12.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Ανάλυση: Ο “ρόλος κλειδί” της βάσης της Σούδας για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά τζιχαντιστών

Ημερομηνία:

Επιμέλεια Λ .ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών κοντά στο φράγμα της πόλης Χαντίθα του Ιράκ, έτσι ακριβώς όπως το είχε αναγγείλει ρητώς ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από το Νιούπορτ της Ουαλίας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ: Ο κ.Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές του <<Ισλαμικού Κράτους>> και θα «εξοντώσουν» τους ηγέτες τους, με στόχο να διαλύσουν την οργάνωση. «Θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Θα υποβαθμίσουμε και τελικά θα νικήσουμε το ISIL με τον ίδιο τρόπο που κυνηγήσαμε την Αλ Κάιντα» είπε προχθές ο αμερικανός Πρόεδρος δίνοντας και το στίγμα των επιχειρήσεων – που υπό μια έννοια ενδιαφέρει και την Ελλάδα!

«Αρχικά τους απωθείς, υποβαθμίζεις συστηματικά τις δυνατότητές τους, μειώνεις την έκταση της δράσης τους, αργά-αργά μικραίνεις τον χώρο, το έδαφος όπου μπορούν να ελέγχουν, εξοντώνεις την ηγεσία τους και με τον καιρό δεν μπορούν να προχωρούν στις τρομοκρατικές επιθέσεις που κάποτε μπορούσαν» εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ρόλος των UAV και το αίτημα των ΗΠΑ για (νέα) βάση στην Κρήτη

Μια πολύ εύκολη ερμηνεία σε επιχειρησιακό επίπεδο – και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει χερσαία επέμβαση από τις ΗΠΑ τουλάχιστον- είναι φανερό ότι εκτός από επιθέσεις με μαχητικά ή βομβαρδιστικά θα ακολουθήσουν και επιχειρήσεις με UAV – Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη δηλαδή. Αυτό προκύπτει κυρίως , λένε ειδικοί αναλυτές, από τα 2 σημεία της φράσης του κ. Ομπάμα :Ότι αφενός θα εφαρμοστεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε κατά της Αλ Κάιντα και αφετέρου ότι ένα από τα βήματα είναι η ”εξόντωση της ηγεσίας” της ISIL.Είναι πασίγνωστο επ’ αυτών ότι κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα – και όχι μόνο…- χρησιμοποιήθηκαν τα UAV με στοχευμένες επιχειρήσεις.
Που και πως μπλέκει η Ελλάδα με αυτά;

Ποια τα ανοιχτά θέματα- τι ”παίζει”

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Άμυνας (και πολιτικά ο κ Αβραμόπουλος το έχει αποδεχθεί,) να υπάρξει στην Ελλάδα αεροπορική βάση για εφορμήσεις οπλισμένων UAV των ΗΠΑ κατά των ”κακών” στην ευρύτερη περιοχή Ανατολική Μεσόγειο – Μέση Ανατολή και Αφρική. Βεβαίως οι ΗΠΑ θέλουν το Καστέλι Ηρακλείου ( για επιχειρησιακούς λόγους) και η Ελλάδα απάντησε ότι δίνει την βάση της Σούδας ( υπό μορφή επέκτασης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων).Ίσως η διάσταση αυτή να μην είναι η καθοριστική – και από τις δύο πλευρές. Το βασικό είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο έχει ειπωθεί το κατ αρχήν ”ναι” και από το Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και πολύ καιρό μάλιστα.Η Αθήνα δίνει την Σουδα για επικοινωνιακούς λόγους – για να φανεί στην κοινή γνώμη ότι είναι μια ”μικροεπέκταση”, στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας Ευκολιών.
Βεβαίως μέχρι την τελική συμφωνία και κυρίως μέχρι ενδεχόμενη έναρξη χρήσης του Καστελίου ή της Σούδας, ο δρόμος δεν είναι εύκολος- και πολιτικά και επιχειρησιακά

Ένα από τα ερωτήματα είναι οι …κανόνες πτήσεως των UAV στην Ευρώπη. Το άλλο είναι – όπως προαναφεραμε – αν χρειάζεται ή όχι νέα συμφωνία για τις αμερικανικές ευκολίες στην Ελλάδα ή θα υπάρξει ερμηνεία ότι η παλιά μπορεί να εφαρμοστεί. Ήδη υπάρχουν διαρροές από κάποιους κύκλους του (ελληνικού) Πενταγώνου ότι αρκεί η παλιά- ακόμα και μια συμφωνία (MΟU) για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα έχει γίνει από τους επισπεύδοντες…Πολιτικό θεμα είναι βέβαια και η διαταξη των πολιτικών δυναμεων στην Ελλάδα- οπότε αυτονοήτως υπάρχει και θέμα χρόνου

