13.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την αναμπέλωση του παραδοσιακού Κρητικού αμπελώνα

Ημερομηνία:

Το έργο της αναμπέλωσης του Κρητικού αμπελώνα στο νησί μας, η χρηματοδότηση του και η υποβολή ενιαίας πρότασης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτέλεσε το θέμα της σύσκεψης που συγκάλεσαν χθες στην Περιφέρεια η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης-πρωτογενή τομέα- Θεανώ Βρέντζου και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Στην σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των αμπελουργών, των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών. Αποφασίστηκε ειδικότερα να συσταθεί ομάδα εργασίας, που θα μελετήσει τα συμπεράσματα της μελέτης του ΤΕΙ Κρήτης για την αναδιάρθρωση του Κρητικού αμπελώνα, ώστε να καταλήξει στην ενιαία πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο.

Στην σύσκεψη αναφέρθηκε ότι για την αναμπέλωση στο νησί θα απαιτηθεί καταρχήν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 150 εκ. ευρώ. Σύντομα μάλιστα η ενιαία πρόταση της Κρήτης για το έργο της αναμπέλωσης, που στηρίζεται στη μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης, θα κατατεθεί ολοκληρωμένα στο Υπουργείο. Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου ανέφερε: «Ένα από τα βασικότερα θέματα, πρωτογενή τομέα, που έχει θέσει η Περιφέρεια Κρήτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αναμπέλωση του Κρητικού αμπελώνα. Έχει δημιουργηθεί όπως γνωρίζετε μια ομάδα εργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών, με βασικό έργο την αξιοποίηση της μελέτης αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης για το πώς θα πρέπει να γίνει μεθοδικά και οργανωμένα το έργο της αναμπέλωσης στο νησί. Εμείς, ως Περιφέρεια Κρήτης ζητάμε καταρχήν χρηματοδότηση 150 εκ. ευρώ για να ξεκινήσει το έργο της αναμπέλωσης, ενώ τα 70 εκ. ευρώ που δίνει το Υπουργείο δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση» και πρόσθεσε: «Στη σημερινή συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, συζητάμε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και σύντομα θα έχουμε καταλήξει στην ενιαία πρόταση της Κρήτης για την αναμπέλωση στο νησί, την οποία και θα υποβάλλουμε στο Υπουργείο».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...