16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης: Οι δύο μαθητές από το ΕΠΑΛ Βρυσών μπορούν να φοιτήσουν πολύ καλά στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με διαμαρτυρίες από καθηγητές αλλά και γονείς η ημερίδα για την Πιλοτική Τάξη Μαθητείας στην Περιφέρεια Κρήτης που πραγματοποιεί η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Δ. Μπαξεβανάκης ο οποίος δέχτηκε τα πυρά των συγκεντρωμένων.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Δ. Μπαξεβανάκης έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της ημερίδας τόσο για το θέμα της ημερίδας όσο και για τοπικά θέματα, όπως το κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ.

Είπε ο κ. Μπαξεβανάκης:

DSCF9476

Η ημερίδα έχει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πιλοτικής τάξης του θεσμού της Μαθητείας που εφαρμόστηκε στο Ηράκλειο και να δείξουμε τι ακριβώς είναι αυτός ο θεσμός που αφορά τους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων και είχε στόχο να δώσει μία πρώτη επαφή των αποφοίτων μας με την αγορά εργασίας, μία πρώτη επαφή με ασφάλεια και υπό την επίβλεψη του σχολείου. Θέλουμε, δηλαδή, να απαντήσουμε στην αγωνία των νέων ανθρώπων που εκφράζεται περίπου με το εξής ερώτημα: Όπου και να πάω το πρώτο που θα μου ζητήσουν είναι αν έχω εμπειρία. Πού θα την αποκτήσω αυτή την πρώτη εμπειρία; Αυτή την απάντηση θέλει να δώσει το δημόσιο σχολείο με αυτό το πρόγραμμα. Έχει διάρκεια 9 μηνών με αμοιβή, με πλήρη ασφάλιση, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα που προβλέπει το εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα και υπό την επίβλεψη του σχολείου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι απόφοιτοι που έχουν συμμετάσχει που είναι πάνω από χίλιοι είναι πολύ ευχαριστημένοι από την εμπειρία που απέκτησαν. Οι επιχειρήσεις επίσης απαντούνε ότι οι απόφοιτοι μας έχουν και το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και την ωριμότητα για να ανταποκριθούν στο εργασιακό περιβάλλον και με βάση αυτά τα στοιχεία ξεκινάμε τη δεύτερη φάση που αφορά περισσότερους από 2.000 αποφοίτους.  Είναι 4 μέρες στο χώρο εργασίας και μία μέρα στο σχολείο όπου αυτή η μέρα αξιοποιείται για να επιλύνουν οι εκπαιδευτικοί μας απορίες ή προβλήματα που παρουσιάζονται στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών στην επιχείρηση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τμήματα ΕΠΑΛ στα Χανιά που έχουν κλείσει, ο κ. Μπαξεβανάκης είπε:

DSCF9486

Είναι απολύτως ψευδή αυτά τα στοιχεία, δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Όλοι οι τομείς και όλες οι ειδικότητες λειτουργούν στα ΕΠΑΛ της χώρας μας. Εγκρίναμε περίπου 1.500 ολιγομελή τμήματα, δηλαδή, με αριθμούς μαθητών μικρότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος και επίσης για να καθησυχάσουμε οποιαδήποτε ανησυχία, λέμε αυτό που ξέρουνε οι εκπαιδευτικοί, ότι εμείς επαναφέραμε στα σχολεία τους εκπαιδευτικούς, πάνω από 2.000 που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν θέσει σε διαθεσιμότητα. Και ήταν εκπαιδευτικοί από τα επαγγελματικά λύκεια αυτοί. Εμείς λοιπόν επαναφέραμε στα σχολεία τους εκπαιδευτικούς, άρα να ξέρουν οι πολίτες ότι από την κυβέρνησή μας όχι μόνο δεν κινδυνεύει κανείς εκπαιδευτικός αλλά ίσα – ίσα η προτεραιότητά μας είναι η τεχνική εκπαίδευση να στηριχθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα γίνει παρέμβαση και για το ΕΠΑΛ Βρυσών που δε λειτουργεί το τμήμα Πληροφορικής, ενώ το καλοκαίρι δεν άνοιξαν στην πλατφόρμα δύο τμήματα, των τουριστικών επαγγελμάτων και ψυκτικών, οδηγώντας στο να μη λειτουργήσουν, ο κ. Υφυπουργός είπε:

Τα τμήματα λειτουργούν εφόσον υπάρχουν μαθητές οι οποίοι ενδιαφέρονται. Τμήμα με δύο μαθητές όπως αυτό που υπήρχε στα χαρτιά στις Βρύσες είναι και αντιπαιδαγωγικό και ανορθολογικό να λειτουργήσει. Επιπλέον για τις Βρύσες καλό είναι να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί γιατί πέρυσι δηλώθηκαν ότι ήταν 11 μαθητές και αποδείχθηκε ότι ήταν 2. Καλό είναι λοιπόν να είναι περισσότερο προσεκτικοί αυτοί που δίνουνε στοιχεία στο Υπουργείο γιατί εκθέτονται πρώτα οι ίδιοι και μετά και το Υπουργείο. Οι δύο μαθητές μπορούν να φοιτήσουν πολύ καλά στα Χανιά, η μεταφορά είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται από το κράτος.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...