Ένα άγνωστο σε πολλούς γεγονός υπενθύμισε η Ελένη Μαρκάκη μέσω του λογαριασμού της στο facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του.
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης όχι μόνο συντηρήθηκε, αλλά έχει πλέον μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ.
Γράφει η κ. Μαρκάκη:
Μιας και φέτος από την επίσημη Πολιτεία το 2017 έχει οριστεί ”έτος Καζαντζάκη”, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του (26/10/1957), και μιας και γίνονται παντού εκδηλώσεις, ας ρίξουμε και μια ματιά στο πως είναι σήμερα το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος Κρητικός…
Ανατρέχοντας σε παλιότερα αρχεία εφημερίδων μάλιστα διαβάζουμε ότι το 2003, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, -επί δημαρχείας Γ. Κουράκη,- ”με αφορμή ένα άρθρο του φιλολόγου Μανόλη Αστυρακάκη στην εφημερίδα ”Πατρίς”, που ανέφερε την εγκατάλειψη του χώρου, έκανε δεκτή την πρόταση του αντιδημάρχου Μανόλη Βασιλάκη για την αγορά του οικοπέδου και του οικήματος, προκειμένου να αξιοποιηθεί”…
Και -από ότι φαίνεται- έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες τότε και έτσι φτάσαμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα…
Πλέον δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το σπίτι που γενήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης… Ο χώρος έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ. Ακόμα ούτε και αυτή η μαρμάρινη πλάκα που είχε τοποθετήσει στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο δήμος Ηρακλείου στο σπίτι που γεννήθηκε, δεν έχει απομείνει. Πετάχτηκε και αυτή στα σκουπίδια. Σα να πετάχτηκε η ίδια η ιστορική μνήμη της πολης αυτής…
Να σημειώσουμε ότι λίγους μήνες πριν το θάνατό του, πιθανώς το καλοκαίρι του 1955 ή 1956, ο δήμος Ηρακλείου και ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιάδης έδειξαν ένα αρχικό ενδιαφέρον και οργάνωσαν μια σεμνή τελετή για την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλάκας με την ένδειξη «ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1881 Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».
Σʼ αυτή την αναφορά υπήρχε λαθεμένη αναγραφή για την ημερομηνία γέννησης του Καζαντζάκη, αφού γενήθηκε το 1883, στις 18 Φεβρουαρίου με το παλιό ημερολόγιο.
Το σπίτι ήταν στη σημερινή οδό Νίκου Καζαντζάκη, αριθμός 18
. Τότε ήταν ένα σοκάκι στη συνοικία που οι Κρητικοί ονόμαζαν «του Αγίου Ιωάννη Μακελά»
Σήμερα, το μόνο που έχει διασωθεί είναι μία εσωτερική σκάλα. Γύρω –γύρω μπάζα και κακομοιριά.
Δείτε φωτός: