Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού έχει μετατραπεί σε πεδίο μιας ολοένα αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της εντεινόμενης προσπάθειας των εταιρειών να περάσει σε ιδιωτικά χέρια και του αγώνα των συλλογικοτήτων που υπερασπίζονται το δικαίωμα των κοινωνιών να μπορούν να ελέγχουν ένα αγαθό πρώτης ανάγκης για την ανθρώπινη επιβίωση. Όπως αναδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ “στΑΓΩΝΕΣ” της Νέλλης Ψαρρού «ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας».
Στο Ηράκλειο, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σε εξέλιξη η πιο επιτυχημένη ως τώρα προσπάθεια στην Ελλάδα εμπορευματοποίησης του βασικότερου αγαθού για τον άνθρωπο, του νερού. Ξεκίνησε με την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού και ολοκληρώνεται με την δρομολόγηση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των φορέων διαχείρισής του.
Οι πολιτικές υπονόμευσης των δημοτικών υπηρεσιών παροχής νερού οδήγησαν στην ανεπαρκή συντήρηση ή/και αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να έχει ένα τεράστιο ποσοστό απωλειών δικτύου και μη συνεχή ροή που αποτελεί βασικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας του παρεχόμενου νερού. Παρ’ όλα αυτά, αντί να εξασφαλίζονται κονδύλια για την αντικατάσταση του δικτύου και την ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων φορέων διαχείρισης ύδρευσης και άρδευσης (ΔΕΥΑΗ), προτιμάται η κατασπατάληση τους σε φαραωνικά έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας που ανοίγουν πλάγιους δρόμους περαιτέρω ιδιωτικοποίησης (π.χ. φράγμα Αποσελέμη, υβριδικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, εργοστάσια αφαλάτωσης κ.ά.).
Οι πολίτες του Ηρακλείου, μην έχοντας άλλη εναλλακτική, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό αναγκάζονται να πληρώσουν το εμφιαλωμένο νερό της αγοράς. Οι Ηρακλειώτες, εκτός από τα δημοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, καλούνται να πληρώσουν και για εμφιαλωμένο νερό ένα ποσό ανά έτος που φτάνει για μια οικογένεια το ύψος του ποσού που πλήρωσε για το χαράτσι της ΔΕΗ. Στην πόλη μας, αδιακρίτως αν είσαι φτωχός, άνεργος ή ανήκεις στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, για να πιεις νερό πρέπει να πληρώσεις άλλο ένα χαράτσι.
Και όμως η πρόσβαση στο καθαρό νερό και στην υγιεινή ανακηρύχθηκαν το 2010 από τον ΟΗΕ καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, προαπαιτούμενα για τη συνολική ευημερία και πρόοδο της ανθρωπότητας. Το νερό είναι περιορισμένος πόρος και απαραίτητο αγαθό για την ανθρώπινη επιβίωση και δεν μπορεί να αφήνεται ελεύθερο στις ορέξεις της αγοράς. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, μπαίνει όλο και πιο πιεστικά το άνοιγμα του τομέα της ύδρευσης στην ελεύθερη αγορά.
Τον τελευταίο χρόνο προωθείται μια κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη. Όμως, η αποτυχία παλαιότερων εγχειρημάτων ήταν τέτοια ώστε αυτήν τη στιγμή οι κυβερνήσεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Μιλάνο αναγκάζονται να επαναδημοτικοποιήσουν τις υπηρεσίες παροχής νερού. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση μετέφερε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ, το φορέα, δηλαδή, που δημιουργήθηκε για να ξεπουλήσει την περιουσία των οργανισμών κοινής ωφελείας. Στο Ηράκλειο η διαρκής συρρίκνωση της ΔΕΥΑΗ καθιστά ολοένα και δυσκολότερο το έργο της διασφάλισης της ποιότητας και της επάρκειας του νερού. Το πέρασμα της διαχείρισης του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, παρουσιάζεται σαν η «φυσική συνέχεια». Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κατεύθυνση των ασκούμενων πολιτικών είναι σταδιακά να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες παροχής νερού.
«Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό» σημαίνει αγωνιζόμαστε για:
– το δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση του νερού
– καθαρό και πόσιμο νερό για όλους τους πολίτες
– τη διασφάλιση των φυσικών υδάτινων πόρων για τις επόμενες γενιές
– καμία διακοπή υδροδότησης σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια
Καλούμε φορείς, συλλογικότητες και πολίτες να συμπαραταχθούν στον αγώνα για την υπεράσπιση του νερού
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!
Η Πρωτοβουλία για μια Πλατιά Καμπάνια για το Νερό καλεί την Παρασκευή 21 Μαρτίου στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Πρεβελάκη&Γρεβενών) σε ανοικτή εκδήλωση-προβολή του ντοκιμαντέρ “στΑΓΩΝΕΣ” (Οι τοπικοί αγώνες για το νερό στη Ελλάδα: Ασωπός, Κρήτη, Σκουριές, ΕΥΑΘ, Πήλιο) της Νέλλης Ψαρρού.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.