Για όλους και για όλα μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Κάμμένος.
Σε ερώτηση για το αν θα επανέλθει στην πολιτική σκηνή ο κ. Καμμένος απάντησε ότι είναι σε αγρανάπαυση.
«Η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι του ’15, ήταν μία συμφωνία έπειτα από 5 μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης και ένα σκληρό πόκερ έχοντας δύο επιλογές», είπε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Ή να ακολουθήσουμε τη λύση Βαρουφάκη-Σόιμπλε, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, 80 δισεκατομμύρια μετρητά και 1,5 εκατ. ανθρώπινες ψυχές σε μία ανοικτή φυλακή που ήταν η Ελλάδα. Ή να γίνει αυτό που έγινε»
«Ο Βαρουφάκης έλεγε στα Όσκαρ και στις ταινίες ότι ήθελε και αγωνιζόταν για να μείνουμε στην Ευρώπη», επισήμανε. «Στην πραγματικότητα τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν ξέρω τι είπε σε σας και τι γράφει στις ταινίες. Το βράδυ εκείνο που ο Αλέξης Τσίπρας με πήρε τηλέφωνο και πήγα στις Βρυξέλλες, ο Βαρουφάκης μας είπε το πρωί ότι θα υπογράψει την άλλη μέρα στο Eurogroup τη λύση Σόιμπλε. Ήταν η ημέρα που ο Τσίπρας ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο, Ομπάμα και διά του Ολάντ ήρθαν οι Γάλλοι να προτείνουν τη σωτηρία της χώρας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Ο Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει με τον Σόιμπλε να πάρουμε 80 δις και να φύγουμε», είπε ακόμη ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Στην πρωινή συνεδρίαση που κάναμε, όταν πήγα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη του Eurogroup η δημόσια πρόταση του ήταν να συμφωνήσουμε γιατί δεν έχουμε άλλη λύση».
Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι πρέπει να απαλλαχθεί από τα βαρίδια που έχει στο κόμμα του έτσι ώστε να το κάνει ένα πραγματικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. «Ο Τσίπρας ήταν ένας πολύ καλός πρωθυπουργός και είχαμε πολύ καλή συνεργασία», είπε ωστόσο επεσήμανε ότι το μεγάλο του λάθος ήταν η συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να ξεχνάει ότι είναι ο γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ότι αυτοί που έριξαν τον πατέρα του θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο και με αυτόν. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι είναι καραμανλικός.
Αναφορικά με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση είπε ότι δεν είχε νόημα διότι αυτοί που είχαν αποφασίσει να τον «προδώσουν» το είχαν κανονίσει από πιο πριν και ούτος ή άλλος δεν θα είχε την κοινοβουλευτική δύναμη να ρίξει την κυβέρνηση και τελικά προτίμησε να παραμείνει και να παλέψει κοινοβουλευτικά μήπως και καταφέρει να «ρίξει» τη συμφωνία.
Μου έλεγαν και ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας πως τα Σκόπια δεν θα τηρούσαν τη Συμφωνία και δεν θα φτάναμε στην υπογραφή. Αλλά τελικά και στην υπογραφή φτάσαμε και τα Σκόπια δεν τηρούν την Συμφωνία, γι αυτό το λόγο λέω πως είναι μια άκυρη συμφωνία» τόνισε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος και συμπλήρωσε: «Εγώ έφυγα από την πολιτική σκηνή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και οι Μακεδονομάχοι τελικά την τίμησαν. Η συμφωνία μου με τον Τσίπρα έγινε πάνω στην κρίση. Ο Τσίπρας ήταν Αριστερός αλλά δεν ήταν ΠΑΣΟΚ. Τηρήσαμε όλα όσα είχαμε συμφωνήσει από την αρχή εκτός από τις Πρέσπες».
«Η πολιτική ηγεσία είχε εξαφανίσει τα στοιχεία για τα Ίμια»
«Είμαι πεπεισμένος πως το ελικόπτερο στα Ίμια δέχθηκε πυρά. Έψαξα να βρω τι έγινε εκείνη τη νύχτα αλλά η τότε πολιτική ηγεσία είχε εξαφανίσει τα στοιχεία. Το ελικόπτερο βρίσκεται σε ένα τολ. Μόνο οι συνομιλίες έχουν αποχαρακτηριστεί. Άκουσα τις συνομιλίες του ελικοπτέρου των ηρώων μας εκείνο το βράδυ και σας πληροφορώ πως τους είχε προταθεί να προσνηωθούν σε τουρκικό σκάφος και εκείνοι αρνήθηκαν και προτίμησαν να πέσουν» τόνισε ο κ. Καμμένος και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σήμερα, σημείωσε:
«Ποτέ δεν ήταν γκρίζα ζώνη τα Ίμια. Ούτε θα είναι. Όταν πηγαίνει εκεί ο υπουργός Άμυνας και καταθέτει στεφάνι εκεί ακριβώς που έπεσαν οι ήρωες, είναι επίδειξη σημαίας. Τι σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας. Πήγαινα με το ελικόπτερο ακριβώς πάνω από τα Ίμια. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έγινε κατάθεση στεφάνων εκεί που έπεσαν οι ήρωες.
Τους επόμενους μήνες με τον Ερντογάν θα ζήσουμε σκληρές καταστάσεις. Στα ελληνοτουρκικά όσο κάνουμε πίσω αυτοί θα προελαύνουν. Δεν πρέπει καν να αναφέρουμε τον όρο συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ή για σχέδιο Ανάν 2».
«Πρέπει να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας τη λέξη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο», είπε μεταξύ άλλων.