Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ
“Στα χρόνια του πέμπτου αιώνα πριν τον Χριστό, η δημοκρατία ήταν ένα πείραμα ανθρώπινης συνύπαρξης. Ηταν «άμεση», απέκλειε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Αττικής, πλην όμως το πείραμα που ξεκίνησε τότε εξακολουθεί να επηρεάζει με τα ευρήματά του ακόμη και τον μακρινό για την αρχαιότητα εκείνη 21ο αιώνα. Η απογοήτευση, η παράδοση της πόλης σε μια συμμορία αριστοκρατών, πλην όμως συμμορία, και κατόπιν ο πανικός. Η δημοκρατία μπορεί να είναι απογοητευτική, όπως η σημερινή, όμως είναι δημοκρατία. Κοινώς σου δίνει τη δυνατότητα και να απογοητευτείς, και να την απεχθάνεσαι. Αλλιώς, σε περιμένουν τα χειρότερα.”
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εχθροί της δημοκρατίας είναι η φτώχεια και η έλλειψη παιδείας.
Όχι ότι η αστική δημοκρατία είναι το τέλειο πολίτευμα που έχει έτοιμες τις λύσεις για όλα τα κοινωνικά προβλήματα σε κοινωνίες που είναι ζωντανοί οργανισμοί και συνεχώς εξελίσσονται.Στην σύγχρονη όμως ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπάρχει άλλο πιο ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα.
Πριν μερικά χρόνια είχα γράψει ένα κείμενο
στον “Αγώνα” για την αρχαία Αθηναϊκή δημοκρατία.Έγραφα ότι δεν ήταν γνήσια δημοκρατία όπως τη εννοούμε στις ημέρες μας.Διότι δεν ψήφιζαν οι μέτοικοι,δεν ψήφιζαν οι γυναίκες υπήρχε αποκλεισμός των δούλων λόγω δουλοκτησίας, αργότερα απέκλεισαν τους Αθηναίους που δεν ήταν και οι δύο γονείς τους από την Αθήνα.Έγραφα επίσης ότι δεν είχαν ανεξιθρησκεία, διότι καταδίκασαν τον Σωκράτη για¨ “ασέβεια στους θεούς” εις θάνατον “με κατάποσιν του κωνείου.” Και τον φιλόσοφο Πρωταγόρα που δίδασκε ότι “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” τον ανάγκασαν να φύγει κακήν κακώς από την Αθήνα, και λέγεται ότι πνίγηκε φεύγοντας για την Σικελία. Τότε μου επιτέθηκε λάβρος και με πολυσέλιδο κείμενο σε συνέχειες κάποιος ηλικιωμένος φιλόλογος σαν να τον πρόσβαλα προσωπικώς.Τις ημέρες εκείνες αυτό το κείμενο από την εφημερίδα, έπεσε στο μάτι σε κάποιο γνωστό μου.Μου είπε λοιπόν ο φίλος ότι¨ “ο φιλόλογος έχει δίκαιο γιατί είναι …φιλόλογος και γνωρίζει.”Άραγε ο ίδιος γνώριζε!!!Δεν νομίζω να γνωρίζεις όταν δεν έχει κριτικό πνεύμα.
Μερικοί από εμάς έχουμε τόσο στενά μυαλά που πιστεύουμε ότι ένας χωρίς πτυχίο, που θέλει να διαβάσει και να αποκτήσει γνώσεις ντε και καλά δεν γνωρίζει, επειδή.. δεν έχει πτυχίο.Η αρχαία Αθηναϊκή άμεση δημοκρατία ήταν αριστοκρατική δημοκρατία. Παρά τα κουσούρια της η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ήταν η πρώτη εφαρμοσμένη δημοκρατία του κόσμου που άφησε τεράστιο έργο πνευματικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού, αλλά και οργάνωσης των κοινωνιών, και φώτισε δια παντός όλο τον μετέπειτα πολιτισμένο πλανήτη γη. Ο διαπρεπής καθηγητής φιλολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Λιαντίνης και αυτόχειρ το 1998 έχει υποστηρίξει ότι δεν ήταν η εποχή του Περικλή παρά τα επιτεύγματα της, η καλύτερη για την Αθήνα διότι αργότερα μετά το θάνατο του ήρθε η καταστροφή της με τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Αλλά η εποχή διακυβέρνησης με τον σοφό Σόλωνα, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την “Σεισάχθεια” που άνοιξαν τον δρόμο για την ευμάρεια των Αθηναίων.Για την παρακμή του αρχαίου κόσμου ο Φρίντριχ Ένγκελς στο έργο του¨ “Η καταγωγή της οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους ισχυρίζεται ότι φταίει¨ “το καθεστώς της δουλοκτησίας.” και προφανώς δεν έχει άδικο.
