23.8 C
Chania
Saturday, October 5, 2024

Στην σημερινή ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη μας

Ημερομηνία:

«Πας γαρ Αρχιερεύς εις το προσφέρειν δώρα τε και θυσίας καθίσταται». (Εφεσ. 8,3) και «Έχοντες παρρησίαν εις την είσοδον των Αγίων» (Εβρ. 10,19)

Σήμερα 4η Δεκεμβρίου και η Αγία Εκκλησία εορτάζει και τιμά μαζί με τη Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα και τον άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό.

Τον μεγάλο Θεολόγο, τον διακεκριμένο ποιητή και υμνογράφο του οποίου το μεγάλο όνομα φέρει ο Επίσκοπός μας ο οποίος για το λόγο αυτό έχει σήμερα την ονομαστική του εορτή.

Με την ευκαιρία αυτή εόρτια υποβάλλουμε σεβάσματα, υπακοή και αγάπη προς το σεπτό πρόσωπό Σας, και υϊκώς παρακαλούμε, «Δέσποτα ευλόγησον».

Να σημειώσουμε εορτίως ότι η ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη μας των ιστορικών επαρχιών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού είναι υπόθεση κυρίως του ευσεβή λαού του Θεού, περισσότερον και λιγότερον του ίδιου του εορτάζοντος Μητροπολίτη.

Γιατί ο Επίσκοπος ως το κατεξοχήν κορυφαίο πρόσωπο της τοπικής Εκκλησίας και ως κύριος εκφραστής αυτής, καθόσον βρίσκεται «εις τύπον και τόπον Χριστού» κατά τον Αγ. Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, η ονομαστική του εορτή δεν αφορά πρωτίστως εκείνον τον ίδιο, δεν έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, αφορά την ίδια την τοπική Εκκλησία της οποίας φύσει και θέσει η εορτή του Επισκόπου της είναι «πρώτη και κυρία εορτή Αυτής».

Η τοπική μας Εκκλησία λοιπόν, η ιστορική Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου εορτάζει και τιμά σήμερα τον Επίσκοπό της, όσο και αν ο ίδιος δεν συντρέχει τον κατά κόσμον εορτασμόν για λόγους που εξ’ αντικειμένου επιβάλλονται από την υπαρκτή σκληρή οικονομική κρίση που πλήττει τον τόπο.

Όμως αυτό δεν εμποδίζει όλους εμάς τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό του Θεού να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να δώσουμε ευχές θερμές στον εορτάζοντα, επικαλούμενοι ευσυβάστως και τις δικές Του ευχές και την δική Του την ευλογία για το πρόσωπο, την ύπαρξη και τη ζωή μας και προπάντων για τη λήξη της δυναστείας της οικονομικής κρίσης και το τέλος της οικονομικής ύφεσης, την ελαχιστοποίηση της ανεργίας, και την παραπέρα ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου και της Πατρίδας μας γενικότερα.

Τιμούμε και καμαρώνουμε το ταπεινό και λαμπρό πρόσωπό Του, την γλυκύτατη μορφή και την συμπαθή ματιά Του και κυριολεκτικά ξαφνιαζόμαστε από τον τρόπο που έχει πάντοτε να προσεγγίζει πρόσωπα και καταστάσεις με περίσσια αλήθεια και δυναμική παρρησία.

Σεβασμιώτατε,

Τα εόρτια ονομαστήριά Σας αγγίζουν όλους μας «τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεώς Σας, τους εντιμότατους άρχοντες, τον πιστό λαό του Θεού και τον ιερό κλήρο.

Όλοι μας «από την άκρη των ακριών ώσπου να πας στην άλλη», αποζητούμε αυτήν την αμεσότητα της προσωπικής, λυτρωτικής προσέγγισής Σας, ως πρόσωπα και ως οικογένειες, ως ομάδες εργασίας, ως σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ως καταστήματα κ.λ.π.

Εόρτια και καρδιακά ευχόμαστε να έχετε υγεία και δύναμη σε πολλούς χρόνους, να σύρετε με γοργούς ρυθμούς τούτο το χορό της προσωπικής Σας επικοινωνίας με όλους τους ανθρώπους της πόλης και των χωριών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ευκαίρως – ακαίρως, έκτακτα και απροσδιόριστα, αιφνιδιαστικά και εμπερίστατα Σας θέλουμε μαζί μας, οι ιερείς στον ναό και στο σπίτι μας, οι δάσκαλοι και οι μαθητές στο σχολείο τους, οι κρατούμενοι στη φυλακή τους, οι πάσχοντες στο κρεβάτι του πόνου τους, οι εργαζόμενοι στο χώρο της εργασίας τους, οι άνεργοι στα στέκια της απελπισίας τους.

Το πρόσωπό Σας μας εμπνέει, ο λόγος Σας μας ξεκουράζει, η παρουσία Σας είναι πηγή ελπίδας, αισιοδοξίας και ζωής.

Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε κατεξοχήν ανάγκη όλοι μας τους δίσεκτους αυτούς χρόνους της ένδειας, της ανεργίας, της νεοπτωχείας και της πείνας.

«Έχοντες ουν Αρχιερέαν μέγαν διεληλυθότα τους ουρανούς κρατώμεν της ομολογίας» (Εβρ. 4,14)

«Δαμασκηνού του Σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, υπερτίμου και εξάρχου Κρητικού και Μυρτώου πελάγους, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη».

Μετά βαθυτάτου σεβασμού,

Οι Ιερείς του Ιερού Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με...