Σε χιλιάδες υπολογίζονται τα κυνηγετικά όπλα που “κυκλοφορούν” παράνομα στη Κρήτη, των οποίων οι άδειες έχουν λήξει και δεν έχουν δηλωθεί από τους κατόχους τους, οι οποίοι πλέον θεωρούνται και οι ίδιοι παράνομοι και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν και να υποστούν ποινικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, τα “ληγμένα” κυνηγετικά όπλα στο νησί ανέρχονται περίπου σε 4.500 χιλιάδες και η “πίεση” από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις του νησιού να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, είναι ασφυκτική.
Στα Χανιά μόνο, τα αδήλωτα κυνηγετικά όπλα ανέρχονται σε 2500, αριθμός αρκετά μεγάλος για τον πληθυσμό της πόλης, ενώ η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων ενημερώνει ακόμη και τηλεφωνικά τους κατόχους να προσέλθουν στο Αστυνομικό Μέγαρο και να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα που τους αφήνει έκθετους απέναντι στο νόμο.
Αν κάποιος δεν ανταποκριθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα στην ειδοποίηση της αστυνομίας, τότε σε περίπτωση ελέγχου συλλαμβάνεται, το όπλο κατάσχεται και σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίζεται δικογραφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ασφάλεια Χανίων το τελευταίο εξάμηνο έχει προχωρήσει σε περίπου 100 συλλήψεις για τέτοιες υποθέσεις (για Αδεια Κατοχής Κυνηγετικού Οπλου – ΑΚΚΟ), αριθμός επίσης αρκετά σημαντικός.
Στόχος όμως της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων δεν είναι να λυθεί το ζήτημα με ποινικές κυρώσεις, αλλά οι κάτοχοι των όπλων να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους με την καταβολή του προστίμου, χωρίς οι υποθέσιες να καταλήγουν στο σχηματισμό δικογραφίας.
Ως προς τις αιτίες που το φαινόμενο έχει λάβει τόσες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η αρχική αμέλεια για την ανανέωση της άδειας, μετατράπηκε σε αδυναμία καθώς το χρηματικό πρόστιμο για τις ληγμένες άδειες ανέρχεται σε 120 ευρώ.
Αστυνομικοί δηλαδή εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία κατέχει πλέον παράνομα κυνηγετικά όπλα καθώς δεν έχει τα χρήματα για ανανέωση της άδειας.
Στο Ρέθυμνο, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας είχε ξεκινήσει προ διετίας “σαφάρι ελέγχου”, ακολουθώντας τις οδηγίες σχετικού εγγράφου από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, και έτσι, όπως ανέφερε ο Διοικητής Ασφαλείας Ρεθύμνου κ. Λαγουδάκης, η κατάσταση βελτιώθηκε και ο αριθμός των κυνηγετικών όπλων ανέρχεται σε μόλις 185.
Στο Ηράκλειο τα “ληγμένα” κυνηγετικα όπλα ξεπερνούν τα 1500 και στόχος, όπως και στα Χανιά είναι ο αριθμός αυτός να μειωθεί, ενημερώνοντας τους κατόχους για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζουν.
Σημειώνεται ότι το παράβολο για την εμπρόθεσμη δήλωση ενός όπλου είναι έξι ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τη δήλωση ενός αδήλωτου όπλου ανέρχεται στα 120 ευρώ. Η άδεια ισχύει για δέκα έτη ενώ σε περίπτωση αμέλειας η αστυνομία αποστέλει συνήθως επιστολή στους κατόχους ή ενημερώνει ακόμη και τηλεφωνικά. Στους κατόχους αδειών που δεν ανταποκρίνονται στις οχλήσεις της αστυνομίας, το κυνηγετικό όπλο κατάσχεται, σε περίπτωση ελέγχου ο κάτοχος συλλαμβάνεται και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους.
Ελένη Ζουμαδάκη / flashnews.gr