώς και Συνεδριακό Κέντρο .
Δ.- ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΛΑΜΠΡΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ, ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Την θεμελίωση του ΔΜΣ , ακολούθησε μία περίοδος 17 ετών που διατηρήθηκε σε επικαιρότητα ως κεντρικό σημείο λαμπρών επετειακών εορτασμών . Παράλληλα η κτιριακή υποδομή προχώρησε κατά 40% ,ολοκληρώνοντας τον σκελετό του Μνημειακού χώρου , του Μουσειακού και του Συνεδριακού .
Έκτοτε , με αδικαιολόγητη απόφαση της Περιφερειακή Ενότητας Χανίων , διακόπηκαν όλες οι τελετουργίες στο ΔΜΣ το οποίο εγκαταλείφτηκε πλήρως , με αποτέλεσμα τον «άγριο» βανδαλισμό του , ο οποίος παραμένει «επιμελώς» διατηρούμενος για 9η συνεχή χρονιά . Έτσι δεν βιώνομε πλέον τις γνωστές μας τελετουργίες που διατηρούσαν νωπό το νόημα της Μεγάλης Θυσίας .
Ε.- Η ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ
Η δημιουργία του ΔΜΣ επιβάλλεται να ολοκληρωθεί , διότι πέραν της Εθνικής δέσμευσης την οποία έχει επωμισθεί η πατρίδα μας , αποτελεί και λαϊκή βούληση η οποία κατ’επανάληψη έχει εκφραστεί από πρωθυπουργούς , υπουργούς , νομάρχες , βουλευτές , επιτροπές , κ.α.
Μία μικρή σταχυολόγηση :
- Το 1981 οι κοινότητα Γαλατά με επίσημες ανακοινώσεις διεκδίκησε τη δημιουργία του ΔΜΣ στην περιοχή της : « …η περιοχή αυτή έγινε η πιο πολυήμερη και πολύνεκρη μάχη … είναι ιστορικά καταξιωμένη η τοποθεσία…» . Η σχετική διεκδίκηση των κατοίκων ήταν τόσο δυναμική , ώστε πέτυχαν ακύρωση προηγουμένης απόφασης της κυβέρνησης που είχε εγκρίνει την περιοχή του Μάλεμε !!!
- Το 1997 η Νομάρχης Χανίων Α.Μαρκογιαννάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού : «…Παρακαλούμε να εξετάσετε κάθε δυνατή περίπτωση χρηματοδότησης της μελέτης , ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η ανέγερση του ΔΜΣ , κάνοντας έτσι πραγματικότητα το όνειρο όλων των Κρητικών …»
- Το 1998 ο Υφυπουργός Εθν. Άμυνας Δ. Αποστολάκης προς τον Υπουργό Πολιτισμού : «…Ευελπιστώ ότι θα κάμετε πραγματικότητα το όνειρο των Κρητικών με την ανέγερση του ΔΜΣ αντάξιου των θυσιών του Κρητικού λαού υπέρ της ελευθερίας και του πολιτισμού , που θα αποτελέσει κέντρο διαπαιδαγώγησης των νεοτέρων , αλλά και αξιοπρεπούς εμφανίσεως της χώρας μας στους συμπολίτες των συμμάχων χωρών που κατ’ έτος τιμούν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις . Έτσι θωρακίζομε την ιδέα της ελευθερίας και την αναβάθμιση του πολιτισμού μας …» .
- Το 1998 ο πρόεδρος Επιτροπής Προώθησης ΔΜΣ Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος και τα μέλη της επιτροπής , προς τους απανταχού Κρήτες : «…αποτινάσσομε πρώτοι από πάνω μας την αδράνεια . Συνειδητοποιούμε το χρέος για την ολοκλήρωση του ΔΜΣ . .. Σας καλούμε όλους να πράξουμε το χρέος απέναντι της Κρήτης και των προγόνων μας . Έστω και μόνοι μας… Να συμπορευθούμε για να φτάσομε επί τέλους στον οριστικό μας στόχο …» .