Στον σημερινό κόσμο δεν είναι λίγοι οι διανοούμενοι που έχουν ονειρευτεί την σύγχρονη δημοκρατία ως καθεστώς άμεσης δημοκρατίας χωρίς αντιπροσώπους. Η αντίθετη άποψη έχει υποστηρίξει ότι η άμεση δημοκρατία είναι ακατόρθωτη στην εφαρμογή της λόγω του πλήθους των εκατομμυρίων που κατοικούν στις πόλεις. Η έμμεση δημοκρατία “REPUBLICA” που έχει Ρωμαϊκή καταγωγή έχει επικρατήσει στον δυτικό κόσμο μετά την Γαλλική επανάσταση.Με διακοπές βέβαια γιατί υπήρξαν διαλείμματα με δικτατορίες και αριστερές επαναστάσεις όπου και οι δύο απέτυχαν.Όχι ότι η αστική δημοκρατία είναι το τέλειο πολίτευμα που έχει έτοιμες τις λύσεις για όλα τα κοινωνικά προβλήματα σε κοινωνίες που είναι ζωντανοί οργανισμοί και συνεχώς εξελίσσονται.Στην σύγχρονη όμως ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπάρχει άλλο πιο ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΙΝΤΙΑ, “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ”
Ανεξάρτητα ποιο κόμμα ωφελείται κομματικά από τη πτώση της “Χρυσής Αυγής” δεν πιστεύω ότι το έκανε η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα καθημερινά πιεστικά της προβλήματα.
Βεβαίως εν τοις πράγμασοι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται μονοδιάστατα με τη “Χρυσή Αυγή” γιατί εμπόριο ειδήσεων κάνουν οι άνθρωποι . Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι αμείωτο για λίγες ημέρες, και τα μέσα το υποδαυλίζουν τροφοδοτώντας συνεχώς με εικόνες έστω και από χθεσινή μασημένη τροφή.Γιατί ενέργησε τώρα και όχι χθες η κυβέρνηση; Γιατί στο παρελθόν η Ελλάδα είχε γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τις ξένες κυβερνήσεις και η κυβέρνηση υφίστατο πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους από την Αμερικάνικη αντμινιστρέϊσον, και από το Εβραϊκό λόμπυ των Η.Π.Α απ`όπου ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς προσδοκά επενδύσεις.. Πως το κόμμα αυτό αρνείται το ολοκαύτωμα 6 εκατομμυρίων Εβραίων;
Απλά το ποτήρι ξεχείλισε και ο πολιτικός χρόνος πήρε την ώρα του. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι με την εν ψυχρώ δολοφονία του Ράπερ Παύλου Φύσσα. Τα λαϊκά προβλήματα παραμένουν στο προσκήνιο και περιμένουν λύσεις.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ
Δεν πιστεύω ότι η τακτική του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές είναι η πρέπουσα στην σημερινή συγκυρία.Αυτοσυγκράτηση χρειάζεται και σοβαρότητα στην δύσκολη για τον λαό συγκυρία.Είναι ανάγκη να ακολουθεί την ίδια τακτική των ανεύθυνων αντιπολιτεύσεων που την επομένη ημέρα των εκλογών ζητούν εκλογές σαν να μη δέχονται την λαϊκή ετυμηγορία;Με λαϊκίστικες κορώνες περί εκλογών δεν θα τον εμπιστευτεί ο κόσμος που επιθυμεί ήπιο κλίμα και ηρεμία . Eπίσης δεν πρέπει να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν με τους σημερινούς συσχετισμούς των Ευρωπαϊκών συντηρητικών δυνάμεων να πραγματοποιηθούν.Διότι ήδη ο κόσμος είναι πλήρη απογοητευμένος από προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις και έχει γυρίσει τη πλάτη στη πολιτική.Η αριστερά που είναι εξ ορισμού φιλολαϊκή πρέπει να κάνει πολλά και να λέει λίγα.