25.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Τσίπρας: Θέλουν συναίνεση για να εμβαθύνουν το μνημόνιο

Ημερομηνία:

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, διότι, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην εφαρμογή των μνημονίων και κατ’ επέκταση έχει χάσει τη δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, έστειλε από το βήμα του Economist ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος αντιπρότεινε τη διεξαγωγή μίας ευρωπαϊκής διάσκεψης για τη ρύθμιση συνολικά του ευρωπαϊκού χρέους.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση για το χρέος, αλλά για να εμβαθύνει το μνημόνιο και γιατί θέλει συνοδοιπόρους», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ασκώντας κριτική στα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που μίλησε πριν από αυτόν στο συνέδριο του Economist. Επισης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ επεσήμανε  την ανάγκη ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος.

«Αναρωτιέμαι με τόσο διαμετρικά αντίθετες λογικές, πώς είναι ειλικρινής αυτή η πρόταση; Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση; Τους πολίτες ή την αντιπολίτευση;», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στην κοινωνία μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες έλαβε «εντολή υποχώρησης, έστω και σταδιακής».

Για τη ΔΕΗ, τόνισε πως η εκχώρησή της αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και όχι ευρωπαϊκή υποχρέωση, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το πλαίσιο για τη διανομή ενέργειας στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η εκχώρηση της ΔΕΗ αποτελεί προϊόν επιβολής μέσω των δανειστών και των εγχώριων συμφερόντων αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, σημείωσε: «Καλώ τον κ. Σαμαρά να συμπεριφερθεί ως ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός και να ανοίξει το δρόμο στη διαβούλευση και να δώσει χώρο στη δημοκρατία».

Επίσης ζήτησε να συζητηθούν τα αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ.

Για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων γενικότερα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι παράλογο να λέει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τους δημόσιους οργανισμούς να μείνουν έτσι για να συνεχίσουν να λειτουργούν με το μοντέλο που εφάρμοσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται, τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και στο σημερινό status quo», υπογράμμισε.  «Επιδιώκουμε», πρόσθεσε, «τη συνολική μεταρρύθμιση των δημόσιων οργανισμών και θέλουμε να εξασφαλίζουν το δικαίωμα στα δημόσια αγαθά». «Αντίθετα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λειτουργικές και αποτελεσματικές δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αναγκαία τη δημοσιονομική προσπάθεια αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών, ενώ εκτίμησε ότι «βιώνουμε την τελευταία φάση αποσύνθεσης του πολιτικού συστήματος», επισημαίνοντας την ανάγκη ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος. «Να απεντάξουμε από τα μνημόνια στην Ελλάδα και να την επανεντάξουμε ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκής Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, από το βήμα του Economist, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς και ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκολιά έστειλαν το μήνυμα: «Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...