16.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

“Eatwith”: Πως ένα “τραπέζωμα” στην Κρήτη έγινε το Airbnb του φαγητού! | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Από την Άννα Ρέμπελου | O ιερός κανόνας της φιλοξενίας του Διός που ακολούθησε η οικογένεια Παπαδάκη έξω από το Ηράκλειο γέννησε την EatWith. Σήμερα έχει παρουσία σε 160 πόλεις σε 32 χώρες

Όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ το καλοκαίρι του 2010 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο μικρό διαμέρισμα της οικογένειας Παπαδάκη, η οποία τήρησε και τίμησε αυτό που αποκαλούμε ελληνική φιλοξενία και που, ευτυχώς, ουδέποτε ξέφτισε από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ζεστή ατμόσφαιρα, η νόστιμη ελληνική κουζίνα και η ωραία κουβέντα –έστω και αν εκείνο το βράδυ περιστρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την κρίση – «γέννησαν» μέσα στο μυαλό του Ισραηλινού Michlin που βρισκόταν στο νησί για διακοπές, την ιδέα της EatWith.

Μιας start-up εταιρίας που αν και μετρά μόλις δυο χρόνια λειτουργίας, ήδη επεκτείνεται ταχύτατα. Βέβαια, σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως ο Guy Michlin δεν ήταν ένας τυχαίος φιλοξενούμενος. Πριν την EatWith ο Guy ήταν αντιπρόεδρος του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης της SolarPower, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλιακής ενέργειας του Ισραήλ. Και πριν από την SolarPower, είχε ιδρύσει την CleannScores, μια start-up εταιρεία με έδρα στο Palo Alto της Καλιφόρνια (πρόκειται για την Μέκκα των start-ups) η οποία δημιούργησε νέα στάνταρτ στο θέμα της υγιεινής και καθαριότητας των εστιατορίων. Όσον αφορά την EatWith, η ιδέα είναι απλή: Φέρνει κοντά ανθρώπους από όλον τον κόσμο μέσω ενός σπιτικού δείπνου. Με το αζημίωτο, φυσικά, αν και οι οικοδεσπότες του EatWith ποτέ δεν στέκονται σε αυτό, αφού οι φιλίες που προκύπτουν συνιστούν μεγαλύτερο πλούτο…

Guy+Michlin
Guy Michlin

Κύριε Guy Michlin, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η μνημειώδης φιλοξενία των ανθρώπων της άνοιξαν έναν νέο επαγγελματικό ορίζοντα για εσάς και τον συνεργάτης σας, Shemer Schwartz. Είναι έτσι;

Οπωσδήποτε! Χάρη στην γενναιόδωρη φιλοξενία που η ελληνική κουλτούρα ανατρέφει, εμπνευστήκαμε να ξεκινήσουμε την εταιρεία και να αλλάξουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι τρώνε, ταξιδεύουν και κάνουν νέες επαφές.

Γνωρίζατε την οικογένεια Παπαδάκη ή τους συναντήσατε εκείνο το βράδυ που είχε οργανωθεί το τραπέζι στο διαμέρισμά τους;

Συστήθηκα στην οικογένεια μέσω ενός φίλου. Για τρεις ημέρες τρώγαμε συνεχώς σουβλάκια με την οικογένεια μου που ήμασταν διακοπές στην Κρήτη. Γνώριζα ότι αυτό ήταν το ελληνικό street food αλλά ήθελα να δοκιμάσω τι είναι αυτό που τρώνε οι Κρητικοί στα σπίτια τους. Κάπως έτσι βρέθηκα στο σπίτι της οικογένειας Παπαδάκη. Θυμάμαι ότι φάγαμε μακαρόνια με βοδινό και ανθότυρο. Ήταν εξαιρετικό. Πήγαμε για δύο ώρες και μείναμε τελικά πάνω από τέσσερις. Μας ενημέρωσαν για το αξίζει να επισκεφθούμε, από που να κάνουμε τα ψώνια μας, πως να αποφύγουμε τα μαγαζιά που πηγαίνουν μαζικά οι τουρίστες. Φεύγοντας μας έδωσαν και μία ρακή για δώρο!

Η εταιρεία σας μετρά μόλις 2 χρόνια λειτουργίας και ήδη έχει επεκταθεί και στις τέσσερις ηπείρους του πλανήτη. Σε πόσες χώρες έχει οικοδεσπότες το EatWith αυτή τη στιγμή;

Προς ώρας, η EatWith έχει παρουσία σε 160 πόλεις σε 32 χώρες.

UntitledΘα θέλατε να μας εξηγήσετε ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος οικοδεσπότης στο EatWith;

Μέσω μιας ιδιαίτερα προσεκτικής διαδικασίας αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους οικοδεσπότες και μετά από ποιοτικό έλεγχο, η ομάδα της EatWith επιλέγει σχεδόν με το χέρι τον κάθε οικοδεσπότη έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι ο καθένας έχει να μοιραστεί μια μοναδική ιστορία, να προσφέρει ένα νόστιμο γεύμα και μια παγκοσμίου κλάσης φιλοξενία. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούμε μια οργανωμένη και επιμελημένη κοινότητα οικοδεσποτών που εξασφαλίζουν ότι κάθε εμπειρία είναι όσο αυθεντική και ευχάριστη γίνεται, για κάθε φιλοξενούμενο από όλο τον κόσμο. Ελέγχουμε εξονυχιστικά κάθε αιτούντα σε ατομική βάση και δεχόμαστε μόλις το 4% των αιτήσεων που υποβάλλονται στην εταιρεία μας. Με τον συνδυασμό ηλεκτρονικής αίτησης, υποβολής βιογραφικού, βίντεο και φωτογραφιών, δοκιμαστικών δείπνων και συνέντευξης μέσω Skype, αυτή η διαδικασία μας βοηθά να αξιολογήσουμε την μοναδικότητα και την καθαρότητα του χώρου, την ποιότητα του φαγητού και την προσωπικότητα του οικοδεσπότη.

