21.8 C
Chania
Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2026

Πλάνα από τους Ολυμπιακούς των ναζί σε διαφημιστικό του ΕΟΤ

Ημερομηνία:

Πλάνα από την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας το 1936 χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο 11 λεπτών που δημιούργησε ο ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στους ολυμπιακούς του Λονδίνου. Το ζήτημα αντιλήφθηκε ο Guardian κι έτσι παίρνει διεθνή διάσταση. Ο ΕΟΤ έσπευσε να ανακοινώσει ότι το πλάνο «συμπεριλήφθηκε εσφαλμένα» και θα αφαιρεθεί.

Στο βίντεο των 11 λεπτών με τίτλο «Θεοί, Μύθοι, ήρωες» εμφανίζεται ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής, στα πρότυπα της Χιτλερικής προπαγάνδας, να κρατά την Ολυμπιακή δάδα ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Το πλάνο είναι από το υλικό της αγαπημένης προπαγανδίστριας του Χίτλερ, Λένι Ρίφενσταλ.

Το ζήτημα αντιλήφθηκε ο Guardian που αναφέρει ότι «αξιωματούχοι απέδωσαν τον λάθος σε τεχνική αβλεψία» και υποστήριξαν ότι δεν πρέπει «να δοθεί παραπάνω έμφαση σε μια στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός πηγαίνει πολύ καλά».

Παράλληλα, ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού Πάνος Λειβαδάς σε τηλεφωνική συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα έκανε λόγο για λάθος. «Ήταν ένα εορταστικό βίντεο για τα 100 χρόνια του ελληνικού οργανισμού τουρισμού, που παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά και θέλαμε να περιλαμβάνει υλικό από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μία σκηνή από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 συμπεριλήφθηκε κατά λάθος, την οποία θα αφαιρέσουμε αμέσως και θα επανορθώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των δέκα λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών που θα ανέβει αύριο στα κοινωνικά δίκτυα, περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α). Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο». αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΤ.

Η βρετανική εφημερίδα μεταξύ άλλων σημειώνει ότι είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι το βίντεο «αρχίζει στη Νέα Υόρκη, με αφηγητή έναν Αμερικανό που συμμετείχε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1984, χωρίς να προβάλλει τίποτα από τη σύγχρονη εικόνα της χώρας ή τους νέους καινοτόμους Έλληνες».

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έναρξη λειτουργίας Συνεργαζόμενου Κέντρου του ΠΟΥ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοινώνει το νέο Συνεργαζόμενο Κέντρο του ΠΟΥ για την Ποιότητα Φροντίδας. Τελετή έναρξης στις 19 Μαΐου 2026 στο Ηράκλειο.

Στ. Αρναουτάκης: «Με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ μετατρέπουμε τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις σε όχημα αλλαγής για την Κρήτη»

Ο Στ. Αρναουτάκης παρουσίασε τη στρατηγική για τις ΟΧΕ στο Πρόγραμμα Κρήτη 2021-2027. Στόχος η μετατροπή τους σε όχημα αλλαγής με 90 εκατ. ευρώ για βιώσιμη ανάπτυξη και πολιτισμό.

Στο 4ο Συνέδριο για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης συμμετέχει στο 4ο Συνέδριο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων στην Αθήνα, εκπροσωπώντας το Δίκτυο ΦοΔΣΑ σε κεντρικό πάνελ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας.

Δήμος Χανίων: Εκδηλώσεις τιμής για τα 20 χρόνια από την αυτοθυσία του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Καρπάθου τιμούν τα 20 χρόνια από την αυτοθυσία του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στις 23/5/2026. Αποκαλυπτήρια προτομής στο Αθλητικό Κέντρο Κουμπέ.