29.4 C
Chania
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026

Και η WWF Ελλάς για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Ημερομηνία:

H μυστικότητα που καλύπτει το ζήτημα της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας έχει δικαιολογημένα προκαλέσει έντονη ανησυχία στις κοινωνίες των κρατών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ισχνή πληροφόρηση που είναι διαθέσιμη, κυρίως μέσω της κοινής αποστολής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) και του ΟΗΕ, η μεταφόρτωση των χημικών όπλων προέλευσης από τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας. Η μεταφορά στο ιταλικό λιμάνι από τη Συρία θα πραγματοποιηθεί με φορτηγά πλοία. Εκεί, το επικίνδυνο φορτίο θα μεταφορτωθεί στο 36 ετών αμερικανικό φορτηγό Cape Ray, στο οποίο έχει εγκατασταθεί ειδική κινητή μονάδα υδρόλυσης. Με τη διαδικασία της υδρόλυσης, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί η εξουδετέρωση περίπου 560 τόνων χημικών πρώτης προτεραιότητας (δηλαδή υψηλής τοξικότητας). Η διαδικασία της εξουδετέρωσης, η οποία δεν περιλαμβάνει απόρριψη στη θάλασσα, θα πραγματοποιηθεί εν πλω, κατά πάσα πιθανότητα σε διεθνή ύδατα και σε θαλάσσια περιοχή η οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Το Cape Ray στις 13 Φεβρουαρίου κατέπλευσε για ανεφοδιασμό στη Ναυτική Βάση Ρότα της Ισπανίας και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα κατευθυνθεί προς την Ιταλία.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τη νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία αυτή σε διεθνή ύδατα (ειδικά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας), τις προφυλάξεις για την αποφυγή ατυχήματος (διαρροή, έκρηξη, κ.α.), την παλαιότητα του φορτηγού πλοίου (το οποίο είναι μονού τοιχώματος) και βέβαια την ακριβή περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, πιθανώς σε ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε περίπτωση ατυχήματος, ποιος ρυπαίνων θα πληρώσει, ποιους και πώς; Παρεμπιπτόντως, όμοιας σοβαρότητας είναι και η περίπτωση ατυχήματος από επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου, ταχέως αυξανόμενος κίνδυνος, για τον οποίο πρέπει κάποια στιγμή οι κοινωνίες της Μεσογείου να προβληματιστούν σοβαρά.

Η καταστροφή των χημικών όπλων προφανώς αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. Εντούτοις, η διεθνής κοινότητα επιμένει να υπεκφεύγει των ευθυνών που προκύπτουν από το γεγονός ότι ναι μεν τέτοια όπλα παράγονται και χρησιμοποιούνται, αλλά ασφαλές και διαφανώς διαχειριζόμενο κέντρο καταστροφής τους δεν υπάρχει.

Το WWF Ελλάς καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να απαιτήσει απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία, με βάση σαφείς κανόνες περιβαλλοντικής ασφάλειας, για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Καλεί επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών να ζητήσει επαρκείς εξηγήσεις για την επιλογή διεθνούς θαλάσσιου χώρου που δεν εμπίπτει σε σαφές θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας, για τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας, καθώς από καμία εκ των ανακοινώσεων του OPCW δεν προκύπτει επαρκής εξήγηση για το ότι η θάλασσα αποτελεί μοναδική επιλογή. Τέλος, το WWF Ελλάς θεωρεί πως η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο επιτηρητή της διαδικασίας και εγγυητή της συνεχούς, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης της κοινωνίας.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναρκοθηριακές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στα Χανιά από 18 έως 23 Ιουνίου

Ασκήσεις ναρκοθηρίας Πολεμικού Ναυτικού από 18-23 Ιουνίου 2026 στα Χανιά. Απαγόρευση διέλευσης θαλάσσιας περιοχής με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Οδηγίες από Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Συλλήψεις σε παραλιακές περιοχές των Χανίων για παράνομο πλανόδιο εμπόριο και παραβάσεις δημόσιας υγείας

Στοχευμένοι έλεγχοι του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας Χανίων οδήγησαν στη σύλληψη 4 ατόμων για παράνομο πλανόδιο εμπόριο και παραβάσεις δημόσιας υγείας σε παραλιακές περιοχές.

«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά»: Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης 2026 ξεκινά στα Χανιά

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης 2026 ξεκινά στα Χανιά από 15 Ιουνίου έως 4 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν βιβλιοθήκες Δημοτικού Κήπου, Σούδας και Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας με σύνθημα «Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά».

Χνάρης: Απουσία κυβερνητικής βούλησης για την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής στο Ρέθυμνο

Ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης καταγγέλλει την απουσία κυβερνητικής βούλησης για την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, μετά από αόριστη απάντηση του Υπουργού.