Ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για τη θεραπεία του AIDS φαίνεται πως έχουν κάνει επιστήμονες, καθώς κατάφεραν με ειδικά ένζυμα να αφαιρέσουν τον ιο HIV από το ανθρώπινο γονιδίωμα.
Η επαναστατική ανακάλυψη, όπως αναφέρει ο Independent, έγινε από ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής της Φιλαδέλφεια, των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν έναν «κλώνο» του RNA για τον εντοπισμό του ιού και ένα ένζυμο που το αφαιρεί. Στη συνέχεια το κύτταρο, απαλλαγμένο από τον ιό, αναλαμβάνει δράση για την τελική επιδιόρθωση του.
«Οι θεραπείες σήμερα έχουν μετατρέψει το AIDS σε μια χρόνια ασθένεια, ωστόσο η ρίζα του προβλήματος, ο ίδιος ο ιος δηλαδή, δεν εξαλείφεται απλά καταστέλλεται», δήλωσε ο Καμέλ Χαλίλ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και πρόεδρος του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής της Φιλαδέλφειας. «Στόχος μας βασίζεται σε μια απλή ιδέα: Αν θέλουμε να εξαλείψουμε μια ασθένεια που βασίζεται σε έναν ιο, τότε θα πρέπει να σκοτώσουμε τον ιο», πρόσθεσε.
Ο Καμέλ Χαλίλ και η επιστημονική του ομάδα κατάφεραν να αφαιρέσουν επιτυχώς τον ιο HIV από διάφορα είδη ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο, ωστόσο σημειώνουν πως χρειάζονται ακόμη χρόνια για να εφαρμοστεί η θεραπεία σε κλινικό επίπεδο. «Η έρευνα είναι απλώς μια απόδειξη πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε.
Η προσέγγιση της επιστημονικής ομάδας του Καμέλ Χαλίλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μόνιμη θεραπεία του AIDS, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Μετά τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμές οι επιστήμονες επικεντρώνονται στο να δοκιμάσουν τη μέθοδο σε ένα σύνολο κυττάρων που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Είναι τελείως διαφορετικό να στοχεύεις τον ιό σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα στο εργαστήριο και άλλο να «κυνηγάς» τον ιό σε όλο το σώμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Independent. Επιπλέον θα πρέπει να διερευνηθεί αν η θεραπεία έχει παρενέργειες, όπως για παράδειγμα μεταλλάξεις κυττάρων.
Όμως ο Καμέλ Χαλίλ είναι αισιόδοξος. «Θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε αντίγραφο του HIV από τον ασθενή. Αυτό θα θεραπεύσει το AIDS. Νομίζω πως αυτή η μέθοδος είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε αυτό το σκοπό».
tvxs.gr / Φωτογραφία: Andrzej Wojciki/ Science Photo Library/ Corbis