26.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Αγγέλας Μάλμου «Ίγμα η Ανατολή»

Ημερομηνία:

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, παρουσιάζουν το βιβλίο της Αγγέλας Μάλμου «Ίγμα, η Ανατολή», την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Iεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Το βιβλίο  παρουσιάζουν οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων Αγγελική Βαρελλά και Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη. Αποσπάσματα  διαβάζουν οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, Τόνια Καπετανάκη και Ρούλα Μουστάκα. Την εκδήλωση  συντονίζει ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης.

Η ιστορία της Ίγμας (στην προϊστορική γλώσσα, σύμφωνα με τη συγγραφέα, το όνομα σημαίνει Ανατολή) μας μεταφέρει στην παλαιολιθική εποχή και στην τελευταία περίοδό της, τη Διλούβιο, κατά την οποία οι ανθρωπίδες του είδους του Νεάντερταλ αγωνίζονται να επιβιώσουν  μέσα σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον κι έχοντας απέναντί τους το νέο ανθρώπινο είδος, τους νοητικά και πολιτισμικά ανώτερους homo sapiens, τους άμεσους πρόγονους του σύγχρονου ανθρώπου.  Η εντεκάχρονη  Ίγμα  με όπλα της την παρατηρητικότητα, τη φαντασία, τη σύνεση  και την αγάπη της για τους ανθρώπους της φυλής της, φαίνεται να φέρνει την «ανατολή» μιας νέας πορείας. Στο πλάι της ο Ά-χαντ, ο σοφός αρχηγός της φυλής, ο Σά-γιου, ο παιδικός της φίλος και το σκυλάκι της ο Γκούλι …ένα από τα πρώτα εξημερωμένα αγριόσκυλα της προϊστορίας!

Το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς το Δεκέμβριο του 2012, με αθλοθέτη εκδοτικό οίκο τον Κέδρο στη μνήμη της σπουδαίας συγγραφέως Κίρας Σίνου η οποία ασχολήθηκε συστηματικά στα βιβλία της για πολλές δεκαετίες με την προϊστορία.

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίου  Αγγέλα Μάλμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, αλλά κατά τα χρόνια  της εφηβείας της εγκαθίσταται με την οικογένειά της στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής της.

Σπούδασε προσχολική αγωγή και ειδικεύτηκε στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Μεσαιωνικών και Νεοτέρων Σπουδών  της Φιλοσοφικής Σχολής. Στα χρόνια που ακολούθησαν, απέκτησε master  στην Παιδική Λογοτεχνία, από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως νηπιαγωγός  και για εννέα χρόνια ήταν Σχολική Σύμβουλος Π.Α. Δυτικής Κρήτης. Το 2005, τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα προγράμματα φιλαναγνωσίας που εφάρμοσε κατά καιρούς  στα σχολεία και τον ίδιο χρόνο βραβεύεται από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά για το κείμενό της «Κρητών θυσία». Την επόμενη χρονιά βραβεύεται και πάλι με το ίδιο βραβείο από τον ίδιο φορέα για το θεατρικό της έργο «Λυγερή». Το 2012 συμμετέχοντας για τρίτη φορά στο διαγωνισμό της Γ.Λ.Σ. και στην κατηγορία του μυθιστορήματος με προϊστορικό περιεχόμενο,  βραβεύεται για την Ίγμα της. Κείμενά της πεζά και έμμετρα έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες, εφημερίδες και περιοδικά. Θεατρικά της έργα έχουν παρασταθεί από θεατρικές ομάδες του τόπου της. Παράλληλα με τις ασχολίες της αυτές, ζωγραφίζει κι αγιογραφεί. Με την ιδιότητα της εικονογράφου έχει κάνει τις ζωγραφιές σε τρία παιδικά βιβλία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φαράγγι της Σαμαριάς: “Ταβάνι” τα 1.000 άτομα την ημέρα

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει...

Καθημερινότητα οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη

Καθημερινότητα έχουν γίνει πλέον οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη,...

Τουρισμός: Φρενάρουν οι αφίξεις για το 2025

Στο 2025 έχουν στρέψει ήδη το ενδιαφέρον τους αεροπορικές...