29.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

«Χέρι» και στις καταθέσεις με e-κατασχέσεις

Ημερομηνία:

«Χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στο τραπεζικό προφίλ οφειλετών και φορολογουμένων, ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα μπορεί να βάζει η εφορία, αποκτώντας άμεση πρόσβαση στα τραπεζικά αρχεία από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, τον «μεγάλο αδελφό» των ελεγκτικών μηχανισμών με τον οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις πολιτών.

Στην ουσία η εφορία δημιουργεί μια βάση δεδομένων με τα φορολογικά στοιχεία και το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ των φορολογουμένων. Με βάση αυτά τα στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά και σε κατασχέσεις καταθέσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η κατάσχεση θα γίνεται με σχετική εντολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 10 ημερών από την ημέρα που οι τράπεζες θα λαμβάνουν το e-mail από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται πως παραμένει η προστασία από κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ, αλλά και το ακατάσχετο επιδομάτων, όπως για παράδειγμα του επιδόματος ανεργίας.

Όπως αναφέρεται στα Νέα, οι ελεγκτές δεν θα έχουν on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια, αλλά θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες τραπεζικό προφίλ με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας σε μία μόλις ημέρα από την ώρα που θα ζητήσουν σχετικές πληροφορίες.

Πρόσβαση στο Μητρώο θα έχουν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για το μαύρο χρήμα.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