24.6 C
Chania
Κυριακή, 30 Αυγούστου, 2026

90η ΔΕΘ: Το Επιμελητήριο Χανίων διεκδικεί νέο συμβόλαιο ισόρροπης ανάπτυξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ημερομηνία:

Το Επιμελητήριο Χανίων συμμετέχει δυναμικά στην 90η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο και πλέον ιστορικό εκθεσιακό γεγονός της χώρας, διεκδικώντας θέσεις για τη Χανιώτικη επιχειρηματικότητα και προωθώντας τα ποιοτικά προϊόντα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Σε άρθρο του με τίτλο «90η Δ.Ε.Θ.: Νέο Συμβόλαιο Ισόρροπης Ανάπτυξης για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα», ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αναλύει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

Η Ελληνική Οικονομία καλείται να διανύσει μια απαιτητική διαδρομή σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον διεθνών πολεμικών συγκρούσεων. Η ετήσια αύξηση του πραγματικού Α.Ε.Π. ανήλθε σε 2,1% το 2025, υψηλότερη από αρκετές μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4,9% του Α.Ε.Π., υπερβαίνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμένο στόχο, ενώ το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 146,1% του Α.Ε.Π. Η Ελλάδα συνεχίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, με στόχο την εξόφληση των δανείων του πρώτου προγράμματος έως το 2031, δέκα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, με όφελος 2,6 δισ. ευρώ σε τόκους από την πρόωρη αποπληρωμή 12,84 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις για τον ενεργειακό λογαριασμό. Το πετρέλαιο έχει σπάσει το φράγμα των 90 δολαρίων και η αμόλυβδη στην Ελλάδα έχει φτάσει κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο. Το νέο διεθνές ράλι του Brent ανοίγει έναν επικίνδυνο κύκλο ανατιμήσεων που ξεκινά από την αντλία και περνά στις μεταφορές, στο κόστος παραγωγής και τελικά στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Ιούλιο, ενώ το πραγματικό κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ελλάδα ανέρχεται σε 19.400 ευρώ, έναντι 34.110 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις «ρήτρες διαφυγής» για την Ενέργεια και την Άμυνα, οι οποίες παρέχουν προσωρινή δημοσιονομική ευελιξία που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2026-2028. Η πρόκληση, όπως επισημαίνει ο κ. Ροκάκης, είναι η δημοσιονομική πρόοδος της χώρας να «μεταγγιστεί» ουσιαστικά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί το 99,8% του συνόλου της επιχειρηματικότητας και το 85% της απασχόλησης.

Ως Επιμελητήριο Χανίων, σε συντονισμό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, παρεμβαίνουν θεσμικά προς την Ελληνική Πολιτεία με ολοκληρωμένες προτάσεις. Στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί το σταθερό και συναινετικό φορολογικό πλαίσιο με περαιτέρω μείωση των υπερβολικά υψηλών συντελεστών της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, συνδυαστικά με τις δυσβάσταχτες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Άμεση προτεραιότητα είναι η ανακούφιση των επιχειρήσεων από την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος, καθώς και η δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού για επανεπενδύσεις.

