Όχι μόνο…16 αλλά…156 νησιά έχει υπό …κατοχή η Ελλάδα στο Αιγαίο και συνεπώς η Τουρκία (πρέπει να) τα διεκδικεί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Odatv επαναφέροντας – όχι τυχαία…- ανιστόρητες διεκδικήσεις και μάλιστα σε…αυξανόμενο αριθμό νησιών.
Το δημοσίευμα έρχεται ως συνέχεια συζήτησης στην τουρκική Βουλή προ μερικών εβδομάδων όπου είχε τεθεί θέμα – από αντιπολίτευση και κυβέρνηση- για…16 νησιά, ως συνεχεία βέβαια άλλων ,παλιότερων, αναφορών για 100 ή και περισσότερα νησιά. Τώρα η πλέον φρέσκια εκδοχή μιλάει για 156, εξ ού και ο τίτλος «Υπό κατοχή είναι όχι 16 νησιά, αλλά 156».
Εστίαση στο… Αγαθονήσι
Οι γνωστοί μεν αλλά αβάσιμοι από κάθε πλευράς ισχυρισμοί αναφέρουν πως στο Αιγαίο δεν δόθηκαν στην Ελλάδα ονομαστικά κάποια νησιά από την Ιταλία ή με άλλες συνθήκες και συνεπώς- λένε τα σενάρια αυτά- ανήκουν στο διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη Τουρκία…Πρώτη φορά το σενάριο προβλήθηκε από έναν ανώτατο αξιωματικό με ”μελέτη” του προ δεκαετιών ενώ πάλι προ πολλών ετών άλλος αξιωματικός είχε ισχυριστεί στο ΝΑΤΟ ότι η …Γαύδος δεν αναφέρθηκε στην συνθήκη που αφορά την Κρήτη, οπότε είναι …τουρκική. Βέβαια τότε – μετά και την ελληνική αντίδραση γέλασε όλο το ΝΑΤΟ με τον τουρκικό ισχυρισμό και δεν επανήλθε το θέμα πάρα σποραδικά με δημοσιεύματα.
Τώρα το νέο δημοσίευμα εστιάζεται στο Αγαθονήσι (!) , ένα κατοικημένο νησί.
Στο δημοσίευμα- που ειναι φανερό ότι εντάσσεται στην στρατηγική κάποιων κύκλων- επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας και να ”εξουδετερωθούν” αντεπιχειρήματα: Ετσι αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός πως τα νησιά αυτά και οι νησίδες είναι πολύ άγονες, βραχώδεις και δεν βοηθούν σε τίποτα, αναφέρει πως δεν ισχύει. Διότι, λέει, κάθε νησίδα και βραχονησίδα, σε τελευταία ανάλυση, αποτελούν από ένα στοιχείο, το οποίο δένει τα χέρια της Τουρκίας στα θέματα υφαλοκρηπίδας και διεθνούς εναερίου χώρου.
Μάλιστα αναφέρει εντελώς κουφά ότι τα εν λόγω νησιά ειναι …υπό ελληνική κατοχή από το ….2004 μέχρι σήμερα.Και εστιάζει- όπως είπαμε- στο Αγαθονήσι- νησί που είχε παλιότερα ”βάλει στόχο” ένας γραφικός εθνικιστής βουλευτής. Το χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα των 156 και ειναι, λέει, εντός των… ορίων του νομού του Αϊντίν.
Τα βάζουν με την… Frontex και την …Λετονία
Για να δώσει δε και μια αντιευρωπαική διάσταση το ευφάνταστο δημοσίευμα λέει ότι στην κατάληψη των νησιών υπήρξε…συνεργασίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων Frontex μαζί με τη Λετονία (προφανώς επειδή κάποιο μέσο περιπολίας της Φρόντεξ ήταν από Λετονία…). Για το θέμα αυτό, το κόμμα Vatan έστειλε – λέει- προειδοποιητικές επιστολές τόσο στην… Πρεσβεία της Λετονίας στην Άγκυρα και προς την ΕΕ. Το παραμύθι διανθίζεται και με επίκληση ανύπαρκτων και ανιστόρητων ”στοιχείων” όπως -λέει-τον υπ’ αριθμ. 2 Χάρτη, που συμπεριελήφθη επιπροσθέτως στο 15ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης, φαίνονται με ”κόκκινη γραμμή” τα ονόματα των 14 νησιών που δόθηκαν στην Ιταλία και δεν υπάρχει το Αγαθονήσι. Υποστηρίζουν ότι σκάφη του Λιμενικού της Λετονίας και της Ελλάδας… ασκούν καθήκοντα γύρω από το Αγαθονήσι χωρίς, λέει, να στηρίζονται σε κάποια νομοθεσία. Επικαλείται δε το δημοσίευμα εντελώς επιλεκτικά εναν βρετανικό χάρτη του 1951 και έναν αμερικανικό χάρτη του 1957 που φαίνεται ότι τάχα μου το Αγαθονήσι ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία. Ακόμα επικαλείται κάποιους ανώνυμους ειδικούς που λένε πως η Ελλάδα, η ΕΕ και η Λετονία παραβιάζουν τις αρχές του «απαραβίαστου των συνόρων» και του «σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών» της Τελικής πράξης του Ελσίνκι …
”Παίζουν” και ενδο-τουρκικοί λόγοι
Το ότι είναι βαλτό και στημένο το θέμα από κάποιους κύκλους μέσα στην Τουρκία – για εσωτερικούς λόγους- φαίνεται και από το ότι υποστηρίζεται πως το θέμα αυτό γίνεται προσπάθεια να ξεχαστεί, χωρίς να τραβήξει την προσοχή, μέσα στην έντονη ημερήσια διάταξη της Τουρκίας. Θεωρείται ως ένα μικρό θέμα και δεν αποδίδεται σε αυτό σημασία, γράφει . Όμως,συνεχίζει για να …ερεθίσει την τουρκική κυβέρνηση και άλλους -για ενδοτουρκικούς λόγους- το θέμα αυτό δεν είναι μόνο απώλεια εδαφών, αλλά και θέμα απώλειας ταυτόχρονα της θάλασσας του Αιγαίου.Και συνεχίζει μελοδραματικά ότι το πιο λυπηρό θέμα είναι ότι μετά από αυτό το Αιγαίο οποίο μετατράπηκε σχεδόν σε μία εσωτερική θάλασσα της Ελλάδας και βγήκε από τα χέρια της Τουρκίας, ενώ κλείνει επίσης και ο δρόμος εξόδου της Τουρκίας από το Αιγαίο στη Μεσόγειο.
Η ελληνική απάντηση
Να θυμίσουμε ότι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας πρόσφατα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε αριθμό (16) ελληνικών νησιών, είχε δηλώσει τα εξής:
«Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες.»