23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Μια σημείωση για τους “ΕΝ ΠΛΩ”

Ημερομηνία:

Του Πάνου Ξηρουχάκη

Οι “Εν Πλω” δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1985 με βασικούς πυρήνες το Ντίνο Σαδίκη και το Δήμο Ζαμάνο. Το ’88 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Εν Πλω”, σε χίλια αντίτυπα. Τότε έδωσαν και τις δύο μοναδικές τους συναυλίες. Μετά από λίγο καιρό το συγκρότημα διαλύεται. Ο Δημόκριτος Ζαμάνος έδωσε δυστυχώς τέλος στη ζωή του κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ο Σαδίκης συνέχισε να συνθέτει ενώ έχει συνεργαστεί και με τον πιο mainstream Αγγέλακα.

Οι Εν πλω ανήκουν στην κατηγορία των groups που με ένα χτύπημα τα σάρωσαν όλα και έκαναν κάτι που άλλοι δεν κατάφεραν δισκογραφώντας ατελείωτες φορές. Πράγματι έβγαλαν μόνο ένα δίσκο, αλλά σημάδεψαν το ελληνικό underground μαζί με άλλα groups της εποχή που τότε πέρασαν σχετικά απαρατήρητα αλλά πλέον τα γνωρίζουν οι νεότερες γενιές και τα επανεκτιμούν (βλέπε ΑΝΤΙ, Κουμπότρυπες ΑΕ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ κλπ).

Για το μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησαν στην σύντομη πορεία τους, δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Κατά τη γνώμη πολλών (και δική μου) πρόκειται για τον καλύτερο και πιο παραγνωρισμένο δίσκο του ελληνικού ροκ. Μαγεία, underground, αντίδραση στο σάπιο κατεστημένο και εκλεπτυσμός. Γιατί τα πάντα εδώ είναι υπέροχα! Το Ονειρο τραγούδι του δίσκου πρέπει να πούμε ότι γραφτηκε και αφιερωθηκε στον Μιχαλη Πρεκα, φιλο του συγκροτηματος. Το τραγούδι μάλιστα είχε γραφτεί για τον φίλο τους πριν δολοφονηθεί, στην πρώτη Οκτωβρίου 1987, από την αστυνομία στη “μάχη της Καλογρέζας” σε ηλικια 32 ετών.

 

1. “ΕΝ ΠΛΩ”- ΟΝΕΙΡΟ

Δεν μου ‘χεις πει τόσα χρόνια αν μ’ έχεις νιώσει

όταν σου μίλαγα για ‘κείνα τα κλουβιά

δεν μου ‘χεις πει την καρδιά σου που την έχεις δώσει

όταν κάποιο χαμόγελο σβήνει γελώντας στον ήχο

στον ήχο μιας πιστολιάς…

 

Δεν μου ‘χεις πει τόσα χρόνια αν έχεις μετανιώσει

όταν τριγύρναγες σε φίλους για δικά μου δανεικά

άσε με τώρα να πιστεύω σ’ ένα όνειρο με δόσεις

και να γυρνάω την πλάτη μου σε όσους με ρωτούνε

πως θα γίνω μεσ’ τη νύχτα

μια σκιά…

 

Όταν κάποιο χαμόγελο σβήνει στον ήχο…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...