Απαιτείται επίσης μείωση των επιτοκίων και των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων (POS, e-banking), σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χαμηλότοκη και ευέλικτη χρηματοδότηση, μικροπιστώσεις και εγγυοδοτικά εργαλεία. Ζητείται μεγαλύτερη ευελιξία από τις προϋποθέσεις της ρύθμισης των 72 δόσεων και η επέκτασή τους στις 120. Το επιχειρηματικό κόστος χρήσης εμπορικών λογισμικών ERP και τιμολόγησης παραμένει δυσβάσταχτο, με αναγκαία την αναβάθμιση της κρατικής, αξιόπιστης και δωρεάν λύσης της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η δημοσιονομική πρόοδος οφείλει να εξελιχθεί σε ουσιαστική επένδυση στην παραγωγική αλυσίδα. Η Ελληνική Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός, το Εμπόριο, η Μεταποίηση και οι Υπηρεσίες διαθέτουν σημαντικές ανεκμετάλλευτες ικανότητες για προστιθέμενη αξία. Έχει έλθει η ώρα να σχεδιαστεί ένα «Εθνικό Πρόγραμμα Εξαγωγικής Επιτάχυνσης» για συμμετοχή μικρών επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις, πιστοποιήσεις, branding και διεθνή προβολή, με ενιαία στρατηγική «Made in Greece». Προτείνονται υπερεκπτώσεις φόρου για επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, καθώς και νέα γενιά voucher ψηφιακού μετασχηματισμού για cloud, κυβερνοασφάλεια και συντήρηση λογισμικού.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό βάρος για την ανταγωνιστικότητα. Κρίνεται αναγκαία η θέσπιση ειδικού τιμολογίου ή ανώτατου ορίου χρέωσης για μικρές επιχειρήσεις, μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης και μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Εθνική ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς περιφερειακούς πυλώνες είναι καταδικασμένη σε αδιέξοδο. Ιδιαίτερα η νησιωτικότητα, ο πλέον κρίσιμος εθνικός χώρος, δικαιούται ενισχυμένη φροντίδα της Πολιτείας σε κάθε δημόσια αναπτυξιακή πολιτική, χωρίς τις άδικες εξαιρέσεις του παρελθόντος για τα μεγάλα νησιά, όπως της Κρήτης. Επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί ένα νέο μέτρο χρηματοδοτικής ενίσχυσης των νησιωτικών επιχειρήσεων, που θα αντικαταστήσει το «μεταφορικό ισοδύναμο». Απαιτείται αναβαθμισμένο «εργαλείο» ανταγωνιστικότητας που να είναι σταθερό, απλό, διαφανές και επαρκές, μειώνοντας δραστικά το μεταφορικό και εφοδιαστικό κόστος των απομακρυσμένων επιχειρήσεων.

Η επιχειρηματικότητα αξίζει ένα κράτος απλούστερο και δικαιότερο, με σταθερούς κανόνες και λιγότερη διοικητική επιβάρυνση. Προτείνεται η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού «One Stop Shop», μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση θα ολοκληρώνει όλες τις συναλλαγές της με το Δημόσιο. Κάθε νέα ρύθμιση για την οικονομία οφείλει να αξιολογείται με ειδικό μηχανισμό ως προς τις επιπτώσεις της στις μικρές επιχειρήσεις. Η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής διαβούλευσης με τα Επιμελητήρια πριν από την κατάθεση νομοσχεδίων που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα θα ενισχύσει την ποιότητα των αποφάσεων και τη δημοκρατική νομιμοποίησή τους.

Η 90η ΔΕΘ αποτελεί στρατηγική ευκαιρία για ένα νέο και συναινετικό «παραγωγικό συμβόλαιο» ισόρροπης ανάπτυξης για το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Όπως καταλήγει ο κ. Ροκάκης, «ας κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο βήμα για μια Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, πιο δίκαιη και πιο ανθεκτική».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΒΟΑΚ Χανίων από 31 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΒΟΑΚ Χανίων από 31/8 έως 8/9/2026. Εκ περιτροπής κυκλοφορία με φωτεινό σηματοδότη στο τμήμα Κίσσαμος-Κολυμπάρι, νυχτερινές ώρες 22:00-06:00.

Επίσκεψη της Σέβης Βολουδάκη στη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη επισκέφθηκε τη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων. Συζητήθηκαν ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η συμμετοχή των πολιτών.

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΕΕΧ στα Χανιά

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκε με το ΔΣ της ΕΣΠΕΕΧ στα Χανιά. Συζητήθηκαν η κατάργηση εισφοράς 2%, επίδομα EUROCONTROL, μάχιμη πενταετία και πρόσβαση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

Ασθενείς στο νοσοκομείο Χανίων έβγαλαν φαλτσέτα σε γιατρούς

Σοβαρό περιστατικό βίας και απειλής κατά του ιατρικού προσωπικού...