- Τον Μάρτιο του 2000 ο Υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος εξαγγέλλει την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του ΔΜΣ με 600εκ.δρχ . Ενθουσιασμός …Ελπίδες… « Ξύπνησε το ΔΜΣ …» θα γράψει με μεγάλους τίτλους ο τοπικός τύπος .
- Το 2001 ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά την επίσκεψή του στα Χανιά εξαγγέλλει : «…Η πολιτεία θα συνδράμει την τοπική πρωτοβουλία στην ανέγερση του ΔΜΣ με 600εκ δρχ…» .
- Το 2003 Κρήτες βουλευτές καταθέτουν σχετική επερώτηση στη Βουλή υπό το ίδιο πνεύμα της πρόσφατης παρέμβασης του βουλευτή Χανίων Ε. Δαμιανάκη προς τον υφυπουργό Οικονομίας : «…Το ΔΜΣ είναι έργο που θα αποτελέσει φάρο διδαχής για τις επόμενες γενιές . Είναι έργο πολιτισμού και ανθρωπισμού . Είναι έργο για τη δημιουργία του οποίου δεν χωρούν ούτε εκπτώσεις ούτε και γραφειοκρατικά που θα αναστείλουν ή θα καθυστερήσουν εκ νέου την δημιουργία του …» .
- Το 2003 ο Νομάρχης Χανίων Γ. Κατσανεβάκης προς τον Πρωθυπουργό αναφερόμενος σε προηγούμενα έγγραφά του : «…Κατά απαίτηση του λαού της Κρήτης , σας ζητούμε να μεριμνήσετε προσωπικά , για την πλήρη χρηματοδότηση του ΔΜΣ. Η ΜτΚ δεν είναι προσωπική μας υπόθεση . Οι Κρητικοί δεν πολέμησαν για να εξυπηρετήσουν τοπικά τους συμφέροντα . Πολέμησαν για αξίες… Η Ελληνική πολιτεία έχει χρέος να τιμήσει χωρίς όρους αυτό το γεγονός…»
- Το 2008 ο παριστάμενος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους εορτασμούς Υπουργός εσωτερικών Π. Παυλόπουλος δήλωνε : «…Η πολιτεία θα ολοκληρώσει το έργο του ΔΜΣ σε ελάχιστο χρόνο . Είναι ένα έργο που θα στοιχίσει άνω των 5εκ. ε. , αλλά και αυτά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που συμβολίζει …» .
(Ήταν η τελευταία αναλαμπή !!! Ακολούθησε τα υπόλοιπα χρόνια η πλήρης εγκατάληψη με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων)
Δ.- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στον Πρωθυπουργό , τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς βουλευτές , με αναφορές , παραστάσεις , δημοσιεύματα , τηλεοπτικές εκπομπές . Προς τούτο υποβάλλονται οι ακόλουθες προτάσεις :
1.- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων , ως άμεσα υπεύθυνος φορέας της παρακολούθησης του έργου : Άμεση αποκατάσταση των βανδαλισμών , και επαναφορά των λαμπρών εορτασμών .
2.- Δήμος Χανίων , ως αρμόδιος φορέας , στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου υπάγεται το ΔΜΣ : Φύλαξη και συντήρηση της υπό εξέλιξη υποδομής .
3.- Πρωθυπουργός : Έκφραση πολιτικής βούλησης για εκπλήρωση της εθνικής δέσμευσης . Χρηματοδότηση προς ολοκλήρωσης του έργου , ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας .
Τέλος, Εμείς οι Κρητικοί , ας μη ξεχνάμε την εθνική μας δέσμευση και την εκφρασμένη λαϊκή μας βούληση , για την ολοκλήρωση του ΔΜΣ . Αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για τους ήρωες που θυσιάστηκαν .Γι’ αυτούς που για τη λευτεριά , στάθηκαν άφοβοι μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα , πιστεύοντας ότι μέσα από τις φλόγες του θανάτου θα ξαναγεννηθεί η δροσιά της ζωής .
* Έχει διατελέσει πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εορτασμών της θεμελίωσης του ΔΜΣ, και επί σειρά ετών. Επίσης είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προώθησης του ΔΜΣ