14.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO ο Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου παρουσιάζεται στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO θα παρουσιάζετε ο «Ερωτόκριτος», το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, κάθε Πέμπτη (18:15) στην Αθήνα από το θεατρικό σχήμα «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια).

Πρόκειται για ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα -από τα κορυφαία έργα- που αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον «Ερωτόκριτο» και την «Αρετούσα» ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης… Από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικές μελοποιήσεις του.

Για τη θεατρική προσαρμογή

Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με ανακατανομή ή αναδιάταξη ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας για πέντε έως έξι ηθοποιούς επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και όχι στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, και πάλι με ανακατάταξη των στίχων, δημιουργήθηκαν διάλογοι θεατρικοί ανάμεσα στους ήρωες και ενσωματώθηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ερωτόκριτου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Β. Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σερεπίσος

Θεατρική προσαρμογή: Τζένη Κουκίδου, Σίσσυ Καπετάνου

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μενούνος

Κοστούμια: Μάκης Καρράς

Σύμβουλος παράστασης: Όλγα Μουργελά

Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος

Φωτογραφία – Κινηματογράφιση: Νίκος Χαρίτος

Μακιγιάζ: Όμιλος Ξυνή

Υπευθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Αντωνία Κάτσαρη

Ερμηνεύουν:

Νέλλη Γκίνη [Φροσύνη]

Σταύρος Μαρκαλας [Ερωτόκριτος]

Σίσσυ Καπετάνου [Αρετούσα]

Κωνσταντίνος Τσιομίδης [Ποιητής]

Κωνσταντίνος Τζέμος [Ηράκλης]

Κωνσταντίνος Τραφαλής [Πολύδωρος]

Ζωντανή μουσική:

Κρητική λύρα: Γιώργος Σαμπαριώτης

Λαούτο: Μανώλης Αρβανίτης

Ακουστική κιθάρα: Γιώργος Γκαϊτατζής

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...