Η χρήση αντιβιοτικών στην γεωργία πρέπει να περιοριστεί με στόχο να ανασταλεί η επεκτεινόμενη απειλή της αντιμικροβιακής αντοχής, σύμφωνα με τη Sally Davies, η οποία είναι επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας.Η Davies δήλωσε σε μια συνεδρίαση πάνω στην αντιμικροβιακή αντοχή στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων Royal Institute of International Affairs (Chatham House) στο Λονδίνο ότι 70% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούνται σε ζώα, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας, με σκοπό να υποστηριχθεί η ανάπτυξη των εκτρεφόμενων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Ένα από τα πράγματα που με ανησυχούν είναι η μαζική χρήση αντιβιοτικών στα ζώα.
Νομίζω ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Οι κτηνίατροι είναι εκείνοι που θα πρέπει να αποδείξουν γιατί χρειάζονται τόσα πολλά αντιβιοτικά και όχι εμείς (ειδικοί για την υγεία στον άνθρωπο) ότι αυτά δεν είναι “ασφαλή”, ανέφερε.
Ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε υπό τον κανόνα του Chatham House που αναφέρει ότι εκείνοι που συμμετέχουν δεν θα πρέπει να επισημαίνονται με το όνομά τους από τα μέσα, ώστε να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, δήλωσε ότι οι κτηνίατροι ήταν “έμποροι φαρμάκων”, καθώς αποκόμιζαν κέρδος από το να πωλούν φάρμακα στους πελάτες τους.
Η Davis προσέθεσε ότι εάν βελτιώνονταν οι συνθήκες υγιεινής στις αγροκαλλιέργειες και σε άλλους τομείς της γεωργίας δεν θα υπήρχε η ανάγκη για τόσα πολλά αντιβιοτικά.
Ο Didier Pittet, διευθυντής του προγράμματος ελέγχου λοιμώξεων και του Συνεργατικού Κέντρου του ΠΟΥ πάνω στην Ασφάλεια του Ασθενούς (WHO Collaborating Centre on Patient Safety) στο συγκρότημα νοσοκομείων του πανεπιστημίου της Γενεύης (University of Geneva Hospitals) δήλωσε στο BMJ ότι είναι η γενικότερη φύση της βιομηχανίας τροφίμων που κάνει ακόμα πιο περίπλοκο το πρόβλημα, με τα τρόφιμα να παράγονται σε μια χώρα και να συσκευάζονται σε μια άλλη.
Το ΗΒ και οι Σκανδιναβικές χώρες, υπήρξαν παραδείγματα ορθής πρακτικής σε σχέση με τις πολιτικές για την αντιμικροβιακή αντοχή, αλλά πρέπει να υπάρξει μια καθολική προσέγγιση στο πρόβλημα, δήλωσε ο Pittet. “Δεν έχει νόημα η μια χώρα να παίρνει άριστα σε ότι αφορά στη χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα και η γειτονική της χώρα να μην είναι καν καλή. Ζούμε σε πολύπλοκο κόσμο και οι κανόνες και οι κανονισμοί είναι διαφορετικοί σε κάθε χώρα”.
Η Davies δήλωσε ότι ο ΠΟΥ θα επανερχόταν με μια πρόταση για την αντιμικροβιακή αντοχή στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής τον Ιανουάριο του 2014, η οποία θα “ανέβαζε το θέμα ψηλά στην ημερήσια διάταξη”.
Ένας ομιλητής δήλωσε ότι υπήρχαν μεγάλα κενά στην επιτήρηση της απειλής της αντιμικροβιακής αντοχής, τα οποία χαρακτηρίζονταν από έλλειψη δεδομένων που να δείχνουν τις επιδράσεις της αντοχής στη νοσηρότητα και θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό.
Στη συνεδρίαση έγινε λόγος για ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τα φάρμακα αυτά να διατίθενται συχνά χωρίς ιατρική συνταγή. Ένας συμμετέχων στη συνεδρίαση παρομοίασε τον ιδιωτικό φαρμακευτικό τομέα στον αναπτυσσόμενο κόσμο με “αποτυχημένο κράτος”. Ένας άλλος δήλωσε ότι στην Ινδία τα αντιβιοτικά είχαν αναλάβει το “βαρύ φορτίο της μείωσης της έκτασης των λοιμωδών νόσων” καθώς απουσίαζε η βελτίωση στις συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης.
Η Jennifer Cohn, ιατρικός συντονιστής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Medecins Sans Frontieres, δήλωσε ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος ερχόταν αντιμέτωπος με “ανησυχητικά ποσοστά” αντιμικροβιακής αντοχής.
ΠΗΓΗ: British Metical Journal.