Οι οικοδεσπότες του EatWith δίνουν κάποια προμήθεια στην εταιρεία;

H EatWith συγκεντρώνει προμήθεια υπηρεσιών 15%. Δηλαδή, κάθε οικοδεσπότης θέτει την τιμή του τραπεζώματος και προσθέτουμε σε αυτήν 15% προμήθεια. Η πληρωμή φυλάσσεται με εγγύηση και καταβάλλεται στον οικοδεσπότη 24 ώρες μετά από το δείπνο.

Ποια ήταν η αντίδραση των επενδυτών σε αυτή την ιδέα σας; Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν πήρατε κάποια χρηματοδότηση για την δημιουργία της EatWith.

Η EatWith έλαβε μια σειρά από βασικές χρηματοδοτήσεις από την Greylock Partners και επενδύσεις από την Genesis  Partners και διάφορους ιδιώτες επενδυτές-αγγέλους.

barcelona_joel_rooftop_table-1

Αν και η ιδέα της EatWith προέκυψε από την Ελλάδα, ουσιαστικά, αυτή την στιγμή δεν φαίνεται στην ιστοσελίδα σας να υπάρχουν Έλληνες οικοδεσπότες. Γιατί συμβαίνει αυτό, κατά την γνώμη σας; Υπάρχει ενδεχόμενο να προστεθούν Έλληνες οικοδεσπότες στην κοινότητα της EatWith;

Πρέπει να σας πω ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε, υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης οικοδεσποτών από την Αθήνα!

Για τους ανθρώπους που είναι σκεπτικοί απέναντι σε αυτή την ιδέα. Δηλαδή, του να προσκαλούν έναν άγνωστο στο σπίτι τους για φαγητό, τι θα τους λέγατε για να τους πείσετε ότι αυτό είναι εντάξει;

Η EatWith είναι για τους αυτούς που είναι περίεργοι, δηλαδή ενδιαφέρονται ιδιαίτερα, για τον πολιτισμό και την γαστρονομία. Αν και οι καλεσμένοι μπορεί να φτάσουν στο τραπέζι ως ξένοι, θα φύγουν από αυτό ως φίλοι που μοιράστηκαν μια μοναδική εμπειρία. Ως οικοδεσπότης, έχεις την δυνατότητα να συνδεθείς με οποιονδήποτε φιλοξενούμενο ο οποίος αιτείται να ΦαειΜαζί (ερμηνεία του EatWith) σου μέσω μηνύματος στην ιστοσελίδα μας. Ενθαρρύνουμε τους οικοδεσπότες να συναντηθούν και να γνωριστούν με τους καλεσμένους όσο πιο πολύ γίνεται προτού γίνει η κράτηση, ώστε να υπάρχει μια οικειότητα με τους ανθρώπους που θα καλωσορίσουν στο σπίτι τους. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης, οι οικοδεσπότες μπορούν να δουν τα προφίλ των καλεσμένων, να δουν τις προτιμήσεις τους στο φαγητό, τα ενδιαφέροντά τους, τι αγαπούν, όπως και τις αξιολογήσεις τους από άλλους οικοδεσπότες της κοινότητας της EatWith. Από την πλευρά του καλεσμένου, έχεις την ευκαιρία να δεις την λίστα με τους προηγούμενους καλεσμένους και να μιλήσεις μαζί τους για την εμπειρία τους μέσω του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων της EatWith.

eatwith-founders12Δίνει η EatWith κάποια εγγύηση για πιθανώς περίεργα γεγονότα ή καλεσμένους;

Η EatWith δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και την γαλήνη όλων των οικοδεσποτών και των καλεσμένων της. Η εγγύηση της EatWith προστατεύει τους οικοδεσπότες έως και 1.000.000 δολάρια μέσω ειδικού ασφαλιστικού προγράμματος που έχουμε ήδη αγοράσει για εσάς, σε περίπτωση που υπάρξουν ζημίες σε επιλεγμένες χώρες. Επίσης, πηγαίνουμε σε δείπνα EatWith υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, περιορισμούς και εξαιρέσεις.

Επικοινωνείτε ακόμα με την οικογένεια Παπαδάκη; Μία στο τόσο.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκατε στην Ελλάδα; Δεν ξαναήρθα στην Ελλάδα από το 2010 και δεν βλέπω την ώρα να επιστρέψω!

Έχετε κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες; Η φιλοξενία και η χάρη σας έκανε το όνειρό μας πραγματικότητα. Μην αλλάξετε ποτέ.

Δείτε επίσης το κανάλι στο youtube του δικτύου eatwith όπου μέλη του ανεβάζουν βίντεο με τις εμπειρίες τους

Δείτε την παρουσίαση της πρωτοβουλίας στο TechCrunch:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=gO3zmUrTjLs”]

news247.gr με πληροφορίες agonaskritis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