Σε δυο σημαντικές προγραμματικές συμβάσεις, προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη του πρωτογενή τομέα και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή. Η πρώτη, όπως ανακοίνωσε χθες η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, αφορά την διάσωση, καταγραφή, και ανάδειξη των μνημειακών-υπεραινόβιων ελαιοδέντρων στο νησί, και η δεύτερη η διεύρυνση των ομάδων παραγωγών κτηνοτρόφων στους ορεινούς δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου για την στήριξη του εισοδήματος τους, με στόχο η δράση να επεκταθεί και να αφορά όλους τους κτηνοτρόφους της Κρήτης.
Αναφορικά με την σύμβαση για την καταγραφή και ανάδειξη των αρχαίων ελαιοδέντρων στο νησί η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου επισήμανε: «Ένας μεγάλος αριθμός μνημειακών, υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων είναι διασπαρμένος σε όλη την Κρήτη. Έχουν μεγάλη ιστορική, πολιτισμική αξία τα οποία έχουμε υποχρέωση να διασώσουμε και να αναδείξουμε γιατί αποτελούν και πόλο έλξης τουριστικό, όπως είναι η ελιά στο Καβούσι Λασιθίου και στις Βούβες Χανίων». Μετά από πρόταση του ΤΕΙ Κρήτης, της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και του ΣΕΔΗΚ- συνέχισε η κ. Βρέντζου- που έχει κάνει μια πρώτη καταγραφή των ελαιοδέντρων προχωρούμε στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΙ Κρήτης προκειμένου όλα αυτά τα ελαιόδεντρα να καταγραφούν, να αναδειχθούν και στη συνέχεια να διασωθούν, ώστε να αποτελέσουν τουριστικό-πολιτισμικό πόλο έλξης. Ομάδες παραγωγών κτηνοτρόφων
Στα πλαίσια υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη, υποστήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, και με την ευκαιρία δημιουργίας της πρώτης ομάδας κτηνοτρόφων στο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων αποφασίστηκε να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή με συγκεκριμένες δράσεις.
Όπως διευκρίνισε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης «προχωρούμε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με στόχο η πρώτη ομάδα παραγωγών κτηνοτρόφων στην Κρήτη (Αστερούσια) να αυξηθεί αριθμητικά και γεωγραφικά, και σε αυτή την κατεύθυνση κυρίαρχο ρόλο μπορούν να παίξουν οι κτηνοτρόφοι των όμορων δήμων Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδας, Φαιστού» και πρόσθεσε: «Η μελέτη που θα γίνει στο πλαίσιο της σύμβασης θα έχει τρείς άξονες, και θα αφορά τη στήριξη της παραγωγικότητας, την εκπαίδευση των κτηνοτρόφων καθώς επίσης η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στο τομέα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ως Περιφέρεια μέσα από το στρατηγικό μας σχεδιασμό να στηρίξουμε όλες αυτές τις δράσεις».
Τέλος η κ. Βρέντζου τόνισε ότι η σύσταση ομάδας παραγωγών κτηνοτρόφων είναι μονόδρομος, και η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη. «Επιδίωξη μας είναι η προσπάθεια μας αυτή να αποτελέσει πυλώνα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανάλογες δράσεις σε όλους τους ορεινούς δήμους της Κρήτης».