Είτε έτσι είτε αλλιώς το θέμα θα ανοίξει και άλλο… Και πέραν των UAV η Σούδα είτε ως αεροπορική βάση των κατασκοπευτικών και άλλων αεροσκαφών των ΗΠΑ είτε ως ναυτική βάση υποστήριξης θα έχει το ρόλο της… Πολύ περισσότερο που οι τζιχαντιστές του ΙSIL είναι αναμενόμενο ότι θα χτυπηθούν και στο Ιράκ και στην πολύ πιο κοντινή μας Συρία…

Εκτός των τζιχαντιστών του ISIL και οι απειλές που αισθάνεται ότι υπάρχουν για τις ΗΠΑ στην Αφρική είναι ένας λόγος πίεσης για την Κρήτη…

”Ναι” από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ

Μιλώντας από το Νιούπορτ της Ουαλίας ο Ομπάμα δήλωσε αισιόδοξος ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να βοηθήσουν την διεθνή προσπάθεια για αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ομόφωνα στη διάρκεια της Συνόδου ότι οι εξτρεμιστές μαχητές του ISIL αποτελούν σημαντική απειλή για τη Δύση και ότι υποστήριξαν τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράκ.
«Ήδη σημαντικοί εταίροι μας στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτή την τρομοκρατική απειλή με στρατιωτικά μέσα, με την εκμετάλλευση πληροφοριών, μέσω της επιβολής του νόμου, αλλά και μέσω διπλωματικών προσπαθειών», είπε χαρακτηριστικά, αφού οι υπουργοί 10 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής

Συμμαχίας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία, Πολωνία, Ιταλία και Δανία) συμφώνησαν στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου να σχηματίσουν ένα «κεντρικό συνασπισμό».

«Ήδη σύμμαχοί μας έχουν συνταχθεί στο πλευρό μας στο Ιράκ όπου έχουμε σταματήσει την προέλαση του ”Ισλαμικού Κράτους”, εξοπλίσαμε τους ιρακινούς εταίρους μας και τους βοηθήσαμε να προχωρήσουν στην αντεπίθεση» επεσήμανε ο Ομπάμα.

Εξάλλου την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συγκροτούν έναν «κεντρικό συνασπισμό» για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

”Όχι ” χερσαίες δυνάμεις από ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, απέκλεισε την ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων για το σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κ. Ντέιβιντ Κάμερον, ερωτηθείς για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους, απάντησε: «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Πάντως το βράδυ της Παρασκευής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν στρατιωτικά με το Ιράν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ είναι «σίγουρα ανοικτές σε μια διπλωματική δέσμευση» με το Ιράν, «όπως το έχουμε κάνει στο παρελθόν», κυρίως στο θέμα του Αφγανιστάν, όταν η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον είχαν συνεργαστεί στα τέλη του 2001 για να ανέλθει στην εξουσία ο Χαμίντ Καρζάι μετά την πτώση των Ταλιμπάν.

Για να επανέλθουμε στα τρέχοντα, τα αεροπορικά πλήγματα που ξεκίνησαν αποτελούν την πρώτη επίθεση των ΗΠΑ στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, από τότε που ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά του” Ισλαμικού Κράτους” στο βόρειο τμήμα της χώρας τον Αύγουστο και η πρώτη μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ απ όπου έστειλε το σαφές μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μετά από αίτημα των ιρακινών δυνάμεων και σύμφωνα με την αποστολή μας για την προστασία της του αμερικανικού προσωπικού μας και των εγκαταστάσεών μας, αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έπληξαν του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο φράγμα της Χαντίθα» είπε ο αξιωματούχους των ΗΠΑ , που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι Άραβες

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών που συναντώνται στο Κάιρο αναμένεται να συμφωνήσουν στην έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα στηρίζει τις ιρακινές προσπάθειες κατά των τζιχαντιστών. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κ. Ναμπίλ αλ Αράμπι έκανε έκκληση στις αραβικές χώρες να αντιμετωπίσουν «στρατιωτικά και πολιτικά» τους τζιχαντιστές.Άλλες διπλωματικές πηγές είπαν ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συμφωνούσε σε ένα ψήφισμα που θα ενέκρινε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης.Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου Mena επικαλείται πηγή που λέει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμφωνήσουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους με εκείνες των Αμερικανών, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν αυτό θα εντάσσεται στο ίδιο ψήφισμα.

Είναι σαφές οι οι αμερικανοί έχουν κινητοποιηθεί πλέον σημαντικά

http://www.onalert.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...