13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

To 1ο Θερινό Οικολογικό Σχολείο στα Χανιά 21-24 Ιουνίου

Ημερομηνία:

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» οργανώνει το 1ο Θερινό Οικολογικό Σχολείο στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Δραπανιά του Δήμου Κισσάμου από 21-24 Ιουνίου.

Στο Θερινό Σχολείο θα συμμετέχουν 40 περίπου εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα και εκπαιδευτικοί από τη Περιφέρεια Χανίων. Συνδιοργανωτές είναι οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Χανίων και οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων, ο Δήμος Κισσάμου και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Χορηγός Μεταφοράς του θερινού σχολείου είναι η ΑΝΕΚ Lines.

Πρόγραμμα

Κυριακή 21 Ιουνίου

Συνεδρίαση στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)

18.00: Επίσημη τελετή έναρξης με χαιρετισμούς συνδιοργανωτών: Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, Δήμαρχος Κισσάμου, Διευθυντής ΟΑΚ

18.30: Παρουσίαση του προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία»: Βαρβάρα Πετρίδου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής

19.30: Τα Οικολογικά σχολεία των Χανίων παρουσιάζουν τις δουλειές τους.

Δευτέρα 22 Ιουνίου

Συνεδρίαση στην ΟΑΚ

10.00: Ενέργεια: Αντιόπη Φραντζή, μέλος της Π.Ο, Κώστας Καρτάλης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καλογεράκης, Ο.Α.Κ

10.45: Απορρίμματα: Μαρία Δημοπούλου, μέλος της Π.Ο, Πατεράκης, εκπρόσωπος ΔΕΔΙΣΑ

11.30: Νερό: Βαρβάρα Πετρίδου, πρόεδρος της Σ.Ο, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, μέλος της Π.Ο

12.15: Αυλή των Οικολογικών σχολείων: Βέρα Βορύλλα, μέλος Π.Ο

13.00: Συζήτηση

14.00: Τέλος των εργασιών

14.00: Αναχώρηση

19.00:Βιωματικά Εργαστήρια: Μαρία Δημοπούλου, Αντιόπη Φραντζή, Βαρβάρα Πετρίδου, Βέρα Βορύλλα, Σοφία Καινούργιου, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Τρίτη 23 Ιουνίου

10.00: Βιωματικά εργαστήρια

12.00: Προετοιμασία για παρουσίαση

13.00: Παρουσίαση των εργαστηρίων

Συνεδρίαση ΟΑΚ

18.00- 21.00: Βουλή των Οικολογικών Σχολείων/Κλείσιμο του τριημέρου.

Στο σώμα της βουλής θα συμμετέχουν όλοι του θερινού σχολείου καθώς και τα παιδιά των σχολείων του Νομού, οι γονείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είναι ένα σώμα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που θα συζητήσει για το πως οραματιζόμαστε ένα οικολογικό σχολείο και πως μπορούμε στην πράξη να το πραγματοποιήσουμε.

Τετάρτη 24 Ιουνίου

Ημερήσια εκδρομή στην Γραμβούσα και στο Μπάλο

Η ταυτότητα των Οικολογικών Σχολείων

Το Πρόγραμμα αποτελεί διεθνές δίκτυο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων (Απόφαση ΥΠΕΠΘ, αρ. πρωτ. 39271/Γ7 / 17-04-2006, Θέμα: “Εθνικά – Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).

Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Foundation for Environmental Education).

Εθνικός χιεριστής του προγράμματος για την Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Υποστηρικτής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι το JOHN S. FAFALIOS FOUNDATION.

Διεθνής ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.eco-schools.org/

Ο στόχος

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Η διαδικασία

Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.α.). Παράλληλα, φροντίζει για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και του «Οικοκώδικα» με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας (Βλέπε τα 7 βήματα).

Τέλος, για το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου.

Η επιβράβευση του σχολείου

Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης, αξιολογείται από τους συντονιστές του Προγράμματος και επιβραβεύεται με τον τίτλο του “Οικολογικού Σχολείου” και τη Σημαία που φέρει το σήμα του Προγράμματος.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